«Εμφύλιος» μεταξύ Λακώνων αγροτών και αγροκτηνοτρόφων

Με φόντο τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε όλη τη χώρα

Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 16:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εμφύλιος» μεταξύ Λακώνων αγροτών και αγροκτηνοτρόφων

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγροτικών Συλλόγων της Λακωνίας και του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.  Με ανακοίνωσή του, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας καταφέρεται εναντίον των προέδρων των Αγροτικών Συλλόγων Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, Χρ. Αναγνωστάκου και Δ. Δημητριάδη, αντίστοιχα, ύστερα από δηλώσεις των τελευταίων σε ραδιοφωνικό σταθμό, που άφηναν αιχμές για το ρόλο των αγροκτηνοτροφικών συλλόγων στην υποκίνηση των κινητοποίησεων.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Fly fm, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης, Δ. Δημητριάδης τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά όχι με τη μορφή των μπλόκων, ενώ μίλησε για πολυάριθμους αγροτικούς συλλόγους, οι οποίοι όπως ανέφερε δεν εκφράζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρ. Αναγνωστάκος, γνωστοποίησε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αγροτικά μπλόκα στη Λακωνία, ενώ έκανε λόγο για μερίδα αγροτών που υποκινούνται από αγροκηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να γίνουμε “πρόβατα σε σφαγή”, όπως γίναμε πέρυσι από τον κύριο Μπούτα και τους κατά τόπους αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, εντός εισαγωγικών…»

Η ανακοίνωση-απάντηση του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας έχει ως εξής:

«Πρόσφατα διαβάσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Αναγνωστάκος και την Παρασκευή 20 Γενάρη ο κύριος Δημητριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό fly fm.

Ο μεν πρώτος ισχυρίστηκε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες που συσπειρώνονται στους αγροτοκτηνοτρόφικους συλλόγους του οργανωμένου πρωτοπόρου αγροτικού κινήματος είναι στην ουσία πρόβατα που άγονται και φέρονται, ο δε δεύτερος ότι οι σύλλογοι αυτοί είναι παράνομοι.

Δεν μας κάνει εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι του Αποστόλου, της Κυβέρνησης και της ΚΑΠ, της Ε.Ε, οι μιμητές και νοσταλγοί της ΠΑΣΕΓΕΣ, έτρεχαν μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο σύνταγμα πέρυσι να πάνε στο Μαξίμου να εκφράσουν τα αιτήματα των μονοπωλίων και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων για να μη χάσουν κανένα προνόμιο και καμία επιχορήγηση.

Σε αυτήν την  διασπαστική τακτική επιδόθηκαν οι δυο κύριοι στην Λακωνία και άλλοι μιμητές τους στην Πελοπόννησο.

Απαντάμε, με μαζικό ξεσηκωμό της μικρομεσαίας αγροτιάς καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να πεθάνουν οι μικροί ώστε να κερδίζουν οι καρχαρίες, και να έρθουν στον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Λακωνίας και στην ομοσπονδία περιφέρειας Πελοποννήσου του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για να οργανώσουμε σε όλη την Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κινητοποιήσεις-μπλόκα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης- ΕΕ».

Διεκδικητικό πλαίσιο πάλης
Στη συνέχεια της παρέμβασή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Λακωνίας παραθέτει τα αιτήματα που διεκδικούνται μέσω των κινητοποιήσεων:

«Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων είναι:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την Ασφάλιση - Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.

Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε "ανοιχτές" τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται "ενεργοί αγρότες", με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις
- Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση.
- Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν, αρνείται να αποζημιώσει.
- Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
- Να μην μπει το πρόσθετο, "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
- Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.

Κροκεές Σάββατο 21-1-2017»
    
Τα μπλόκα
στην Πελοπόννησο
Ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και οι αγρότες της Αργολίδας έστησαν με τα τρακτέρ τους μπλόκο στην ΕπΟ Άργους - Κορίνθου (παλιά εθνική οδό) στην είσοδο του  Άργους, στο ύψος του κόμβου του ποταμού Ινάχου (Μαλαχιά). Οι αγρότες ξεκίνησαν με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Τριάδα και με πορεία που έκαναν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητά τους έφτασαν στον κόμβο όπου και παρατάχθηκαν κλείνοντας τον δρόμο.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.». Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti