Τίμησαν το Μανιάτη ήρωα Σωτ. Σταυριανάκο (ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, 24 Αύγουστος 2017 11:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τίμησαν το Μανιάτη ήρωα Σωτ. Σταυριανάκο (ΦΩΤΟ)

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκουταρίου «Η Βορδώνα» τίμησε τον Μανιάτη ήρωα λοχαγό Σωτ. Σταυριανάκο

Στις 16 Αυγούστου διοργανώθηκε στην πλατεία «Ηρώων Σκουταριωτών» του Σκουταρίου,  τιμητική εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Σκουταρίου «Η Βορδώνα» κ. Ευάγγελου Δεμέστιχα και σύντομος χαιρετισμός εκ μέρους του Δήμου Αν. Μάνης του δημοτικού συμβούλου κ. Νικόλαου Λεβεντζώνη.

Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Ηλίας Κασιδιάρης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Λεβεντζώνης, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Δρακουλάκου και πλήθος κόσμου.

Η τιμητική εκδήλωση συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνου από τους Στρατηγό εν αποστρατεία κ. Ηλία Γλετζέ, Στρατηγό εν αποστρατεία κ. Ζαφείρη Δεμέστιχα, εκπρόσωπο των αγωνιστών της Κύπρου κ. Παναγ. Δούλα, εκπρόσωπο της Χ.Α.-βουλευτή κ. Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπο του Δήμου Αν. Μάνης-δημοτικό σύμβουλο κ. Νικόλαο Λεβετζώνη, εκπρόσωπο της Τ.Κ. Σκουταρίου κ. Κων/να Μενενάκου, και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Σκουταρίου «Η Βορδώνα» κ. Νικόλαο Φλαράκο.

Τέλος, η τιμητική αυτή εκδήλωση έκλεισε, όπως πάντα, με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Το χρονικό
[…] Η 16η Αυγούστου 1974 έμελλε να είναι και η τελευταία -3η- ημέρα μάχης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Από το πρωί το τουρκικό πυροβολικό και η αεροπορία έριχναν βόμβες όλων των ειδών και των διαμετρημάτων στο χώρο του στρατοπέδου. Οι λιγοστοί υπερασπιστές του ατρόμητοι περίμεναν τις τουρκικές δυνάμεις να έρθουν. Στις 12 η ώρα δύο τούρκικοι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί ετοιμάζονται για την τελευταία επέλαση στο στρατόπεδο των Ελλήνων.

Το πνεύμα που διακατείχε τους Έλληνες το φανερώνει η στιχομυθία ενός Λοχία με τον Λοχαγό Σταυριανάκο, την οποία και παραθέτουμε, όπως την διηγήθηκε ο ίδιος και την βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Δε μου λες, κύριε Λοχαγέ εμείς εδώ οι λίγοι, τι κάνουμε; Τι παριστάνουμε; Τους 300 του Λεωνίδα; Γιατί όσο και να αντέξουμε, όσο και να κρατήσουμε, σε κάποια στιγμή θα πέσουμε». Και αυτός του απάντησε: «Άκουσε να σου πω Λοχία. Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες, εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός. Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας».

Αυτός ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος. Λίγο αργότερα, σηκώθηκε από τη θέση μάχης που κατείχε για να εξουδετερώσει πολυβολητή επερχόμενου τουρκικού άρματος. Εκείνη τη στιγμή τον βρήκε το φονικό βλήμα.

Η μάχη συνεχίστηκε για πολλές ώρες ακόμα με τους Έλληνες στρατιώτες να μάχονται ως νέοι Σπαρτιάτες. Λίγοι εναντίον πολλών. Με τις ξιφολόγχες τους να προσπαθούν να σταματήσουν τα άρματα. Το ένα κύμα των Τούρκων διαδέχεται το άλλο και οι Τούρκοι έχουν τρομαχτικές απώλειες.

Το απόγευμα της 16ης Αυγούστου η αυλαία αυτής της μεγάλης μάχης θα πέσει, με το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ να πέφτει στα χέρια των Τούρκων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti