Έρχεται διπλό χαράτσι στα ακίνητα όλης της χώρας

Για το πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου και την e-Ταυτότητα - Επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες που θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ

Σάββατο, 15 Ιούλιος 2017 08:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έρχεται διπλό χαράτσι στα ακίνητα όλης της χώρας

Να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη φαίνεται ότι θα κληθούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, ώστε να πληρώσουν υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Ο νέος «μπελάς» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακούει στους τίτλους   Πιστοποιητικό Απόδοσης Κτιρίου και Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Εκτός από το γεγονός ότι η διαδικασία απόκτησής τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, το Πιστοποιητικό και η Ταυτότητα εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν και τον προϋπολογισμό των πολιτών, καθώς για την εκπόνησή τους, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι απαραίτητη για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα πρέπει να την ανανεώνουν ανά πέντε χρόνια, ενώ το κόστος της εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Όσον αφορά το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το κόστος της απόκτησής του θα υπολογιστεί -μεταξύ άλλων- βάσει των τεσσάρων κλιματικών ζωνών, με τη Λακωνία να βρίσκεται στη «θερμότερη» ζώνη (ζώνη α’).

Η e-ταυτότητα
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στην ουσία υφίσταται ήδη, αλλά πλέον παίρνει και ηλεκτρονική μορφή. Είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο σύστημα και κάθε 5 χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Στην περίπτωση που παρατηρηθούν μη καταγεγραμμένες αυθαιρεσίες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες. Σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης προκύπτει από τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Είναι ένα πιστοποιητικό που είναι υποχρεωμένοι να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν αλλά και εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (πχ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Σημειώνεται ότι  σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα.

Οι τέσσερις ζώνες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη, με το νομό Λακωνίας να βρίσκεται στη Ζώνη Α’.

Αναλυτικά, οι κλιματικές ζώνες:

ΖΩΝΗ Α: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδία (πεδινή).

ΖΩΝΗ Β: Αττική (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

ΖΩΝΗ Γ: Αρκαδία (ορεινή), Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

ΖΩΝΗ Δ: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες (ΒΑ τμήμα), Δράμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος