Επισφράγισε το «ναι» για ανεμογεννήτριες στη Μάνη το ΔΣ Αν. Μάνης (VIDEO)

Απερρίφθη το αίτημα για ανάκληση της απόφαση για ΑΠΕ - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και πολίτες

Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2017 07:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επισφράγισε το «ναι» για ανεμογεννήτριες στη Μάνη το ΔΣ Αν. Μάνης (VIDEO)

Το ΔΣ του Δήμου Αν. Μάνης απέρριψε το αίτημα της μειοψηφίας σχετικά με την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 4 Οκτωβρίου και στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων είχε τεθεί εκτός των άλλων θεμάτων το θέμα «Συζήτηση αιτήματος της μειοψηφίας του Δήμου Αν. Μάνης σχετικά με την ανάκληση της απόφασης ΔΣ Αν. Μάνης που συμφωνεί με την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών (Α/Γ) στα όρια του Δήμου». Δηλαδή, η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας είχε καταθέσει σχετικό αίτημα με το οποίο ζητούσε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του ΔΣ που αφορούσε τη θετική γνωμοδότηση σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μάνη. Ως εκ τούτου, το θέμα τέθηκε στην παραπάνω ημερήσια διάταξη των θεμάτων στην απερχόμενη συνεδρίαση και το ΔΣ απέρριψε κατά πλειοψηφία το παραπάνω αίτημα της μειοψηφίας. Συγκεκριμένα, μόνο 100 λεπτά χρειάστηκαν για να απορριφθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αν. Μάνης η πρόταση της αντιπολίτευσης που ζητούσε την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης για το θέμα των ανεμογεννητριών (15 ψήφοι υπέρ – 6 κατά και 6 απουσίες).

Στη συνεδρίαση επιχειρηματολόγησαν κατά των ανεμογεννητριών έξι δημοτικοί σύμβουλοι, ήτοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και τέσσερις που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου.

Από την πλευρά της συμπολίτευσης τοποθετήθηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι που υπερασπίστηκαν την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αφορούσε τη θετική γνωμοδότηση περί εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Το κοινό που παρακολούθησε τη συνεδρίαση ήταν 25-30 άτομα εκ των οποίων έξι από αυτούς έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν αρνητικά για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Από τα έξι άτομα που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γυθείου – δικηγόρος κ. Δημήτρης Πέτρου, ο οποίος κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου υπόμνημα σχετικά με την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μάνη, αναφέροντας εκτός των άλλων ότι: «Το σχετικό υπόμνημα είναι αναλυτικό για να αντιληφθείτε πλήρως όσοι δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τη δημιουργία των Αιολικών Πάρκων και την τοποθέτηση αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή, όχι μόνο για την πανίδα της περιοχής αλλά κυρίως για την υγεία των κατοίκων… προσωπικά σαν Κυνηγετικός Σύλλογος στους καταστατικούς σκοπούς μας προβλέπεται και η προστασία του περιβάλλοντος πράγμα στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία… σαν κυνηγοί αλλά πρωτίστως ως πολίτες μας ενδιαφέρει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε… όχι μόνο εμείς αλλά και επόμενες γενιές αυτές που έρχονται…» Η παρέμβαση του κ. Πέτρου έκλεισε με την εξής ρήση του Λάκωνα ακαδημαϊκού-ευπατρίδη κ. Σαράντου Καργάκου: «Αυτό το τοπίο δεν πρέπει να καταστραφεί, το βουνό της Μάνης είναι μνημείο της φύσης, το βουνό αυτό αντανακλά τον χαρακτήρα του Μανιάτη, το να βάλεις ανεμογεννήτριες στα βουνά της Μάνης είναι σαν βάλεις κορδέλα στην περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη…»

Από την πλευρά του ο εκδότης του εκδοτικού οίκου «Αδούλωτη Μάνη» κ. Γιώργος Δημακόγιαννης, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Δημοτική Αρχή άνοιξε την κεντρική θύρα να μπούνε μέσα τα συμφέροντα να αλωθεί και να καταστραφεί ο τόπος μας… εγώ γνωρίζω ότι σ’ όλη τη χώρα όπου είχε ανακύψει τέτοιο θέμα η Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή ηγείται της αντίδρασης των πολιτών ηγείται τη λαϊκή θέληση να μην καταστραφεί ο τόπος… πώς γίνεται η περιοχή της Μάνης που δεν είναι φαντάζομαι ο πιο αδιάφορος τόπος να λέμε ΝΑΙ περάστε και να τους στρώνουμε κόκκινο χαλί… εγώ αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ… γνωρίζω και γνωρίζετε ότι είναι τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη να ηγείται να είναι κάποιος να ηγείται αυτού του ιστορικού τόπου και έχω να πω τελείως φιλικά και αδελφικά δεν είμαστε Έλληνες και Τούρκοι εδώ, είμαστε στον ίδιο τόπο συμπατριώτες… εγώ έχω την αίσθηση πως αγαπητέ Δήμαρχε και στο λέω προσωπικού ότι με αυτό το δρόμο ακυρώνεται το έργο της Δημοτικής Αρχής που έχεις κάνει και ποτέ δεν το αμφισβήτησα και σαν Δήμαρχος Οιτύλου και σαν Δήμαρχος Αν. Μάνης αυτό το έργο των ανεμογεννητριών ουσιαστικά το ακυρώνει είναι σαν να σβήνεις  το δικό σου έργο… η Μάνη είναι ένας τόπος που δέχεται επισκέπτες… ο επισκέπτης έρχεται εδώ για τους δυο πυλώνες που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας ποιοι είναι οι δύο πυλώνες; είναι το τοπίο και τα μνημεία… πρέπει να είσαι πραγματικά αδαής… για να μην καταλάβεις τις επιπτώσεις που έχει αυτό το πράγμα τόσο στο τοπίο όσο και στα μνημεία… ουσιαστικά ακυρώνεται η περιοχή μας με αυτή την ιστορία… και επειδή αυτοί δεσμεύονται για μηδενικές θέσεις θέλω να αναρωτηθείτε όλοι πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από την μείωση των επισκεπτών στον τόπο μας… κανένας δε θα έρθει να θαυμάσει ένα βιομηχανικό τοπίο… έρχεται να θαυμάσει πύργους, εκκλησίες, φαράγγια, σπήλαια κ.ά. …άλλο δρόμο ανάπτυξης ήπιας θέλει αυτός ο τόπος μας.. έχει να κάνει με ορειβατικό τουρισμό με περιβαλλοντικό… είναι πρωτοφανής αυτή η υποβάθμιση του τόπου μας… πάντως να ξέρετε πως όλο αυτό το έργο θα είναι μια αιτία διχασμού που αναλαμβάνεται το ρίσκο της…” και έκλεισε με μια ατάκα που είχε πει ένας επιφανής συμπατριώτης μας “να κρατήσουμε τη Μάνη τόσο όμορφη όσο την έκανε ο Θεός και οι πρόγονοι μας».


Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος