Ελιές Καλαμών από Τουρκία με προορισμό… Λακωνία!

Η "βάφτιση" που... χάλασε στην Καλαμάτα

Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2017 18:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ελιές Καλαμών από Τουρκία με προορισμό… Λακωνία!

Ελιές τύπου Καλαμών (black olives) από την Τουρκία έφτασαν για εκτελωνισμό στην Καλαμάτα από επιχειρηματία της Λακωνίας, γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» της Μεσσηνίας. Τελικά, η εισαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας δεν ενέκρινε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνα με την «Ελευθερία, για να προστατευτεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χρειάζεται να ενταθούν οι έλεγχοι, καθώς η μεγάλη ζήτηση και οι υψηλές τιμές για το προϊόν έχουν ανοίξει την όρεξη κερδοσκόπων που δεν έχουν καμία σχέση με τη Μεσσηνία. Χρειάζεται επίσης να επεκταθούν και οι έλεγχοι στις εξαγωγές ώστε να προστατευθεί η φήμη του μεσσηνιακού προϊόντος στη διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι στη διεθνή αγορά οι ελιές τύπου Καλαμάτας πωλούνται κάτω από 1 ευρώ, ενώ οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας από 5 έως 7 ευρώ. Έτσι, όπως γράφει η «Ελευθερία», πολλοί έμποροι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εισάγουν ελιές τύπου Καλαμάτας από την Τουρκία ή από την Αίγυπτο, είτε για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, είτε για να την «βαφτίσουν» ΠΟΠ Καλαμάτας και να την επανεξάγουν στη διεθνή αγορά. Όμως οι ελιές τύπου Καλαμάτας δεν έχουν τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού προϊόντος και για αυτό η προώθησή τους στη αγορά δυσφημεί το μεσσηνιακό προϊόν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti