Η Λακωνία τιμά τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής

Αύριο Τρίτη - Εορταστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές του νομού

Δευτέρα, 25 Ιούλιος 2016 17:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία τιμά τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής

Με λαμπρότητα αναμένεται να εορτασθεί η μνήμη της Αγίας Παρασκευής σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας, αύριο Τρίτη 26 Ιουλίου.

Στους Μολάους, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της περιοχής, ξεκινούν σήμερα Δευτέρα, 25/7 με την τέλεση μέγα εσπερινού στην ομώνυμη εκκλησία της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η κάθοδος της εικόνας στον Καθεδρικό ναό της Γέννησης του Χριστού, συνοδεία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών. Μετά το πέρας των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων αναμένεται να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι μέχρι το πρωί.

Το πρωί της Τρίτης θα τελεσθεί θεία λειτουργία, ενώ στη συνέχεια θα γίνει περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία των Μολάων.

Εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και λαϊκά πανηγύρια για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής θα λάβουν χώρα, αύριο Τρίτη, και στη Σκάλα, στις Κροκεές, στο Χάρακα, στην Πλύτρα, στις Καρυές, στη Βαμβακού, στη Βορδόνια, στα Πικουλιάνικα και στους Αγριάνους.

Το βράδυ της Τρίτης, στις Καρυές Δ. Σπάρτης λαμβάνει χώρα το πρώτο πανηγύρι του χωριού  στην πλατεία του κάτω οικισμού (Ράχη). Είναι το πρώτο πανηγύρι από το διήμερο εορτασμό των Καρυών τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οποίος ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα με το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα. Αυτό το διήμερο εκατοντάδες κόσμου συρρέουν στις Καρυές από όλη την Λακωνία και όχι μόνο, για να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές. Το πανηγύρι περιλαμβάνει ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική, χώρο για χορό και χώρο για εστίαση, ώστε να απολαύσουν οι επισκέπτες φαγητό και οινοπνευματώδη ποτά.

Εορτασμός
Αγίου Παντελεήμονος
Πανηγυρίζει ο φερώνυμος ναός στο Άσυλο Ανιάτων

Εξάλλου, την Τετάρτη 27/7 η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος και στη Λακωνία εορτάζουν οι Καρυές, η Βαμβακού και ο Λεήμονας Δ. Ευρώτα.

Επίσης, το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων» – Άσυλο Ανιάτων (ΕΟ Σπάρτης-Καλαμάτας) πανηγυρίζει και τιμά τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 26 Ιουλίου και ώρα 7:30 μμ θα τελεσθεί ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 27 Ιουλίου το πρωί θα τελεσθεί ο όρθρος, η αρτοκλασία και η αρχιερατική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του κ. Ευσταθίου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου στους χώρους του Ασύλου.

Η συμμετοχή όλων των ευσεβών χριστιανών σ’ αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις αποτελεί ένδειξη τιμής προς τον άγιο, αιτία ψυχικής ωφέλειάς τους καθώς και πηγή μεγάλης χαράς για τους τροφίμους και τους εργαζομένους του Ιδρύματος.

Πανηγύρι
στις Καρυές
Στις 27 Ιουλίου λαμβάνει χώρα το μεγάλο πανηγύρι των Καρυών στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Λακωνίας. Αποτελεί το δεύτερο πανηγύρι του διήμερου εορτασμού του χωριού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά για αυτή την ημέρα συρρέουν στις Καρυές, εκατοντάδες κόσμου. Το πανηγύρι περιλαμβάνει ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος