Δεν αλλάζει το καθεστώς για την ελιά «Καλαμών»

Πήρε πίσω την απόφαση το ΥΠΑΑΤ

Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2016 11:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν αλλάζει το καθεστώς για την ελιά «Καλαμών»

Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, διορθώνεται η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορά στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την Ονομασία Ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα». Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη απόφαση θα επέφερε την πλήρη αποδυνάμωση του προϊόντος Ελιά ΠΟΠ Καλαμών, παραπλάνηση των καταναλωτών και στην ουσία απαξίωση και κατάργησή του. Έτσι, για τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και από παραγωγικούς φορείς μέχρι να γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση της βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη η αλλαγή πλεύσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, μετά την αρχική απόφαση του υπουργείου, την είχε χαρακτηρίσει «εσφαλμένη και βλαπτική, όχι μόνο για το τοπικό, αλλά και για το εθνικό συμφέρον, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε διεθνείς ανταγωνιστές που καλλιεργούν την ποικιλία «Καλαμών» να εκμεταλλευθούν την εμπορική ισχύ του ονόματος «Καλαμάτα».

Ωστόσο, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), κατά τη 2η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της, πριν λίγες ημέρες είχε σπεύσει να εκφράσει την αισιοδοξία της για την «επικείμενη λύση του προβλήματος της σύγχυσης της ονοματολογίας των εμπορικών τύπων της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / “Elia Kalamatas”». Στην ίδια συνέλευση διαπίστωσε και την ελλειμματική παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς τη φετινή χρονιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος