Νομός ηλικιωμένων ... η Λακωνία

Mayfair_Club

Αποκαλυπτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας

Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 14:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νομός ηλικιωμένων ...  η Λακωνία

Στις περιοχές που έλκουν τους ηλικιωμένους συγκαταλέγεται η Λακωνία, μαζί με τη Χαλκιδική και ορισμένα νησιά, σύμφωνα με έρευνα της Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Αντικείμενο της έρευνας είναι η εξέλιξη της γήρανσης στην Ελλάδα με χωρική διάσταση, η εξέταση δηλαδή περιοχών όπου η γήρανση αυξάνει με έντονο ρυθμό.
 
«Η αύξηση της γήρανσης μπορεί να είναι ένα διπλό φαινόμενο, από τη μια μπορεί να έχουμε όλο και περισσότερο γηρασμένο πληθυσμό και από την άλλη να μην έχουμε πια νεαρούς. Διαχρονικά παρουσιάζεται πρόβλημα αναπαραγωγής του πληθυσμού και ειδικά μη αναπαραγωγής των ατόμων σε ηλικία εργασίας», δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κ. Ντυκέν και σημειώνει πως η γήρανση δεν αφορά μόνο τις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τις αστικές.
 
Η Χαλκιδική, η Λακωνία και ορισμένα νησιά έλκουν τους ηλικιωμένους.
«Έχουμε μια τάση μεγάλης γήρανσης, αύξηση έντονη των ατόμων 80 ετών και άνω και αυτό παντού, δεν υπάρχουν μεγάλες χωρικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που έχει ενδιαφέρον. Ορισμένες περιοχές έχουν μεγάλη γήρανση όχι μόνο γιατί πέφτει ο αριθμός των νεαρών, αλλά αυξάνει ο αριθμός των μεγάλων ανθρώπων, 65 και άνω και σημειώνεται ταυτόχρονα εισροές εγκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων».  

Σύμφωνα με την κ. Ντυκέν υπάρχουν περιοχές που ελκύουν τους μεγάλους σε ηλικία, όταν φτάνουν στην σύνταξη, φεύγουν από τα αστικά κέντρα και πάνε σε άλλες περιοχές που τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Λακωνία και ορισμένα νησιά.
Ο αριθμός των 80 ετών και άνω σε σχέση με το σύνολο των 65 ετών αυξάνει
 
«Η υπεργήρανση είναι ένα φαινόμενο που ακουμπάει όλους τους νομούς της Ελλάδας δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Ο αριθμός των 80 ετών και άνω σε σχέση με το σύνολο των 65 ετών αυξάνει είναι μια τάση από το 2000 μέχρι σήμερα, όπου φαίνεται και το φαινόμενο της υπεργήρανσης», δηλώνει η έμπειρη οικονομολόγος, σημειώνοντας πως η «γήρανση δεν είναι πρόβλημα. Σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, η γήρανση φέρνει στις τοπικές κοινωνίες και μια οικονομική δυναμική γιατί είναι άτομα τα οποία έχουν χρόνο να κάνουν πράγματα, θέλουν να ξοδέψουν, δημιουργούν ένα πολλαπλασιαστικό όφελος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων συν ότι τα τελευταία χρόνια φεύγουν στο εξωτερικό οι νεαροί 20-30 ετών, όλο το μέλλον της Ελλάδας».
 
Επισημαίνει δε, πως διαλέγουν δυστυχώς να φύγουν στο εξωτερικό αυτοί οι οποίοι έχουν υψηλά προσόντα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης. «Η γήρανση από μόνη της θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι πολύ καλό γιατί σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζούνε παραπάνω, οι δυνατότητες ζωής είναι μεγαλύτερες, αλλά όταν συνδέεται με την έλλειψη αναπαραγωγής του πληθυσμού, τότε είναι πρόβλημα» δηλώνει και προτείνει να δοθεί ό,τι κίνητρο χρειάζεται για να μην φύγουν οι νέοι.

«Γιατί αν φεύγουν δεν γυρίζουν εύκολα. Κι αυτό είναι κάτι που έχει μελλοντική συνέπεια στην αναπαραγωγή του πληθυσμού».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος