Απλήρωτους αφήνουν χιλιάδες αγρότες οι δασικοί χάρτες!

Μεγάλο πρόβλημα στη Λακωνία όπου τα αγροκτήματα ταυτίζονται με τους χάρτες

Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017 07:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απλήρωτους αφήνουν χιλιάδες αγρότες οι δασικοί χάρτες!

Εκτός του καθεστώτος άµεσων ενισχύσεων, κινδυνεύουν να βρεθούν σχεδόν 130.000 αγρότες που υπέβαλαν δήλωση ΟΣ∆Ε 2017, καθώς τα στοιχεία που έχουν δηλώσει δεν συνάδουν µε τους δασικούς χάρτες και τα όσα προβλέπονται στους αντίστοιχους νόµους.

Όπως γράφει το agronews.gr, το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα και στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση. Αυτό, έχει ως συνέπεια, οι δικαιούχοι παραγωγοί κοινοτικών ενισχύσεων να κινδυνεύουν να µείνουν φέτος απλήρωτοι, ενώ παράλληλα η χώρα απειλείται µε νέους µεγάλους κοινοτικούς καταλογισµούς, εφόσον δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, που θα βρίσκει σύμφωνη και την ΕΕ.

Σε περιοχές, όπως η Λακωνία το πρόβληµα είναι ακόμη πιο οξυμένο, καθώς η φύση των καλλιεργειών και ο χαρακτήρας των εκτάσεων είναι τέτοιος που φαίνεται ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση των αγροκτηµάτων µε τους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα με το agronews.gr, µόνο στο ∆ασαρχείο Πατρών, οι ενιστάµενοι αγρότες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε τις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών, ξεπερνούν τους 10.000 δικαιούχους ενισχύσεων.

Παράλληλα, η διοίκηση της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, µε επιστολή της προς τον αρµόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάµελλο, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τονίζει την ανάγκη παράτασης ως τις 30 Σεπτεµβρίου 2017 των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις για τους παραγωγούς. Από την πλευρά του ο κ. Φάµελλος εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, όπου ενημερώνει ότι όσοι αγρότες έχουν πρόβλημα µε τις αποτυπώσεις των χαρτών, θα μπορέσουν να βρουν λύση, εφόσον ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, ο κ. Φάµελλος έκανε γνωστό ότι η ηλεκτρονική βάση δεδοµένων των δασαρχείων θα συµβληθεί µε τη βάση δεδοµένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αν ένας αγρότης έχει πρόβληµα θα ειδοποιείται προσωπικά µε µήνυµα στο κινητό, ώστε προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες να µην κινδυνεύει να χάσει την επιδότησή του.

Βουλευτές ΝΔ: «Χωρίς τέλος
η οδύσσεια των πολιτών»
Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να χάσουν τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειές τους, τις εκτάσεις τους και να τους επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, επισημαίνουν με ερώτησή τους 39 βουλευτές της ΝΔ.

Το κείμενο της ερώτησης των 39 βουλευτών, με θέμα «Χωρίς τέλος η οδύσσεια των πολιτών με τους δασικούς χάρτες», έχει ως  εξής:

«Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της 3ης προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου 2017), οι πολίτες νιώθουν το δράμα τους να μεγαλώνει, τη γραφειοκρατία να γιγαντώνει και την Κυβέρνηση να τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία. Μόλις στις 4 Ιουλίου 2017 η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσε και νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με οδηγίες  για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4462/2017 και 4467/2017. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δίνονται οδηγίες –για μια ακόμη φορά – για να καλύψουν την ανεπαρκή και κακή νομοθέτηση της κυβέρνησης  που έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που βλέπουν να τους επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι.

Την ίδια στιγμή μειωμένη παραμένει η κίνηση των πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, καθώς οι πρωτοβουλίες του υπουργείου και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά επιτείνουν τη σύγχυση. Το  τίμημα της διαδικασίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια εποχή οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να μπουν στη διαδικασία της αντίρρησης. Παράλληλα, η μειωμένη προσέλευση οφείλεται και στο γεγονός ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και καλλιεργητές νιώθουν “αδικημένοι” από το κράτος, αφού καλούνται να αποδείξουν ότι τους ανήκουν εκτάσεις για τις οποίες φορολογούνται επί δεκαετίες και έχουν γίνει μεταβιβάσεις καταβάλλοντας  φόρους αρκετές φορές έως σήμερα.

Έτσι,  22 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων είναι πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάφερε να μετατρέψει τους δασικούς χάρτες από αναπτυξιακό εργαλείο σε «δαμόκλειο σπάθη», που απειλεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και τους επιβάλλει ένα νέο χαράτσι και μια νέα οικονομική αφαίμαξη, καθώς:

Το νόμιμο δικαίωμα της αντίρρησης είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και η διαδικασία εξαιρετικά επίπονη.

Οι επιδοτήσεις για καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές κινδυνεύουν να χαθούν.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές, πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα, κινδυνεύουν να μην μπορούν να τις καλλιεργήσουν και να θεωρηθούν δασικές, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα διοικητικά πρόστιμα που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία και αφορούν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για οποιοδήποτε σκοπό – χρήση, επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους πολίτες, ασχέτως από το γεγονός ότι οι τυχόν αντιρρήσεις δεν έχουν εξεταστεί, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες ακόμη δεν έχουν διορθωθεί και εντέλει, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος και οριστικός δασικός χάρτης.

Για το τελευταίο μάλιστα, η ΝΔ με τροπολογία που είχε καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2017 και η οποία απερρίφθη από τον αρμόδιο Υπουργό, ζήτησε την αναστολή επιβολής των διοικητικών προστίμων μέχρι την ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών, ώστε να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών που αναμένουν το αποτέλεσμα της αντίρρησής τους, αλλά και να μην υπάρχει απόδοση ευθυνών  προς τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι αναγνωρίζουν το κενό της σχετικής νομοθεσίας, για μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά γενική ομολογία φέρνουν πολίτες και δημόσια διοίκηση σε απόγνωση;
2. Τι θα γίνει με όσους έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις  και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές;
3. Σκοπεύετε να αναστείλετε την επιβολή και είσπραξη των διοικητικών προστίμων που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία έως την κύρωση και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών;»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος