Αγιάστηκαν τα ύδατα στο κολυμβητήριο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Ενόψει του εορτασμού των Θεοφανείων

Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2017 17:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αγιάστηκαν τα ύδατα στο κολυμβητήριο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Τη μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή), τιμά σήμερα Παρασκευή (6/1) η Εκκλησία.

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου, στο Ματάλειο δημοτικό κολυμβητήριο Σπάρτης, έλαβε χώρα κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και αγιασμός των υδάτων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιο Μπλάθρα, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων. Στην τελετή επρόκειτο να χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης  Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιος, ωστόσο ένα κρυολόγημα δεν του επέτρεψε να δώσει το «παρών» στο κολυμβητήριο Σπάρτης.

Στη μεγάλη πισίνα του κολυμβητηρίου βούτηξαν έξι τολμηροί κολυμβητές, με έναν από αυτούς να κατορθώνει να ανασύρει το Σταυρό και να τον παραδίδει στον π. Γεώργιο Μπλάθρα. Ακολούθησε βράβευση του νεαρού άνδρα με δώρο, προσφορά της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Η ρίψη του Σταυρού και ο αγιασμός τελέστηκαν από τον πρωτοπρεσβύτερο της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιο Μπλάθρα, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων. Στην τελετή επρόκειτο να χοροστατήσει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης  Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιος, ωστόσο ένα κρυολόγημα δεν του επέτρεψε να δώσει το «παρών» στο κολυμβητήριο Σπάρτης.

Στη μεγάλη πισίνα του κολυμβητηρίου βούτηξαν έξι τολμηροί κολυμβητές, με έναν από αυτούς να κατορθώνει να ανασύρει το Σταυρό και να τον παραδίδει στον π. Γεώργιο Μπλάθρα. Ακολούθησε βράβευση του νεαρού άνδρα με δώρο, προσφορά της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Το «παρών» στην τελετή, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι βουλευτές Στ. Αραχωβίτης και Θ. Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος Δ. Αποστολάκος, ο πρόεδρος του ΔΣ Σπ. Μοιράγιας, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δ. Σπάρτης Θ. Πατσιλίβας, ο αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δ. Σπάρτης Μιχ. Καλομοίρης και ο δημοτικός σύμβουλος Β. Σκρουμπέλος. Επίσης, παρέστησαν ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης Χρήστος Πατσιλίβας, ο διοικητής του ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος Αθ. Ρεκουνιώτης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας Υπαστυνόμος Α΄ Γ. Κουτρουμάνης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας Τ. Καρράς.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, οργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Δήμος Σπάρτης και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Σπάρτης.

Εορτασμός Θεοφανείων
στη Λακωνία
Με την προσήκουσα λαμπρότητα θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και ώρα 10 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Γύθειο, ο εορτασμός της δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.  Εν συνεχεία, στην αποβάθρα της κεντρικής πλατείας Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, θα λάβει χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και άλλες περιοχές της Λακωνίας, όπως η Νεάπολη, η Μονεμβασιά, η Ελιά, το Κυπαρρίσι κ.α.

Τί γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια
Τα Θεοφάνεια ή και Θεοφάνια, είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα Θεοφάνεια προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, η οποία συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Εορτή των Φώτων.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος Γ’:13-17 ο Μάρκος Α’:9-11, και ο Λουκάς.Γ΄:21,22
. Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της Θεότητας.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Φαίνεται όμως ότι αναφάνηκε πολύ νωρίς στη πρώτη Εκκλησιά των Χριστιανών. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (Στρωμ. βιβλ. α΄) αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί, οι περί τον Βασιλείδη γνωστικοί στις αρχές του Β΄ αιώνα εόρταζαν την ημέρα της Βάπτισης του Κυρίου «προδιανυκτερεύοντες» και ότι η εορτή αυτή γινόταν κατ΄ άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ΄ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.

Κατά τον 3ο αιώνα η εορτή φαίνεται κοινότατη σε όλη την Χριστιανική Εκκλησία. Έτσι ενώ ο Gieseler ( Kirchengeschichte I ,376) δέχθηκε ότι πρώτοι οι Βασιλειδιανοί καθιέρωσαν την εορτή των Θεοφανίων ο Neander (Kirchengeschichte I 386) θέτει το ερώτημα: πως από «αιρετικούς» το δέχθηκε η Εκκλησία;

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρης μάλλον στην Αντιόχεια τη Μεγάλη, και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί Βασιλειδιανοί… Κατά δε τις Αποστολικές Διαταγές (η΄ 38) η εορτή των Επιφανείων «ήγετο δια το εν αυτή ανάδειξιν γεγενήσθαι της του Χριστού θεότητος».

Με τη λήξη του 3ου αιώνα προστέθηκε και άλλη μια έννοια στον εορτασμό αυτό που άρχισε να πανηγυρίζεται και ως ημέρα της «εν σαρκί» φανερώσεως του Κυρίου, τόσο στην Αλεξάνδρεια κατά τον Κασσιανό, όσο και στην Κύπρο κατά Επιφάνιο. Από την εποχή αυτή, λοιπόν, είναι το πιθανότερο ότι ξεκινά και ο εορτασμός των Χριστουγέννων.

Κατά τον 4ο αιώνα η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την ανατολική Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ΄ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων» (Γρηγόριος Ναζιανζηνός λόγος 39, Αστερίου Αμάσ. Λόγος εις «εορτών των Καλανδών»).

Στη Δύση τα Θεοφάνεια τα συναντάμε στα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά ήδη την εποχή εκείνη υπάρχει στη Ρωμαϊκή Εκκλησία και άλλη μια εορτή αφιερωμένη στη κατά σάρκα Γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου. Όταν πλέον καθιερώθηκε αυτή η ημερομηνία για τα Χριστούγεννα σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο έγινε και ο διαχωρισμός της εορτής των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, στα μέσα του 6ου αιώνα.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος