Εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι του Γυθείου! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη ανάπτυξης για τη Λακωνία και τη νότια Ελλάδα - Τατούλης: «Το λιμάνι του Γυθείου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο λιμενικό έργο στην Ελλάδα»

Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 13:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι του Γυθείου! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε μια λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης (2/8), πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού του Γυθείου, παρουσία πολιτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Το νέο λιμάνι του Γυθείου φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη ανάπτυξη για τη Λακωνία, αλλά και τη νότια Ελλάδα, γενικότερα.

Η τελετή ξεκίνησε μελωδικά από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων του Γυθείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Δαρμή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός που τέλεσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κκ Χρυσόστομος, ενώ ακολούθως εκφωνήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από την αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας κ. Τζανετέα, το γενικό γραμματέα Λιμένων κ. Λαμπρίδη, τους βουλευτές Λακωνίας κκ Αραχωβίτη και Δαβάκη, το δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκο, την πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Δερτιλή, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Στρατηγάκο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη. Όλοι οι ομιλητές ανέδειξαν την αξία του έργου για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο και ευχαρίστησαν όσους συνετέλεσαν ώστε να ολοκληρωθεί το νέο λιμάνι.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα μεγάλο έργο. Το σημαντικότερο μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο που έγινε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας αφενός τη στρατηγική του θέση στο νοτιότερο χερσαίο άκρο της χώρας, αφετέρου, την καταλυτική του λειτουργία τόσο για τον τουρισμό, όσο και για την αγροτική οικονομία της νότιας Ελλάδας. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κωδικός του συγκεκριμένου μέτρου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε μόλις 12 εκατομμύρια. «Αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι όπως προέκυψε από τη μελέτη, δεν χωρούσε ποτέ σε μια τέτοια πρόσκληση. Ψάξαμε και βρήκαμε τα χρήματα και κάναμε όχι ένα, αλλά δύο μεγάλα λιμάνια, για τα οποία καυχόμαστε, το λιμάνι του Γυθείου και το λιμάνι του Άστρους» δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη για να επιτευχθούν αυτά τα σπουδαία αποτελέσματα, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης για τη χώρα, «χρειάζεται να έχεις γνώση και αποφασιστικότητα. Οι μεγάλες κουβέντες, οι επικριτικές ή αυτές που υπερτιμούν τα γεγονότα στην πολιτική δεν έχουν κανένα πλέον νόημα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θέλει λοιπόν αποφασιστικότητα και αυτό κάναμε, όπως το κάναμε και σε άλλα πολλά κρίσιμα έργα, που αν δεν υπήρχε η αποφασιστικότητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη η διαδικασία. «Ναι μεν ο κύριος Αποστολάκος το είχε ξεκινήσει, αλλά η μελέτη ώσπου να ολοκληρωθεί, να επικαιροποιηθεί και να αποπληρωθεί ήθελε αρκετά ισχυρά βήματα ακόμα. Δεν ήταν μια απλή διαδικασία, γιατί πολλές φορές ακούω σε αυτό τον τόπο να εκλαμβάνονται ως ευκολίες αυτά που γίνονται με κόπο, με αποφασιστικότητα, με δύναμη ψυχής, με θέληση, με γνώση και πάνω απ’ όλα με πολιτική αξιοπρέπεια και πολίτική ευθύνη».

«Η εμπλοκή μου με το λιμάνι του Γυθείου δεν είναι τωρινή. Ως Υπουργός Πολιτισμού, έχοντας τότε την ευθύνη για την αδειοδότηση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, της χωροθέτησης και της μελέτης του λιμανιού, παρά την αρνητική απόφαση και εισήγηση του ΚΑΣ, δεν την έλαβα υπόψιν μου και υπέγραψα την αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το λιμάνι του Γυθείου. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά» δήλωσε ακόμα ο περιφερειάρχης και απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ανέφερε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η παρέμβασή μας σε αυτό τον ευλογημένο χώρο. Είναι το μεγάλο λιμάνι του νοτιότερου άκρου της χέρσας Ελλάδας».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ακόμα ότι η Περιφέρεια έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για τη μαρίνα του Γυθείου, «αφού έχουμε τη μελέτη, τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση, ώστε να εκμεταλλευτούμε όποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα Γυθείου αφού αποτελούσε ένα όνειρο γενιών για το Γύθειο και πλέον πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο γενικότερα. Η κ. Τζανετέα δήλωσε ότι με την επέκταση του λιμένα εκσυγχρονίζεται το λιμάνι του Γυθείου καθώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών τόσο ως προς το μέγεθος των πλοίων που θα έχουν την δυνατότητα ελλιμενισμού όσο και ως προς τις υπόλοιπες συνοδευτικές χρήσεις του λιμένα. Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η κατασκευή της επέκτασης ήταν ένα ιδιαίτερα τεχνικά δύσκολο και εξειδικευμένο  έργο που σήμερα παραδίδεται και ανήκει στους πολίτες. Τέλος η κα Τζανετέα δήλωσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η σύνδεση του λιμανιού Γυθείου με την Κρήτη και τις Κυκλάδες όπως επισημάνθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο. Τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας ευχαρίστησαν θερμά για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου, το δήμαρχο Αν. Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Βασιλική Δερτιλή, μεταξύ άλλων, ανέφερε:  «Είναι σημαντική στιγμή γιατί ικανοποιείται το χρόνιο αίτημα όλων μας για επέκταση του λιμανιού του Γυθείου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες όλης της περιοχής. Το Επιμελητήριό μας, συμμετέχοντας στη Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Λακωνίας στήριζε το δίκαιο αίτημα για το έργο αυτό», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της επέκτασης του λιμανιού μάς δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε  τον τόπο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Να το καταστήσουμε πόλο έλξης για την εμπορική και επιβατική ναυτιλία και μέσω αυτού να προωθήσουμε όλη την περιοχή. Η δράση με αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι για όλους μας μια ισχυρή πρόκληση! Με το έργο αυτό, ο μικρός μόλος που για δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα της εμπορικής και τουριστικής κίνησης του νομού επεκτάθηκε και καλωσορίζει με ασφάλεια περισσότερα και μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία αλλά και όλα τα αλιευτικά σκάφη. Μεγαλύτερο πια και σύγχρονο μπορεί να γίνει το επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής, να δώσει ώθηση στον τουρισμό μας και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του τόπου και να γίνει μοχλός της ανάπτυξής του. Ένα έργο, όμως, δεν είναι πανάκεια από μόνο του, αλλά δίνει πνοή όταν αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρει και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με βάση τις συνθήκες. Η προσπάθεια, λοιπόν, δεν σταματάει εδώ. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την μεγάλη ευθύνη όλων των φορέων, φορέων που θα το διαχειρίζονται αλλά και των συμμετεχόντων στη Λιμενική Επιτροπή, που θα πρέπει να συνεργαστούν και με σύμπνοια να στηρίξουν τη λειτουργία του».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το κόψιμο της κορδέλας και τα δεκάδες καπνογόνα που άναψαν οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής από τα σκάφη τους. Την παράσταση έκλεψαν ο Ηλίας Καπάκος και ο π. Ιώβ που με τραγουδούσαν μέσα από μια βάρκα, προσδίδοντας νησιώτικο τόνο στην εκδήλωση.

Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Στ. Αραχωβίτης και Αθ. Δαβάκης, ο πρόεδρος του ΠΣ  κ. Ηλίας Στρατηγάκος, οι αντιπεριφερειάρχες κκ Χειβιδόπουλος, Αλιφέρη και Καλλίρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κκ Νικολάκου, Μαντάς, Παναγιωτοπούλου, Ρουμελιώτης, Γκίκας και Παπαγγελόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λακωνίας κ. Χαράλαμπος Σκούρος, κα Σταματική Μπελεγρή, κ. Γιάννης Μπουκουβάλα, κ. Γιάννης Τζεφεράκο,ς καθώς και σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο. Επίσης, παρέστησαν ο τ. υφυπουργός κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο τ. υφυπουργός κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο τ. γενικός γραμματέας Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο τ. βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο τ. βουλευτής Πειραιώς κ. Πέτρος Μαντούβαλος, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Αν. Μάνης, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Δημοτικών κοινοτήτων και η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Βίκυ Δερτιλή. Παρόντες, ήταν ακόμη, ο  αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο λιμενάρχης Γυθείου, Πλωτάρχης ΛΣ κ. Γιαννουράκος, ο διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο διοικητής του ΑΤ Γυθείου, Αστυνόμος Α΄ κ. Κρητικός, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η «ταυτότητα»
του νέου λιμανιού
Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007-2013» με απόφαση ένταξης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συνολικό προϋπολογισμό 22.160.00 ευρώ. Τον  Ιούλιο του 2012 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο εταιρεία Δομικής Κρήτης ΑΕ  συνολικού ύψους 14.457.850,81, ενώ η τελική δαπάνη του έργου διαμορφώθηκε σε  14.018.299,21 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα στην επέκταση του προσήνεμου μόλου είναι δυνατή η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων μέχρι 200 μ. στο ανατολικό κρηπίδωμα και μέχρι 150 μέτρα στο δυτικό κρηπίδωμα. Στην επέκταση του χερσαίου χώρου που πραγματοποιήθηκε με την προσθήκη τριγωνικής επιφάνειας στο βόρειο άκρο της κεφαλής του υφιστάμενου έργου είναι δυνατή η  πρόσδεση στο βόρειο μέτωπο, δύο σκαφών Ε/Γ-Ο/Γ μήκους μέχρι 150 μέτρων και στο δυτικό μέτωπο, ενός εμπορικού σκάφους πλαγιοδετημένου, μήκος μέχρι 80μ.. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι ο πρόσθετος χερσαίος χώρος είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του λιμένα, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση, τόσο των επιβατών όσο  και των  οχημάτων που ταξιδεύουν προς Κύθηρα και Κρήτη.

Με πληροφορίες από githio-click.gr
Φωτο: githio-click.gr, Στ. Κουκάκης
Video: kalimera-arkadia.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών!

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος