Ρεκόρ στην τιμή του ελαιολάδου στη Λακωνία

Στα 4,55 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού στη Συκιά

Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2016 16:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ρεκόρ στην τιμή του ελαιολάδου στη Λακωνία

Στα ύψη βρίσκονται οι  τιµές παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Πελοπόννησο, µε το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας να πωλείται πλέον στα 4,55 ευρώ το κιλό (έως 0,23 οξύτητα), σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πάντως, στη Λακωνία, οι τιµές για το έξτρα παρθένο έως 0,3 οξύτητα φαίνεται ότι σταθεροποιούνται στα 4,50 ευρώ το κιλό, επίπεδα που εµφανίζονται για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,45 του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων διατέθηκε έναντι 4,30 ευρώ το κιλό στην πρώτη φετινή δηµοπρασία του συνεταιρισµού, με το συνολικό εμπόρευμα να ανέρχεται σε 56 τόνους.

Στην παρούσα φάση, η διαφορά στην τιμή του προϊόντος μεταξύ Λακωνίας-Μεσσηνίας ανέρχεται σε περίπου 60 λεπτά (υστερεί η Μεσσηνία), κάτι που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά. Και αυτό γιατί τις προηγούµενες χρονιές η συγκεκριμένη διαφορά άγγιζε τα 30-40 λεπτά το κιλό και προέκυπτε µόνο κατά το διάστηµα που η Λακωνία παρήγαγε ελαιόλαδο Αθηνοελιάς.

Όπως γράφει η Agrenda, στη Μεσσηνία οι τιµές κυμαίνονται στα 3,70-3,80 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,4-0,6, επίπεδα τιµών που είχαν παρουσιαστεί πάλι πριν δύο χρόνια όταν η µειωµένη παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες είχε ευνοήσει τους Έλληνες παραγωγούς. Η διαφορά είναι ότι οι παραπάνω τιµές εµφανίστηκαν κατά το μήνα Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπάρχουν ελαιοτριβεία που δε διαθέτουν ούτε 10% ελαιόλαδο με οξύτητα κάτω από 0,4-0,5, µε αποτέλεσµα οι τυποποιητικές επιχειρήσεις να αναζητούν και σε άλλες περιοχές προϊόν (Ηλεία, Β. Ελλάδα).

Μειωμένη η παραγωγή διεθνώς
Τέλος, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του I.O.C., η παραγωγή στην Ελλάδα αναµένεται να αγγίξει τους 260.000 τόνους, στην Ισπανία τους 1.311.300, στην Πορτογαλία τους 93.600 και στην Τυνησία τους 100.000, παραγωγή κατά 29% χαµηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναµένεται στους 1.923.000 τόνους, µειωµένη κατά 17% από πέρυσι και η παγκόσµια στους 2.713.500, κατά 14% κάτω από πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος