“Μην επιτρέψετε την υποβάθμιση του ΤΕΙ Σπάρτης”

Παρέμβαση του μητροπολίτη Ευσταθίου στον υπ. Παιδείας

Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2015 12:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
“Μην επιτρέψετε την υποβάθμιση του ΤΕΙ Σπάρτης”

Άλυτο παραμένει το ζήτημα που προέκυψε στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη αναφορικά με τη δραματική μείωση των εργαστηριακών ωρών, παρά τις αντιδράσεις τοπικών αρχόντων και εν γένει της τοπικής κοινωνίας.
 
Με τη διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου να μην αναθεωρεί τις αποφάσεις για το νέο οδηγό σπουδών, καταδικάζοντας το τμήμα σε υποβάθμιση και απαξίωση, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, προκειμένου να παρέμβει για την επίλυση του ζητήματος.

Ο σεπτός ποιμενάρχης παροτρύνει τον υπουργό να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, ώστε να υπάρξει θετική έκβαση σε ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ενώ τον διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στη Λακωνία.
 
Ειδικότερα, ο μητροπολίτης Ευστάθιος στην επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε και στη διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αναφέρει:

Εξοχώτατε κ. υπουργέ,
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθώ, με τη βοήθεια του Πανάγαθου Θεού, το δύσκολο και κομβικής σημασίας έργο σας να στεφθεί από επιτυχία.
 
Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα στον τόπο μας, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας, και το οποίο θεωρώ ότι με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να διευθετηθεί άμεσα.   
Πρόκειται για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στην περιοχή Κλαδά Σπάρτης, το οποίο μάλιστα αποτελεί εξ ολοκλήρου δωρεά των μεγάλων ομογενών ευεργετών, Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη.
 
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και την οικονομική δυσχέρεια του Ιδρύματος, αποφάσισε πρόσφατα την τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών του εν λόγω Τμήματος μειώνοντας δραματικά τις εργαστηριακές ώρες τις οποίες αντικαθιστά με την αποκαλούμενη “άσκηση πράξης’’, που δεν απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό ούτε υποχρεωτική φυσική παρουσία των σπουδαστών. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών και ο κίνδυνος συνολικής απαξίωσης του Τμήματος.   

Προβληματισμό, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι σε κανένα από τα υπόλοιπα δέκα παρόμοια Τμήματα ανά την Ελλάδα δεν σημειώθηκε μείωση των εργαστηριακών ωρών, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα οποία ανήκουν.

Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,
Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από ηθική και οικονομική κρίση. Η ελπίδα όλων μας είναι η νέα γενιά, στην οποία οφείλουμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή μόρφωση. Πιστεύω, στο πλαίσιο της ισονομίας την οποία κι εσείς πρεσβεύετε, ότι δεν θα επιτρέψετε καθ’ οιονδήποτε τρόπο την υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, που εδρεύει στη Σπάρτη, ώστε οι νέοι και οι νέες που φιλοξενούνται στον τόπο μας να αποκομίσουν τις ίδιες γνώσεις με τους συναδέλφους τους σε άλλα Τμήματα της Επικράτειας. Το παράρτημα του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη έχει όλες τις προϋποθέσεις, αλλά και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να εξελιχθεί σε ένα απόλυτα υγιές και διαρκώς εξελισσόμενο κύτταρο μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτεία οφείλει να το στελεχώσει επαρκώς με εκπαιδευτικό προσωπικό και ει δυνατόν να προγραμματίσει την αναβάθμισή του σε ανεξάρτητη Σχολή με την προσθήκη ενός ακόμη Τμήματος.
 
Θεωρώ ότι μία παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος θα ήταν καίρια. Σας διαβεβαιώνω, ότι θα είμαστε στο πλευρό σας σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρήσετε για την βελτίωση της εκπαίδευσης στον τόπο μας”.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti