Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Σπάρτης για το 2017

Καμία αύξηση τελών, μέχρι και μείωση για ειδικές κατηγορίες δημοτών - 19 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις τα τελευταία 5 χρόνια

Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος 2016 18:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Σπάρτης για το 2017

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ο νέος προϋπολογισμός του 2017, σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος, την Τετάρτη (21/12).

Ο προϋπολογισμός ύψους 32.061.103,79 ευρώ είναι ισοσκελισμένος και καταρτίστηκε με δεδομένες τη συνεχή ύφεση των προηγούμενων ετών, αλλά και με γνώμονα την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών και την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού δεν προβλέπεται καμία αύξηση ανταποδοτικών τελών, αντίθετα αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις για ειδικές κατηγορίες δημοτών όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι και τα ΑμεΑ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημήτρη Αποστολάκο. «Τα κρατικά έσοδα βαίνουν διαρκώς μειούμενα. Ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκος και πρόσθεσε ότι «το 2016 πετύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει χωρίς να κάνουμε περικοπές. Το 2017 είναι έτος στοιχήματος για τη Δημοτική Αρχή».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης, αφού συνεχάρη την Οικονομική Υπηρεσία του Δ. Σπάρτης για την καλή δουλειά και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή κρατικών επιχορηγήσεων, που προκαλεί ασφυξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Λείπουν περίπου 19 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες και έργα, τα τελευταία πέντε χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε μια περίοδο όχι καλή για την Αυτοδιοίκηση. Δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στις επιχορηγήσεις, αλλά να καταβληθούν και τα παρακρατηθέντα». Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός δεν λύνει όλα τα ζητήματα, αλλά δίνει κατευθύνσεις. Είναι προϋπολογισμός που κινείται στην κατεύθυνση του νοικοκυρέματος».

Ο κ. Βαλιώτης αναφέρθηκε επίσης σε επιμέρους θέματα του προϋπολογισμού, όπως τα έργα συντήρησης των πεζοδρομίων, ενώ αποκάλυψε ότι με τη δοκιμαστική εφαρμογή λαμπτήρων τύπου LED στη Λυκούργου, ο Δ. Σπάρτης εξοικονόμησε δαπάνες κατά 50% . Μάλιστα, ο κ. Βαλιώτης αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος φωτισμός θα επεκταθεί και σε άλλες οδούς της Σπάρτης, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για βελτίωση της ποιότητας φωτός.

Ακόμη, ο κ. Βαλιώτης ενημέρωσε ότι το προσεχές διάστημα θα επαναπροσληφθούν εννέα υπάλληλοι (εργάτες και άλλες ειδικότητες), ενώ επίκειται και η πρόσληψη εννέα διοικητικών υπαλλήλων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Αργειτάκος συμφώνησε ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει βαρύτατο πλήγμα στους ΟΤΑ, ενώ αναγνώρισε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, διενεργείται καλή οικονομική διαχείριση από το Δήμο Σπάρτης. Ο κ. Αργειτάκος έκρουσε «καμπανάκι», καθώς όπως ανέφερε, «προωθείται ένα πρόγραμμα τύπου “Θησέας» σε βάθος 8ετίας, εξέλιξη που θα σημάνει δέσμευση των πόρων των Δήμων».

Ο Π. Κουμουνδούρος από την «ΑΝΑΣΑ» έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας», ο Δ. Λεβεντάκης μίλησε για «μεθοδευμένη λειτουργία από όλες τις Κυβερνήσεις» και ζήτησε διεκδίκηση από το Δ. Σπάρτης, ενώ ο ανεξάρτητος Αλ. Βουνάσης τόνισε ότι οι μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη δεν ήταν ανάλογες των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος