Την πολιούχο της γιόρτασε η πόλη των Μολάων

Με μεγαλοπρέπεια η πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής

Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016 10:54 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Την πολιούχο της γιόρτασε η πόλη των Μολάων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε η πόλη των Μολάων και έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, την πολιούχο της «Αγία Παρασκευή».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ monemvasianews.gr, την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας πανηγυρικός  εσπερινός στο ομώνυμο γραφικό παρεκκλήσιο της Αγίας, με την συμμετοχή πολλών ιερέων και πλήθους πιστών.
 
Μετά το πέρας του εσπερινού και αφού εψάλλει ο παρακλητικός κανόνας της Αγίας, ακολούθησε λιτανευτικώς η κάθοδος της θαυματουργού εικόνος και του τιμίου λειψάνου της, με κατάληξη τον καθεδρικό Ναό της «Γεννήσεως του Χριστού» όπου και ενθρονίστηκε.
   
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 26 Ιουλίου, με την παρουσία του παναγιωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της περιοχής, τελέσθηκε ο όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας ολοκληρώθηκαν με την περιφορά της θαυματουργού εικόνας και του τιμίου λειψάνου της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Μολάων.
 
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, η αντιπεριφερειάρχης  Αδαμαντία Τζανετέα, ο αντιδήμαρχος Μολάων Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Ρεπαπίνου, Θεοδούλη Σπυριδάκου, Γιώργος Βουνελάκης, Παναγιώτης Κόκκορης, η περιφερειακή σύμβουλος Ματούλα Μπελεγρή, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, ο αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας Γιώργος Μαρουδάς, ο διοικητής του  ΑΤ Μολάων Παναγιώτης Γιάννου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων-Νεάπολης Χρήστος Νικολέτος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων-Νεάπολης  Ιωάννης Σκρέκας και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Φωτό: Μιχάλης Καρούνης

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής

Νεανική ηλικία
Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού. (117-138 μ.χ). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.
Ενηλικίωση και δράση
Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.
Το μαρτύριό της
Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ’τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος