Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Κων/νο Παλαιολόγο στο Μυστρά (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και τα φετινά «Παλαιολόγεια» - Το ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη

Δευτέρα, 29 Μάιος 2017 14:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Κων/νο Παλαιολόγο στο Μυστρά (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και συν αυτώ  πεσόντες, με τη συμπλήρωση 564 ετών από την  Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Δ. Σπάρτης διοργάνωσε κύκλο θρησκευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ιστορική έδρα του δήμου και στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Τη Δεύτερα 29/5, ιστορική επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου στο μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μυστρά, παρουσία του συνόλου των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν ο Γυθειάτης αναπληρωτής γγ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος.

Ακολούθησε μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους συν αυτώ πεσόντες, ενώ στη συνέχεια έλαβε χώρα ομιλία από τη φιλόλογο κ. Ευαγγελία Μπέτα, με τίτλο «Βυζάντιο: Από το τότε στο σήμερα».

Έπειτα, τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα, στην κεντρική πλατεία Μυστρά και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τους εκπροσώπους Αρχών και φορέων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου έλαβε χώρα σεμνή τελετή προς τιμήν του. Μάλιστα, η κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, διευθύντρια του Ινστιτούτου επέδωσε ειδική τιμητική πλακέτα στον κ. Παυλόπουλο.

Η παρουσία του ΠτΔ στη Σπάρτη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Σπάρτης.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου
προς την Ευρώπη

Εξάλλου, ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε από το Μυστρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στα «Παλαιολόγεια». Συγκεκριμένα, ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Η σημερινή Ιερή Ημέρα Μνήμης υπενθυμίζει πάντα την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο βωμό της Ιστορίας και του διαρκούς Αγώνα για την Ελευθερία του Έθνους των Ελλήνων.

Συμβολίζει όμως, και μάλιστα με απαράμιλλο τρόπο, την ανεκτίμητη συνεισφορά του Βυζαντινού Πολιτισμού στην θεμελίωση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και τούτο διότι συνιστά ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένο γεγονός το ότι ο Βυζαντινός Πολιτισμός, ιδίως μέσω της “Παλαιολόγειας Αναγέννησης”, αφενός συντήρησε τους δύο πρώτους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι τον πυλώνα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και τον πυλώνα των Θεσμών της Αρχαίας Ρώμης. Και, αφετέρου, έθεσε τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι της Χριστιανικής Διδασκαλίας, ο οποίος εμπλούτισε τους δύο πρώτους με τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, προσδίδοντας έτσι στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό τα ουσιώδη ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να κατευθύνουν, ιδίως σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο τα ηγετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις ηγεσίες των λαών της. Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει καθένας μας, στο ακέραιο, με την Καγκελάριο κ. Μέρκελ, όταν επισημαίνει ότι: “Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας" και ότι "πρέπει ν΄ αγωνισθούμε μόνοι μας για το μέλλον και την μοίρα μας ως Ευρωπαίων”. Για να επιτύχουμε όμως αυτόν τον, υπαρξιακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο, οφείλουμε να χτίσουμε μιαν ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση της οριστικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Η οποία όμως προϋποθέτει σεβασμό ιδίως των αρχών της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης και πλήρη τήρηση των συμπεφωνημένων».

Φωτο: Τ. Κούρος

Δείτε αργότερα video

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti