Λαμπρός ο εορτασμός του «ΌΧΙ» στη Λακωνία

Με σύμμαχο τον καλό καιρό τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος 2015 22:05 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λαμπρός ο εορτασμός του «ΌΧΙ» στη Λακωνία

Με την λαμπρότητα και τιμή που αρμόζει στους ήρωες του 1940 κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη Λακωνία.
Στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σπάρτη, το «παρών έδωσε  ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σύσσωμες οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές του τόπου, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων του νομού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, κκ Ευσταθίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση επί της οδού Λυκούργου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης, όπου συμμετείχαν οι ανάπηροι πολέμου, οι εθελόντριες αδελφές του Τμήματος Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σύλλογοι, σωματεία, σχολεία της πόλης, φοιτητές του Πανεπιστημίου Σπάρτης, της Σχολής ΤΕΚ Σπάρτης, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων, οδηγοί, πρόσκοποι και τμήμα Στρατού του ΚΕΕΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα σχολεία της πόλης στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Sparti1

11011815 1008917595816056 1267574126272340802 n

4

3


Εορτασμός σε Μολάους και Πάκια
Με τρισάγιο στο μνημείο των Πεσόντων και την κατάθεση στέφανου γιορτάστηκε η επέτειος του ηρωικού «ΟΧΙ», στα Πάκια Λακωνίας.

Στους Μολάους και στον καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού Μολάων τελέστηκε η επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του ναού, όπου βρίσκεται το Μνημείο των Πεσόντων,  έλαβε χώρα τρισάγιο και η κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και  τα σχολεία της πόλης. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, ενώ στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία των Μολάων πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της ΔΕ Μολάων.

1

2


Το Γεράκι τίμησε την επέτειο του «ΌΧΙ»
Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό και με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος του ιστορικού «ΟΧΙ» στο Γεράκι.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον κεντρικό ναό του χωριού «Η Κοίμησης της Θεοτόκου» παρουσία επισήμων, όλων των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθηγητών, δασκάλων και πλήθος κόσμου.
 
Η καθηγήτρια του Λυκείου  Γερακίου, κ. Αυγή Μπουντούρη, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις πολύπαθες αλλά ηρωικές εκείνες ημέρες. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων μας στο δρόμο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο συνοδευόμενη από τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.

Geraki1

Geraki2

Geraki3

Ανάλογες επετειακές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Γύθειο, στις Κροκεές, στη Νεάπολη, όπως και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Γύθειο

Gythio2

Gythio1

Νεάπολη

Neapoli

Κροκεές

Krokees1

Krokees2

Φωτο: studiokouros.gr, krokees.gr. Χρ. Μπαλαμπάνος, pakialakonias.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti