Σώθηκε από τη φωτιά το Κάστρο της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τα ξημερώματα της Δευτέρας κατασβέστηκαν οι φλόγες - Δ. Μονεμβασίας: «Η φωτιά δεν προήλθε από βεγγαλικά»

Δευτέρα, 24 Ιούλιος 2017 13:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σώθηκε από τη φωτιά το Κάστρο της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Φωτιά ξέσπασε στην Καστροπολιτεία (Άνω Πόλη) Μονεμβασίας στις 8:40, περίπου, το βράδυ της Κυριακής 23/7. Η φωτιά ξεκίνησε στην κορυφή του κάστρου, σε σημείο το οποίο ήταν προσβάσιμο μόνο από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής.

Για την κατάσβεση της επιχείρησαν 17 άτομα με 8 πυροσβεστικά οχήματα και 13  άτομα πεζοπόρο τμήμα. Σύμφωνα με το monemvasianews.gr, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, καίγοντας σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις έκταση περίπου 10-15 στρεμμάτων. Το πρωί της Δευτέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Pezetel επιθεώρησαν το χώρο, όμως δεν προέκυψε ανάγκη επέμβασης και έτσι αναχώρησαν.

Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για τους κατοίκους και τα σπίτια της καστροπολιτείας, ούτε χρειάστηκε η εκκένωση της.

Στην περιοχή διεξάγονταν διήμεροι εορτασμοί (Σάββατο-Κυριακή 22-23) για την επέτειο Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας από τον τουρκικό ζυγό (23 Ιουλίου 1821).  Εικάζεται ότι η φωτιά προήλθε από ρίψη βεγγαλικών στις οποίες προέβη ιδιώτης, χωρίς να υπάρχει ευθύνη των διοργανωτών. Ωστόσο, «φως» στα αίτια της φωτιάς θα ρίξει το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής.

Ανακοίνωση Δ. Μονεμβασίας:
«Η φωτιά δεν προήλθε από βεγγαλικά»
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του για την πυρκαγιά, ο Δ. Μονεμβασίας διευκρινίζει τα εξής:

«Σχετικά με την φωτιά που άναψε στο πάνω κάστρο στην χθεσινή εορτή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας σημειώνουμε τα εξής:

Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και σε καμία περίπτωση από τα βεγγαλικά του Δήμου Μονεμβασίας , στις 08.35 μμ περίπου και από την πρώτη στιγμή μαζί με την αρχαιολόγο Παναγιώτα Σκάγκου βρεθήκαμε στην κορυφή του βράχου, δίπλα στην εστία της φωτιάς μαζί με ομάδα πυροσβεστών με τον εθελοντή Θανάση Μπούμπαλη και κατοίκων από το Κάστρο. Στη συνέχεια κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλη ομάδα από κατοίκους του Κάστρου με τον Τοπικό Σύμβουλο Γιάννη Μπλέτα με πυροσβεστήρες μαζί με το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας και υπαλλήλων του Δήμου Μονεμβασίας καθώς και όλης της δύναμης της Δημοτικής Ενότητας Ασωπού με οχήματα και πυροσβεστήρες.

Στο μέτωπο της φωτιάς ήταν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, ο Διοικητής πυροσβεστικής και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.
Με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών, συνθήκες σχετικής άπνοιας αλλά και με την επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο . Η κατάσβεση έγινε με επίγεια μέσα τα οποία ανεφοδιάζονταν από τη δεξαμενή που υπήρχε στην Αγία Σοφία η οποία τροφοδοτήθηκε συνεχώς με νερό με την συνδρομή υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλλιπάκου και των Βουλευτών Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτης και Θανάση Δαβάκη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ευχαριστούμε θερμά τον διοικητή και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, το προσωπικό του Δήμου και βεβαίως τους εθελοντές κατοίκους και επισκέπτες της Μονεμβασίας η οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάσβεση της φωτιάς.

Την επόμενη μέρα υπάρχει συνεχής επιτήρηση της φωτιάς, προανάκριση από το πυροσβεστικό σώμα για τις αιτίες της φωτιάς, καταγραφή της κατάστασης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της πυροπροστασίας της Άνω Πόλης».

Φωτο: Τ. Κούρος, monemvasianews.gr
Video: Τ. Κούρος


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti