“Κούρεμα” και σταδιακή αποπληρωμή ζητούν τα Επιμελητήρια

Προτάσεις για τη ρύθμιση των πυροδανείων

Παρασκευή, 16 Οκτώβριος 2015 14:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
“Κούρεμα” και σταδιακή αποπληρωμή ζητούν τα Επιμελητήρια

“Κούρεμα” στα πυροδάνεια μέχρι και 50% ζητούν από την κυβέρνηση τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών, μεταξύ των οποίων και αυτό της Λακωνίας.
 
Ειδικότερα για τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο δάνεια, τα Επιμελητήρια επισημαίνουν πως έχουν ενταχθεί στο Νόμο 4307/2014, που καθορίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων.   
 
Στο νόμο προβλέπεται και “κούρεμα” κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%, όμως στο άρθρο 61, παρ. 4, παρέχεται η ευχέρεια στην τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι.
 
Τα Επιμελητήρια ζητούν στο νέο νόμο για τα “κόκκινα” δάνεια που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση να υπάρξει διάταξη που να υποχρεώνει τις τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφόσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος.
 
Με δεδομένο πως τα πυροδάνεια αφορούσαν επιχειρήσεις κυρίως, μικρού μεγέθους, που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που αντιμετώπισαν έκτακτες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και πως ελήφθησαν σε μια χρονική περίοδο που δεν είχε διαφανεί η οικονομική κρίση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί με αποφάσεις τις συνεχείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος.
 
Σε πιο προχωρημένο στάδιο, τα Επιμελητήρια προτείνουν ειδικά για τα δάνεια αυτά, να γίνει υποχρεωτικά κούρεμα 50% του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος δεκαπενταετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια, δηλαδή από το 2017, με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητες μέχρι 31/12/2014.
 
Τις προτάσεις υπογράφουν εκ μέρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας,  Αχαΐας ο πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Εύβοιας ο πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης, Ηλείας ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Λακωνίας ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Πανδής και Μεσσηνίας ο πρόεδρος Δημήτριος Μανιάτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti