«Ουράνια αυλαία» για το πλανητάριο στο 5ο Δημοτικό Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Επιτυχημένες οι δράσεις με επίκεντρο τους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος - Δείτε αποκλειστικό ρεπορτάζ

Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017 17:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ουράνια αυλαία» για το πλανητάριο στο 5ο Δημοτικό Σπάρτης! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, το τριήμερο open day διαστημικής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, με επίκεντρο τους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, μέσω προβολών του φορητού ψηφιακού πλανηταρίου που εγκαταστάθηκε στον αύλειο χώρο του σχολείου, διάλεξης-συζήτησης και φυσικής παρατήρησης με διοπτρικό τηλεσκόπιο.

Συγκεκριμένα, τα πρωινά της Τετάρτης 11, Πέμπτης 12 και Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, δόθηκαν 21 συνολικά παραστάσεις για τους μαθητές του σχολείου, αλλά και για μαθητές άλλων σχολείων της Σπάρτης, αλλά και ευρύτερα του νομού, ούτως ώστε τα παιδιά να βιώσουν την εμπειρία του πλανηταρίου, να μάθουν για τα αστρονομικά και κοσμολογικά φαινόμενα και παράλληλα με πρωινή παρατήρηση να γνωρίσουν τα γειτονικά μας ουράνια σώματα, όπως το δορυφόρο μας, τη Σελήνη, με τους δεκάδες κρατήρες στην επιφάνειά της αλλά και πιο μακρινά, όπως τον Κρόνο με τους δακτυλίους του -ο οποίος αυτή την περίοδο είναι ορατός από τη Σπάρτη- αλλά και τον Ήλιο με τις εκλάμψεις του και τις μαύρες κηλίδες στην επιφάνειά του, ο οποίος φυσικά παρατηρήθηκε μέσω ειδικού προστατευτικού φίλτρου για τα μάτια.

Δείτε άλλο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του "Λακωνικού Τύπου" για το ίδιο θέμα εδώ

Την Τετάρτη το βράδυ, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου δόθηκε διάλεξη μιας ώρας -ενώπιον 120 και πλέον μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών- από τον Κώστα Σακκά, με θέμα το ηλιακό μας σύστημα, ακολούθησε συζήτηση, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο λειτουργίας ενός πλανηταρίου με σχετική επίδειξη προβολών.

Την Πέμπτη το βράδυ, δόθηκαν δωρεάν δύο πλανηταριακές παραστάσεις για εκπαιδευτικούς και ένα τους συνοδό, με θέμα: «Από τη Γη στο Σύμπαν», η οποία έχει μεταγλωττιστεί σε 24 γλώσσες και προβάλλεται ήδη σε πάνω από 700 πλανητάρια παγκοσμίως. Στη συνέχεια, οι πλέον των 130 συμμετεχόντων είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπιο και να εστιάσουν στον Κρόνο με τους δακτυλίους του αλλά και στον δορυφόρο του Τιτάνα –ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης, παρατήρησαν ένα σύστημα διπλών αστέρων και εντόπισαν και αναγνώρισαν τον αειφανή αστερισμό της Κασσιόπης με τα 89 άστρα σε σχήμα W, αλλά και τον αμφιφανή αστερισμό του Κύκνου –με το λαμπρότερο αστέρι του τον Ντενέμπ- καθώς και τον κοκκινωπό υπεργίγαντα αστέρα Αντάρη –ο οποίος αποτελεί την «καρδιά» στον αστερισμό του Σκορπιού- και όλα αυτά με τη βοήθεια green laser.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, δήλωσε ότι «αυτή η πρώτη open day του σχολείου μας ήταν άκρως επιτυχημένη, αφού πέρασαν το κατώφλι του 5ου 12/θ Δημοτικού πάνω από 780 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων, ακόμα και νήπια/προνήπια, αλλά και πλέον των 180 γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων του σχολείου που πραγματικά μαγεύτηκαν από τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης στον τομέα του διαστήματος, ενώ είχαν την ευκαιρία να κάνουν ουρανογραφία, γνωρίζοντας αστρικά σώματα που αποτελούν ξένους κόσμους σε σχέση με την εμπειρία της ζωής όπως τη βιώνουμε στο γαλάζιο μας πλανήτη, τη Γη, τον τρίτο βράχο του ηλιακού μας συστήματος, όπως θα έλεγε και ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Δημήτρης Νανόπουλος. Επίσης, τα νήπια/προνήπια και οι μαθητές των μικρών τάξεων παρακολούθησαν την προβολή: ‘Ο μαγεμένος ύφαλος’, παράσταση που προβάλλεται και στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος στην Αθήνα, με οικολογικό περιεχόμενο. Όπως και να ’χει, ο θόλος των 6 μέτρων με την πλήρη ημισφαιρική οθόνη 360ο και τον τρισδιάστατο ήχο ήταν ικανός από μόνος του να συναρπάσει όποιον δεν έχει την εμπειρία ενός πλανηταρίου».


Video: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος