«Αν λειτουργούσε ΔΕΥΑ στο Δ. Ευρώτα δεν θα είχε γίνει εργατικό δυστύχημα»

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Σπάρτης - Ευθύνες σε δήμους και ιδιώτες εργολάβους καταλογίζουν οι εργαζόμενοι

Τρίτη, 22 Αύγουστος 2017 15:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Αν λειτουργούσε ΔΕΥΑ στο Δ. Ευρώτα δεν θα είχε γίνει εργατικό δυστύχημα»

Θέση για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 1 Αυγούστου σε αντλιοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στη Σκάλα Λακωνίας, παίρνει το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Σπάρτης. Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν είχε ως συνέπεια το θάνατο δύο ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό ενός ακόμη και τους ελαφρύτερους τραυματισμούς  αρκετών ακόμη.

Μέσω ανακοίνωσής τους οι εργαζομένοι της ΔΕΥΑΣ, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για «προχειρότητα με την οποία λειτουργούν οι ιδιώτες εργολάβοι, όταν αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους», ενώ υποστηρίζουν ότι εάν στο Δ. Ευρώτα λειτουργούσε ΔΕΥΑ (όπως παλαιότερα) «δεν θα είχε γίνει αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα».

Ζητούμενο, σύμφωνα με το σωματείο, είναι να υπάρξουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ανάλογων δυσάρεστων γεγονότων στο μέλλον. Κρίσιμο παράγοντα γι’ αυτό αποτελεί η στάση των δημοτικών Αρχών, για τις οποίες οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι εργασίες καθαρισμού, όμως, θα συνεχίσουν να γίνονται από εργολάβους, αν η αρμοδιότητα της αποχέτευσης εξακολουθήσει να ανήκει  στον έλεγχο των δήμων, για αυτό μόνη λύση αποτελεί η ίδρυση Δ.Ε.Υ.Α. Σε αντίθετη περίπτωση την ευθύνη παρόμοιων περιστατικών θα την έχουν οι δημοτικοί άρχοντες που συνειδητά “κρατούν” την αρμοδιότητα στον έλεγχο των δήμων για να την παραχωρούν σε εργολάβους».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σπάρτης, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ, Ιωάννης Ηλιόπουλος έχει αναλυτικά ως εξής:

«Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με δύο εργαζόμενους νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματισμένο νέο 22 ετών, στο δήμο Ευρώτα, στην περιοχή Σκάλας Λακωνίας αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λειτουργούν οι ιδιώτες εργολάβοι, όταν αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Ο τομέας της αποχέτευσης (φρεάτια-αντλιοστάσια-μονάδες επεξεργασίας λυμάτων) παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως μια απλή διαδικασία συγκέντρωσης λυμάτων, απαιτεί προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί στο αντικείμενο και στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Αν στον συγκεκριμένο δήμο λειτουργούσε ΔΕΥΑ δεν θα είχε γίνει αυτό το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα. Οι ΔΕΥΑ δεν παραχωρούν εργασίες σε εργολάβους, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού οι οποίες ελέγχονται, μάλιστα από εξειδικευμένους μηχανικούς της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούν 127  Δ.Ε.Υ.Α.  σε όλη τη χώρα και δεν έχει γίνει κανένα παρόμοιο περιστατικό, γεγονός που αποδεικνύει, αφενός, ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι αυστηρά και αφετέρου, ότι εφαρμόζεται πλήρως η σχετική νομοθεσία και αξιοποιείται η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί. Οι υπεύθυνοι για το θανατηφόρο εργατικό  ατύχημα θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Οι εργασίες καθαρισμού, όμως, θα συνεχίσουν να γίνονται από εργολάβους, αν η αρμοδιότητα της αποχέτευσης εξακολουθήσει να ανήκει  στον έλεγχο των δήμων, για αυτό μόνη λύση αποτελεί η ίδρυση Δ.Ε.Υ.Α. Σε αντίθετη περίπτωση την ευθύνη παρόμοιων περιστατικών θα την έχουν οι δημοτικοί άρχοντες που συνειδητά “κρατούν” την αρμοδιότητα στον έλεγχο των δήμων για να την παραχωρούν σε εργολάβους.

Το Δ.Σ. των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων του εργατικού ατυχήματος που συνέβη στο αντλιοστάσιο λυμάτων στη Σκάλα Λακωνίας.  Θεωρεί υποχρέωσή του να εκφράσει τους προβληματισμούς του αλλά και να ενημερώσει για τη σωστή λειτουργία των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών που ολοένα και αυξάνονται στους άλλους δήμους της Λακωνίας. Είμαστε στη διάθεση καθενός ενδιαφερόμενου για πληροφόρηση και σχετική ενημέρωση, ύστερα από εμπειρία 30 ετών λειτουργίας της αποχέτευσης στη ΔΕΥΑ Σπάρτης».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος