Ολοκληρώθηκαν οι φετινές κατασκηνώσεις της ΙΜΜΣ στην Ταϋγέτη (ΦΩΤΟ)

Με ιερά παράκληση και την τελετή λήξης της β΄ περιόδου κοριτσιών - Σε συγκινησιακό κλίμα η συνάντηση του κ. Ευσταθίου με παλαιά στελέχη των κατασκηνώσεων

Τετάρτη, 23 Αύγουστος 2017 14:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ολοκληρώθηκαν οι φετινές κατασκηνώσεις της ΙΜΜΣ στην Ταϋγέτη (ΦΩΤΟ)

Με την τέλεση της ιεράς παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιο, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου, η β’ κατασκηνωτική περίοδος Θηλέων, με υπεύθυνο ιερέα τον εφημέριο Ανωγείων π. Αντρέα Κόνιαρη, αρχηγό την εκπαιδευτικό Μαρία-Άννα Λάτση και υπαρχηγό την ιατρό Ζωή Λαμπρινού.

Μετά το τέλος της παράκλησης, κατά την οποία αξίζει να σημειωθεί πως έψαλλαν τα στελέχη, το λόγο πήρε η αρχηγός η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πρόγραμμα που ακολούθησαν τα κορίτσια καθ’ όλη τη διάρκεια των εννέα ημερών: Πρωινή και βραδινή προσευχή, αγιογραφικό ανάγνωσμα, πνευματικές συζητήσεις, ομαδικά παιχνίδια, ερωτήσεις γνώσεων, τραγούδια που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά και άλλα πολλά γέμιζαν εποικοδομητικά και ευχάριστα την ημέρα τους.

Στη συνέχεια παρουσίασε εν συντομία το θέμα της κατασκήνωσης, κοινό για όλες τις περιόδους, «Από την Εσύπολη στην Ουρανούπολη», εμπνευσμένο από το βιβλίο που έγραψε η συγγραφέας κ. Μυρσίνη Βιγγοπούλου. Αναφέρθηκε στους ήρωες του βιβλίου, πείσμονα και φιλοδοξία, οι οποίοι κατά την παραμονή τους στην Εσύπολη ανακάλυψαν το λόφο της Αρετής, που από τη στιγμή εκείνη έγινε σκοπός της ζωής τους να φτάσουν δίπλα στην Αρετή. Για να τα καταφέρουν χρειάστηκαν τις συμβουλές ενός μαραγκού, του γέροντα Παϊσίου. Οι συμβουλές για υπακοή, αγάπη, συγχώρεση, υπομονή, προσευχή, ταπεινοφροσύνη κ.α αποτέλεσαν και τις ονομασίες των 9 ομάδων. Αφού παρουσιάστηκαν οι ομάδες και οι κραυγές, τα παιδιά τραγούδησαν τρία όμορφα τραγούδια. Κλείνοντας το λόγο της η αρχηγός ευχαρίστησε τα στελέχη, τη μουσικό και θεολόγο κ. Χρυσάνθη Μάνδρου-Φιλιππάκου και τη γυμνάστρια κ. Χριστίνα Τσιούλου για την άριστη συνεργασία.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση έκλεισε με τον πνευματικό λόγο του κ. Ευσταθίου ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην προσφορά των κατασκηνώσεων από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα στη νεολαία της ΙΜΜΣ. Ύστερα, ευχαρίστησε τους αρχηγούς/υπαρχηγούς, τα στελέχη και τους υπεύθυνους ιερείς όλων των κατασκηνωτικών περιόδων για την ανεκτίμητη προσφορά τους, καθώς και το γενικό υπεύθυνο της κατασκήνωσης π. Νικόλαο Τσέτσεκα. Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους δωρητές και ιδιαίτερα το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, ο οποίος με γνώμονα την αγάπη του για τους νέους του τόπου μας, πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία των κατασκηνώσεων.

Η λιτή τελετή λήξης ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο και τη διανομή αναμνηστικών από τον κ. Ευστάθιο σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Συνάντηση του κ. Ευσταθίου
με παλαιά στελέχη των κατασκηνώσεων
Με πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις εγκαταστάσεις της ΙΜΜΣ στην Ταϋγέτη, σύναξη των στελεχών των κατασκηνώσεων της πρώτης δεκαετίας της λειτουργίας τους. Αρχικά τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, στον ΙΝ Προφήτη Ηλία, προεξάρχοντος του κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας και αμέσως μετά προσφέρθηκε πρωινό στην τραπεζαρία.

Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο της ιεράς μονής της Παναγίας, ο αρχιερατικός επίτροπος Σπάρτης, πανοσ. αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους., αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πνεύμα των κατασκηνώσεων και στα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουν τόσο τα εκατοντάδες παιδιά, που κάθε χρόνο φιλοξενούνται σε αυτές, όσο και τα στελέχη, τα οποία παρά την κούρασή τους, αποχωρούν νιώθοντας ψυχική πληρότητα και ευφορία, αφού γνωρίζουν ότι επιτελούν ένα σημαντικό και θεάρεστο έργο.

Ακολούθησε ομιλία του ιστορικού κ. Νικολάου Ζαχαράκη, ο οποίος αρχικά μίλησε για τις αξέχαστες εμπειρίες που βίωσε στην Ταϋγέτη, οι οποίες αποτέλεσαν στην πορεία της ζωής του πυξίδα και μέσο ενδυνάμωσης. Στη συνέχεια ανέπτυξε κάποιες σκέψεις του για την λειτουργία των κατασκηνώσεων, καθώς αυτές θα πρέπει να είναι διαρκώς εξελισσόμενες, ώστε να ανταποκρίνονται στις επιταγές της σύγχρονης εποχής συνεχίζοντας παράλληλα να αποτελούν πνευματική όαση για τους νέους του τόπου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια το παλιό, αλλά ακόμα ενεργό στέλεχος των κατασκηνώσεων, η θεολόγος και μουσικός κ. Χρύσα Μάνδρου – Φιλιππάκου, η οποία επιχείρησε μία ιστορική αναδρομή των κατασκηνώσεων της ΙΜΜΣ, από την ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα μέχρι σήμερα. Ανέφερε αρκετά περιστατικά, «ξυπνώντας» μνήμες και συναισθήματα. Ακολούθησε σε συγκινησιακό κλίμα ελεύθερη συζήτηση, στο τέλος της οποίας διαβάστηκε ένα μήνυμα από το παλιό στέλεχος κ. Ευάγγελο Θεοδώρου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Την όμορφη σύναξη ολοκλήρωσε με τον πάντα μεστό λόγο του ο κ. Ευστάθιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμά του, από την αρχή της ποιμαντορικής του διακονίας ΙΜΜΣ, για λειτουργία σύγχρονων κατασκηνώσεων, το οποίο με τη βοήθεια του Θεού πήρε σάρκα και οστά. Επίσης μίλησε για τον ψυχικό δεσμό των στελεχών με τα παιδιά, αλλά και των παιδιών μεταξύ τους και για τα ανεκτίμητης αξίας πνευματικά οφέλη που αποκομίζουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Τέλος, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και όσους απουσίαζαν, για την σπουδαία προσφορά τους επί σειρά ετών και για την θυσιαστική τους αγάπη, ευχήθηκε οι κατασκηνώσεις Ταϋγέτης να συνεχίσουν να αποτελούν για πολλά ακόμα χρόνια έναν πνευματικό φάρο για τον τόπο μας.

Ακολούθησε το μεσημβρινό γεύμα και η όμορφη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον σεβασμιώτατο να μοιράζει αναμνηστικά δώρα.

Φωτο: ΙΜΜΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάντε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών!

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος