Χαμηλές για τους παραγωγούς οι τιμές της υπαίθριας ντομάτας

Η Λακωνία στους βασικούς προμηθευτές της αγοράς

Πέμπτη, 09 Ιούλιος 2015 14:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χαμηλές για τους παραγωγούς οι τιμές της υπαίθριας ντομάτας

Την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά έχει κάνει εδώ και λίγες εβδομάδες η υπαίθρια ντομάτα. Παραγωγοί από την Αργολίδα, τη Λακωνία, τον Μαραθώνα και τα Μέγαρα, προμηθεύουν την αγορά, σε χαμηλές ωστόσο για τους παραγωγούς τιμές, αφού η υπαίθρια ντομάτα έχει συμπέσει με τη θερμοκηπιακή και έχει παρουσιάσει αρκετά ποιοτικά προβλήµατα από µυκητολογικές ασθένειες λόγω των συνεχιζόµενων βροχοπτώσεων.

Όπως σημειώνει στην Agrenda ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Βοιωτίας κ. Κόλλιας «αυτή τη στιγµή η τιµή παραγωγού έχει πέσει στα 18-22 το κιλό, παρότι ο καταναλωτής πληρώνει συχνά πάνω από 1 ευρώ. Είχαµε οψίµηση καλλιέργειας και πολλά προβλήµατα µε µύκητες».

Αναφερόμενος μάλιστα στη ζήτηση της υπαίθριας ντομάτας ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών σημειώνει: «Δεν γίνονται πολλές πράξεις µε χονδρεµπόρους τώρα λόγω και του οικονοµικού κλίµατος που επικρατεί, έτσι οι µικροί κυρίως παραγωγοί επιλέγουν να πωλούν απευθείας στις λαϊκές αγορές».

Με µια πρώτη εκτίµηση φαίνεται ότι γενικά έχουν µπει λιγότερα στρέµµατα υπαίθριας ντοµάτας σε σχέση µε πέρσι σε ποσοστό περίπου 5-12%. Ωστόσο, το ποσοστό θα καθοριστεί γύρω στις 15-20 Ιουλίου, στην καλοκαιρινή δηλαδή παραγωγή.

Όσον αφορά στη ζήτηση, παραµένει σταθερά µειωµένη τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης, σύµφωνα µε τον πρόεδρο Νέων Αγροτών Βοιωτίας, οι καταναλωτές δεν αγοράζουν 5 κιλά όπως στο παρελθόν αλλά γύρω στα 1 με 3 κιλά. Σηµειώνει δε πως «αυτή την περίοδο δεν εξάγουµε ντοµάτα, δεν ξέρουµε τι θα συµβεί στο άµεσο µέλλον. Ίσως ακολουθήσει το προϊόν την πορεία των ροδάκινων και βερίκοκων, στα οποία σηµειώθηκαν πολύ χαµηλές τιµές για τον παραγωγό, καθώς πιέστηκαν πέρσι λόγω εµπάργκο, εν µέσω και της κρίσης σε συνδυασµό µε την περιορισµένη διατησιµότητά τους στα ψυγεία».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti