«Πέρασε» από τη συνέλευση του ΦΟΔΣΑ η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Προχωρά η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια - Αρνητικός παραμένει ο Δ. Σπάρτης

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 14:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πέρασε» από τη συνέλευση του ΦΟΔΣΑ η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Με ψήφους 22 υπέρ, έναντι 17 κατά (και 3 απουσίες), η γενική συνέλευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που διεξήχθη την Τρίτη (12/9) το απόγευμα στην Τρίπολη, αποδέχθηκε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ). Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική με καταγραφή των ονομάτων που ψήφισαν, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Άργους, Δημήτρης Καμπόσος.

Η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει ότι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια  να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση της ΣΔΙΤ (με βελτιωμένους όρους) και στην υπογραφή του έργου με τον ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ). Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, με τις συμπληρώσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, προβλέπει:
- Μείωση της εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους.
- Την χρονική διάρκεια της έναρξης διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Τη μείωση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης σε 21+7 έτη.
- Τη χρηματοδότηση κατασκευής 8 σταθμών μεταφόρτωσης με την προοπτική να φτάσουν τους 11 με την επιχορήγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με την ανωτέρω απόφαση καθίσταται δυνατή η έναρξη υλοποίησης των έργων κεντρικής
διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, τα οποία αμέσως μετά περίοδο κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργία τους που αναμένεται να διαρκέσει 2 έτη, θα παραδοθούν πλήρως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνεται πως η τιμολογιακή πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας των έργων θα ασκείται από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Κατόπιν της απόφασης αυτής θα πρέπει οι λοιποί θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων να προβούν το δυνατόν ταχύτερα στις απαιτούμενες δικές τους ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.

Επίσης, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναπτύξει την τιμολογιακή πολιτική του και να στελεχωθεί επαρκώς ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο.

Όπως γράφει η ΕΡΤ, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρξαν εκπλήξεις, σε σχέση με τις προθέσεις των μεγάλων δήμων της Πελοποννήσου. Κάποιοι απ’ τους 26 δήμους, τάχθηκαν καθαρά υπέρ του ΣΔΙΤ, κάποιοι άλλοι συμφώνησαν με το ΣΔΙΤ, ζητώντας ωστόσο, περαιτέρω βελτιώσεις και προσαρμογές, ενώ Δήμοι όπως της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Άργους, της Κορίνθου και της Βόρειας Κυνουρίας αντιστάθηκαν στο ΣΔΙΤ, επιμένοντας στην αποκεντρωμένη-δημοτική-διαδημοτική διαχείριση των σκουπιδιών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των παραπάνω δήμων τόνισαν ότι θα μείνουν πιστοί στις θέσεις τους και ότι θα διεκδικήσουν νομικά το δίκιο τους. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, αρνούμενος να νομιμοποιήσει με την παρουσία του την διαδικασία της ψηφοφορίας, αποχώρησε απ’ την αίθουσα.

Τέλος, η εκλογή νέου προέδρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ,  ύστερα από την πρόσφατη παραίτηση του Γιάννη Γρυπιώτη, θα γίνει σε νέο συμβούλιο του Φορέα, αφού δόθηκε αναβολή στο θέμα.

Τατούλης: «Θετική εξέλιξη
η απόφαση του ΦΟΔΣΑ»
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την απόφαση του ΦΟΔΣΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να υλοποιηθεί το μοναδικό νόμιμο, το πιο φιλικό περιβαλλοντικά και κυρίως το πιο οικονομικό έργο για τον πολίτη έργο αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεπής στη δέσμευσή της προς τους πολίτες σχεδίασε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ολοκλήρωσε το διεθνή διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ και έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εδώ και δύο χρόνια.

Είναι ωστόσο λυπηρό μέλη του ΦΟΔΣΑ, τα οποία, παρά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του ΦΟΔΣΑ, συνεχίζουν την παραπληροφόρηση και την πολιτική της συκοφαντίας απέναντι στην περιφερειακή αρχή, κάτι που αντιβαίνει κάθε κανόνα δεοντολογίας και θεσμικής λειτουργίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πλευρά της έχει αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική λειτουργία και τους διακριτούς ρόλους των θεσμών, όπως επίσης τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος