Μια διαστημική εμπειρία στο πλανητάριο του 5ου Δημοτικού Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο «Λακωνικός Τύπος» ήταν εκεί και σας μεταφέρει αποκλειστικά στιγμιότυπα μέσα από τον χώρο!

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 19:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια διαστημική εμπειρία στο πλανητάριο του 5ου Δημοτικού Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Φορητό ψηφιακό πλανητάριο έχει εγκατασταθεί στον προαύλιο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης από την Τετάρτη 11 έως και την Παρασκευή 13/10, υποδεχόμενο μαθητές της Σπάρτης, αλλά και της υπόλοιπης Λακωνίας που έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια μοναδική εμπειρία και μια πρωταρχική επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας! Η δράση, που θα υλοποιηθεί μόνο στο 5ο Δημοτικό Σπάρτης, προήλθε μετά από πρωτοβουλία της διεύθυνσης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Την Τετάρτη 11/10 και ώρα 7:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, δόθηκε διάλεξη από τον κ. Κώστα Σακκά, σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα και την ερασιτεχνική αστρονομία, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά που υπέβαλαν στον ομιλητή τις ερωτήσεις και τις απορίες τους.  Ο κ. Κωνσταντίνος Σακκάς, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η είσοδος στο φορητό πλανητάριο για μια εικονική-νοερή  «εκτόξευση» στα αστέρια! Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύντομης διάρκειας ντοκιμαντέρ για το ηλιακό σύστημα και τη δημιουργία του σύμπαντος, μένοντας άκρως εντυπωσιασμένοι και ενθουσιασμένοι. Υπεύθυνος της παρουσίασης ήταν ο κ. Χρήστος Σακκάς, πολιτικός μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων (MSC Engineering project management) από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology).

Όπως αναφέρθηκε και από το διευθυντή του σχολείου, κ. Φώτη Πολίτη, το φορητό πλανητάριο, που αποτελεί μια μικρογραφία πλανηταρίων όπως το Ευγενίδειο, της Πεντέλης κ.α., αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μαθητές να έχουν μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του φορητού πλανηταρίου, «η παρακολούθηση των ντοκιμαντέρ στο φορητό ψηφιακό πλανητάριο κάνει τους μαθητές να αισθανθούν σαν να είναι μέρος της εξερεύνησης του διαστήματος, ενώ υπάρχει άμεση επικοινωνία με το κοινό καθώς μετά τις παραστάσεις ακολουθεί παρατήρηση με τηλεσκόπιο του έναστρου ουρανού το βράδυ ή του Ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανάπτυξη του ψηφιακού φορητού πλανηταρίου στα σχολεία, ειδικά της επαρχίας, θα ανοίξει αυτόν τον τρόπο μάθησης για περισσότερα παιδιά. Μπορεί να ταξιδέψει σε ένα σχολείο, μουσείο, βιβλιοθήκη ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες».

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε, επίσης, δωρεάν προβολή της πλανηταριακής παράστασης «Από τη Γη στο Σύμπαν», αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι μπορούσαν να έχουν μαζί τους και ένα/μία συνοδό. Σημειώνεται ότι η εν λόγω προβολή έχει μεταγλωττιστεί σε 24 γλώσσες και προβάλλεται ήδη σε πάνω από 700 πλανητάρια, παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες, μετά το τέλος της παράστασης, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπιο και να εστιάσουν σε αστρικά σώματα.

Υπενθυμίζεται ότι το φορητό ψηφιακό πλανητάριο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, αστρονόμου -πλέον των τεσσάρων δεκαετιών- του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Video: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος