Αραχωβίτης: «Να χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης το Απολιθωμένο Δάσος Αγ. Νικολάου»

Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2017 10:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης: «Να χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης το Απολιθωμένο Δάσος Αγ. Νικολάου»

Ερώτηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό του Απολιθωμένου Δάσους στον Αγ. Νικόλαο Βοιών ως «Μνημείο της Φύσης» και περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή του ως γεωλογικού πάρκου, κατέθεσε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης.

Σε ερώτησή προς τον αρμόδιο υπουργό, ο Λάκωνας βουλευτής επεσήμανε πως η δημιουργία ενός σύγχρονου Γεωπάρκου που θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, καθώς και περιπατητικών διαδρόμων στο Απολιθωμένο Δάσος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βοϊων Λακωνίας αποτελεί ένα πάγιο αίτημα δήμων, κατοίκων και φορέων της περιοχής εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

«Σήμερα, είναι η ώρα που το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του σπάνιου αυτού γεωλογικού φαινομένου πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, χωρίς άλλη καθυστέρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αραχωβίτης επικαλέστηκε μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δ/ντη του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας/ Παλαιοντολογίας καθ. Ευάγγελο Δ. Βελιτζέλο, σύμφωνα με την οποία, η συγκεκριμένη περιοχή γεωλογικού ενδιαφέροντος, εμπίπτει  στα γεωλογικά μνημεία. Πρόκειται για ευρήματα σπάνια, ενώ ενδεικτικό είναι ότι παρόμοιοι σχηματισμοί παρατηρούνται μόνο στο εθνικό πάρκο «Nambung» της Αυστραλίας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα θεωρούνται ήδη από τα σπανιότερα της φύσης, όχι μόνο στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε, παρά την περιβαλλοντική και ιστορική σημαντικότητα της περιοχής, οι προσπάθειες που καταβάλλουν τοπικοί φορείς και δήμοι εδώ και 20 χρόνια να προστατευτούν, να χαρακτηριστούν και ν’ αναδειχθούν οι απολιθωματοφόρες ζώνες των περιοχών «Αγία Μαρίνα», «Σπίθα» και «Κόρακας» ως «μνημεία της φύσης», δυστυχώς, έχουν πέσει στο κενό.

«Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, παρατηρούμε μάλιστα το εξής παράδοξο: από το 2013 λειτουργεί στην Αγ. Μαρίνα, κατά τη θερινή περίοδο, ενημερωτικό Κέντρο, μολονότι η απολιθωματοφόρα ζώνη δεν έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης». Με τη σειρά του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλημμελή προστασία των απολιθωμάτων και κατά την έλευση στον χώρο χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι, και κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το δύσβατο της περιοχής, η επισκεψιμότητα είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη. Μάλιστα, πέρσι, κατά τη διάρκεια των περίπου δύο μηνών που λειτούργησε το ενημερωτικό Κέντρο, ξεναγήθηκαν στο χώρο περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βατίκων, του Δήμου Μονεμβασίας αλλά και ολόκληρης της Λακωνίας το σημαντικό αυτό γεωλογικό μνημείο, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες απολιθωματοφόρες ζώνες του «Κόρακα» και της «Σπίθας».

Για να γίνει, όμως, αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός των μοναδικών γεωλογικών φαινομένων ως «Μνημείων της φύσης», προκειμένου να προστατευθούν, να δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές στο χώρο και να εξευρεθούν κονδύλια για τη συντήρηση των απολιθωμένων κορμών, τη διαμόρφωση του χώρου, την ηλεκτροδότησή του και την περαιτέρω ανάδειξή του σε συνθήκες απόλυτης προστασίας», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε να βρεθεί λύση για το σημαντικό ζήτημα του χαρακτηρισμού, της προστασίας και της ανάδειξης των σπάνιων αυτών γεολογικών μνημείων, το οποίο θα βοηθήσει, εκτός των άλλων, και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
- Σκοπεύει να δρομολογήσει τον χαρακτηρισμό των τριών απολιθωματοφόρων ζωνών ως «Μνημεία της φύσης»;

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος