Ανακοινώσεις από ΝΔ, ΛΑΕ και ΕΚ Λακωνίας για το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα

Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 14:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανακοινώσεις από ΝΔ, ΛΑΕ και ΕΚ Λακωνίας για το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα

Απόδοση ευθυνών και λήψη μέτρων για την αποφυγή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον, ζητούν με ανακοινώσεις τους για το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα, η Νέα Δημοκρατία, η Λαϊκή Ενότητα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας.

ΝΔ: «Η Δικαιοσύνη θα πράξει
τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ Λακωνίας έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος που συνέβη χθες στην Σκάλα, την Πρωτεύουσα του Δήμου Ευρώτα, κατά την διάρκεια εργασιών καθαρισμού και απόφραξης αποχετευτικών δικτύων. Σε τέτοιες στιγμές βαθειάς θλίψης και πόνου δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική αντιπαράθεση.

Ως ΝΔ έχουμε εμπιστοσύνη πως οι διωκτικές αρχές και τα όργανα της Δικαιοσύνης θα πράξουν τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους λαθών ή παραλείψεων που προκάλεσαν το μοιραίο θανατηφόρο ατύχημα.

Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων, ενώ στους τραυματίες, είτε απλοί πολίτες, είτε μέλη των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής, που με αυτοθυσία έσπευσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση».

ΛΑΕ: «Ανάδειξη των υπευθύνων
και παραδειγματική τιμωρία τους»
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει τα εξής:

«Οργή  και οδύνη  πλημμυρίζει  τον κόσμο της εργασίας στη Λακωνία και πανελλαδικά.

Σε τραγικό δυστύχημα που  έγινε κατά την διάρκεια  εργασιών απόφραξης και καθαρισμού του αποχετευτικού δικτύου  του Δήμου  Ευρώτα, έχασαν τη ζωή τους  δύο εργαζόμενοι, ένας τρίτος  χαροπαλεύει  και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Για άλλη μία φορά, ανθρώπινες ζωές θυσιάζονται στο βωμό της ελεύθερης αγοράς.
Μίας  άναρχης και ασύδοτης αγοράς  που θέλει ολοένα και περισσότερα κέρδη για την εργοδοσία Που απαιτεί κακοπληρωμένους εργαζόμενους, εντατικοποίηση  της εργασίας και κατάργηση κάθε μέτρου ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

Θεωρούμε ότι η ανάθεση εκτέλεσης εξειδικευμένων και επικίνδυνων εργασιών σε ανειδίκευτους εργαζόμενους και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας, αποτελεί βαριά εγκληματική  ενέργεια.

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, την ανάδειξη των υπευθύνων και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Καταγγέλλουμε  ως ηθικούς  αυτουργούς, όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ) οι οποίες συμφώνησαν και νομοθέτησαν την κατάργηση εκείνων των μέτρων και μηχανισμών που ασκούσαν έναν ελάχιστο έλεγχο για τις επικρατούσες συνθήκες στους  χώρους εργασίας.

Εκφράζουμε  τα θερμά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες  των θυμάτων,

Ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

Είμαστε κοντά τους και συμπαραστάτες στον αγώνα τους».

ΕΚ Λακωνίας:
«Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης»
Στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λακωνίας σημειώνει τα εξής:

«Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σε αντλιοστάσιο κοντά στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας
Καταγγέλλουμε το νέο εργατικό έγκλημα σημειώνοντας ότι

Οι ευθύνες βαραίνουν κυβερνήσεις και εργοδότες για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, για την απουσία κατάλληλων υποδομών που θα διασφαλίζουν υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους, για την επικίνδυνη υποστελέχωση κρατικών μηχανισμών ελέγχου που πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν ή και να αποτρέψουν τέτοιου είδους δυστυχήματα.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα συνεχή δωδεκάωρα, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, οι εργολάβοι που έχουν γίνει συνώνυμοι των δουλεμπόρωνκαι δεν σέβονται ούτε κατ' ελάχιστον την ανθρώπινη ζωή  και στον βωμό του κέρδους τη θέτουν σε κίνδυνο,νομοτελειακά οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα

Απαιτούμε:
Τα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να βρεθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους της τραγωδίας

Και να παίρνονται  όλα τα απαραίτητα μέτρα που εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λακωνίας, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους των αδικοχαμένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να μην αποδέχονται μπροστά στην ανάγκη του μεροκάματου για την επιβίωση, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η προστασία της ζωής τους.

Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας γιατί η ζωή μας είναι πολύτιμη και δεν την θυσιάζουμε για τα κέρδη των επιχειρηματιών».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος