Οι ενέργειες του Στ. Αραχωβίτη για το Μουσείο Σπάρτης

Τη διετία 2015-2016

Τρίτη, 20 Δεκέμβριος 2016 20:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι ενέργειες του Στ. Αραχωβίτη για το Μουσείο Σπάρτης

Τις ενέργειες που έχει αναλάβει κατά τη διετία 2015-2016 για το θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, αναδεικνύει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Θεωρώ πως είναι απαραίτητο και χρήσιμο, στη συνολική προσπάθεια που γίνεται με σκοπό την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, να σας ενημερώσω συνοπτικά για τις ενέργειες που έχουν γίνει από μέρους μου μέσα στη διετία 2015/ 2016.
Πέρα από την συμμετοχή, στο μέτρο που μου επέτρεπαν οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, σε συναντήσεις και συσκέψεις «τοπικού» χαρακτήρα, έχουν πραγματοποιηθεί τα παρακάτω:
1. Επαφή το καλοκαίρι του 2015 με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη.
2. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται συνάντηση με την κυρία Βλαζάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την πορεία του αιτήματος για την ανέγερση του Μουσείου. Η κυρία Βλαζάκη είναι άριστη γνώστης του θέματος και αποτελεί ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για εμάς η παρουσία της στην θέση αυτή. Από τότε υπάρχει πολύ συχνή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της.
3. Στις 18 Φεβρουαρίου παρευρέθηκα σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, παρουσία του Υπουργού κ. Γ. Σταθάκη, όπου διαπιστώθηκε σε πρώτη φάση, πως το έργο ανέγερσης του Νέου Μουσείου είναι εφικτό να ενταχθεί στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το «πακέτο Γιούνκερ».
4. Την 1 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον πρώην Υπουργό κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού κ. Παναγιώτη Δούρο προκειμένου να παρουσιάσω στον Υπουργό τα αποτέλεσμα της παραπάνω σύσκεψης και κατόπιν να ενημερωθώ για τις προθέσεις του Υπουργείου
5. Στις 6 Ιουλίου υπήρξε αλληλογραφία με τον κ. Καθάριο, Διαχειριστή Δωρεών Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, με σκοπό να διερευνηθεί και να εξεταστεί η περίπτωση χορηγίας από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» της Αρχιτεκτονικής Τελικής Μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.
6. Στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε νεότερη συνάντηση για  ενημέρωση  προς την Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Βλαζάκη για τις νεότερες εξελίξεις.
7. Πρόσφατα, στις 4 Δεκέμβρη συναντήθηκα και ενημέρωσα την νέα Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Κονιόρδου σχετικά με την έως τώρα πορεία του ζητήματος και σύντομα θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο υπό την εποπτεία της. Μου ζήτησε και της απέστειλα φάκελο με το ιστορικό των έως σήμερα ενεργειών προκειμένου στην επόμενη σύσκεψη να υπάρχει ανάλογη αμφίπλευρη προετοιμασία.  
8. Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση, και κατάθεση υπομνήματος για το θέμα, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα του συντονισμού των σημαντικών και μεγάλων ζητημάτων.  

Τις παραπάνω επαφές πλαισίωσαν μια σειρά από υπομνήματα και επιστολές όπου τονιζόταν διαρκώς η αναγκαιότητα ανέγερσης Νέου Μουσείου καθώς αποτελεί πάγιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για σχεδόν 2 δεκαετίες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον στις παραπάνω ενέργειες δεν εξαντλήθηκε μόνο στο θέμα του Νέου Μουσείου. Μια σειρά ζητημάτων, με σημαντικότερο την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων (αρχαίο θέατρο Σπάρτης, Άγιος Βασίλειος Ξηροκαμπίου, Πελλάνα, Βαφειό,  οικόπεδα ανασκαφών σε Σπάρτη και Γύθειο, κ.λπ.),αλλά και επίλυση ζητημάτων προσωπικού (αρχαιολόγων και εργατών)βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων. Πολλά από αυτά επιλύθηκαν, και άλλα έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες μας όπως και της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι καθολικό και δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να μας χωρίζει. Αντίθετα, η επιθυμία ολοκλήρωσης, επιτέλους, του ονείρου θα πρέπει να ενώνει τις προσπάθειες όλων. Το Μουσείο ανήκει στη πόλη της Σπάρτης και στους πολίτες της Λακωνίας. Το απαιτεί η Ιστορία και η βαριά κληρονομιά του ονόματος της Σπάρτης. Θεωρώ ότι όλοι ισότιμα συμβάλλουμε στην λύση από την θέση που υπηρετεί ο καθένας».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος