Λύση για τα αδέσποτα της Σπάρτης με καταφύγιο στο Αφυσσού

Mayfair_Club

«Δένει» τα χέρια του Δ. Σπάρτης η υφιστάμενη Νομοθεσία - Αποκαλυπτικά νούμερα για τη διαχείριση των ζώων τα τελευταία χρόνια

Σάββατο, 21 Οκτώβριος 2017 08:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λύση για τα αδέσποτα της Σπάρτης με καταφύγιο στο Αφυσσού

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα σοβαρό, όσο και πολυσύνθετο  ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Σπάρτης και αποτελεί πεδίο προστριβών και αντιπαραθέσεων, εδώ και αρκετά χρόνια. Τα αδέσποτα που περιτριγυρίζουν σε περιοχές της πόλης προκαλούν αντιδράσεις, κυρίως λόγω των επιθέσεων που σημειώνονται κατά καιρούς σε βάρος πολιτών. Ο Δ. Σπάρτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με φιλοξενία αδέσποτων ζώων σε προσωρινό καταφύγιο, όμως η υφιστάμενη Νομοθεσία περιπλέκει τα πράγματα, καθώς προβλέπει την επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, όταν   αποκατασταθούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Όμως, λόγω έλλειψης  ενδιαφέροντος για υιοθεσίες ζώων από ιδιώτες, ο Δ. Σπάρτης οδηγείται σε αδιέξοδο, ενώ το μέλλον των αδέσποτων καθίσταται μετέωρο, όσον αφορά την ύπαρξη τους.

Με στόχο να δώσει μόνιμη λύση, η Δημοτική Αρχή Σπάρτης προτείνει τη δημιουργία νόμιμου καταφυγίου στην περιοχή του Αφυσσού. Μάλιστα, ζητήθηκε η γνωμοδότηση της ΔΚ Σπαρτιατών καθώς και της ΤΚ Αφυσσού, οι οποίες γνωμοδότησαν θετικά για την κατασκευή του καταφυγίου στην περιοχή. Με έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Χωροταξίας, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος διαβιβάστηκαν η τεχνική έκθεση, ο προϋπολογισμός και το διάγραμμα κάλυψης που αφορούν την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων σε ακίνητο (γήπεδο) επιφάνειας 16.222,62 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού Αφυσσού του Δ. Σπάρτης.

Οι προδιαγραφές
του νέου καταφυγίου
Οι διαστάσεις του ακινήτου (γηπέδου) επιτρέπουν στη δυναμικότητα του χώρου να ανέλθει μελλοντικά (αν απαιτηθεί) σε 180 ζώα συντροφιάς, που θα διαμένουν σε ατομικές αίθουσες διαμονής - άσκησης. Κάθε ατομική αίθουσα θα είναι συνολικού χώρου 8 τ.μ. και θα συμπεριλαμβάνει σε έναν ενιαίο χώρο το χώρο ανάπαυσης διαστάσεων 2x2x2 και τον ατομικό χώρο άσκησης 2x2x2. Ο ενιαίος χώρος θα προσδίδει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις του ζώου, αλλά και θα επιτρέπει την εύκολη διαχείριση, συντήρηση και καθαριότητά του.

Βάσει της μελέτης προβλέπεται η κατασκευή 15 ατομικών αιθουσών. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν: 1) Χώρο συνολικής επιφάνειας εβδομήντα δύο τετραγωνικών μέτρων που θα περιλαμβάνει: α) Γραφείο διοίκησης και διαχείρισης, β) αίθουσα προσωπικού, γ) αποθήκη τροφών και υλικού, δ) αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας της τροφής των ζώων με τα σχετικά σκεύη και είδη εστίασης και ε) αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων, 2) 15 ατομικές αίθουσες διαμονής - άσκησης φιλοξενούμενων σκύλων. Κάθε ατομική αίθουσα θα είναι συνολικού χώρου 8 τ.μ., 3) Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με σκυρόδεμα (όπου απαιτείται) ώστε να εξασφαλίζεται η υγειονομικώς απαραίτητη πλύση των χώρων διαμονής, 4) εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, 5) περίφραξη.

Για την κατασκευή των ανωτέρω εγκαταστάσεων θα απαιτηθεί το ποσό των 86.424,80 ευρώ, που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017 του Δ. Σπάρτης.

Η συζήτηση
στο ΔΣ Σπάρτης
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ Σπάρτης (στις 9/10/2017), ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, ανέφερε ότι στόχος είναι «να γίνει παραχώρηση έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Αφυσσού, με βάση όσα έχουν αποφασίσει το τοπικό συμβούλιο και η τοπική κοινότητα».

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βαλιώτης «δεν μπορέσαμε να λύσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προκαλεί προβλήματα. Αν δεν αλλάξει ο νόμος που διέπει τη διαδικασία για τα φιλοξενία των αδέσποτων, πάντα προβλήματα θα έχουμε. Είτε νόμιμα, είτε όχι, στα καταφύγια γίνονται κτηνιατρικές και υγειονομικές εργασίες και στη συνέχεια τα ζώα αφήνονται στο φυσικό τους χώρο, αυτό προβλέπει ο νόμος. Ο φυσικός τους χώρος είναι ο χώρος που έχουμε πάρει τα ζώα και δεν  αφήνονται σε πλατείες και σε εκκλησίες…»

02

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί
για τη διαχείριση
Σύμφωνα με το δήμαρχο, αυτή τη στιγμή στο υφιστάμενο καταφύγιο του Δ. Σπάρτης φιλοξενούνται 350 σκυλιά.

Αναφορικά με τις δαπάνες για τη φροντίδα των αδέσποτων, το 2012 ανήλθαν σε 12.900 ευρώ, το 2013 σε 9.700 ευρώ, το 2014 σε 9.984 ευρώ, το 2015 σε 19.924 ευρώ (αφορούν και τον ιδιώτη κτηνίατρο), ενώ για το 2017 ο Δ. Σπάρτης έχει συνάψει σύμβαση ύψους 26.420 ευρώ.

Το 2016 αντιμετωπίστηκαν συνολικά 165 ζώα, από τα οποία τα 162 ήταν σκύλοι και τρείς  γάτες. Από αυτά τα ζώα, τα 153 ταυτοποιήθηκαν ηλεκτρονικά (μέσω τσιπ), ενώ ο Δ. Σπάρτης προχώρησε σε στειρώσεις και άλλες εργασίες.

Σε σχέση με χρήματα που ο Δ. Σπάρτης έχει διαθέσει στον Πολιτιστικό Φιλοζωϊκό Σύλλογο Σπάρτης, σύμφωνα τον κ. Βαλιώτη, το 2012 δόθηκαν 5.000 ευρώ, το 2013 πάλι 5.000 ευρώ, το 2014 ο αριθμός αυξήθηκε στις 17.000 ευρώ, το 2015 ανήλθε σε 7.000 ευρώ και το 2016 σε  1.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το σύλλογο , όμως όπως υποστήριξε ο δήμαρχος, «ο σύλλογος υπολειτουργεί και έτσι εξαναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία ανάθεσης μέσω ιδιώτη εργολάβου για να προχωρήσουμε στη συντήρηση των ζώων (τάισμα κλπ)». Η συνολική δαπάνη για τα έτη 2015, 2016 και 2017 άγγιξε τις 92.646 ευρώ «για να μπορούμε να ταΐζουμε, να μαζεύουμε τα σκυλιά από τις πλατείες, να τα πηγαίνουμε στο καταφύγιο και να τα φροντίζουμε» είπε ο κ. Βαλιώτης.

Για τις τροφές δαπανήθηκαν 14.916 ευρώ το 2012, 9.650 ευρώ το 2013, 13.500 ευρώ το 2014, 16.845 ευρώ το 2015, 19.400 ευρώ το 2016 και 23.054 ευρώ το 2017. Η επιχορήγηση από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια για τη συγκεκριμένη δράση ήταν μόνο 7.000 ευρώ, σύμφωνα με το δήμαρχο.

Το συνολικό χρηματικό ποσό για τη φροντίδα των αδέσποτων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ (226.000 ευρώ την περίοδο Βαλιώτη και 91-92.000 την προηγούμενη περίοδο), για συνολικό  διάστημα έξι χρόνων. Η δαπάνη που αναλογεί στο Δ. Σπάρτης είναι περίπου 80-90.000 ευρώ  το χρόνο. «Είναι μια δαπάνη αρκετά μεγάλη και μια δαπάνη, την οποία θα πρέπει να την συγκρίνουμε όταν επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα» σημείωσε ο Ευ. Βαλιώτης.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος κτηνίατρος Μιχ. Μαντάς στα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο υπάρχον καταφύγιο έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονική σήμανση σε 226 περίπου σκυλιά, ενώ έχουν γίνει  εμβολιασμοί με αντιλυσσικό εμβολιασμό σε περίπου 220 ζώα, αλλά και εξετάσεις για την λεϊσμανίαση και την ερλιχίωση σε έντεκα ζώα. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 31 στειρώσεις, εκ των οποίων 19 ζώα βρίσκονται στο καταφύγιο και δώδεκα σε περιφερειακούς χώρους.

22386216 10212904943512483 1921903124 n
Ο κτηνίατρος Μιχ. Μαντάς

Οι επόμενες κινήσεις
 Τί μέλλει γενέσθαι μέχρι την κατασκευή του νέου καταφυγίου; Σύμφωνα με το δήμαρχο Σπάρτης «ο κτηνίατρος θα μας πει πόσα αδέσποτα έχουν πρόβλημα υγείας (50-60 σκυλιά), ώστε να παραμείνουν στο καταφύγιο και τα 300 να αφεθούν ελεύθερα. Καταλαβαίνετε, όμως, τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί. Ένα ως προς τη ζωή των σκυλιών. Ενώ στο καταφύγιο -έστω και με το παράνομο καθεστώς- τα ζώα διαβιούν σε πολύ καλές συνθήκες. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη συμπεριφορά των αδέσποτων στους πολίτες. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αστυνομία για επιθέσεις σκύλων κατά πολιτών, ακόμα και κατά μικρών παιδιών. Και έχει κάθε δίκιο ο πολίτης να διαμαρτύρεται γιατί είναι δική μας αρμοδιότητα. Για εμάς είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει αυτός ο νόμος». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «κάναμε μια προσπάθεια αυτές τις μέρες και αφήσαμε τριάντα σκυλιά. Μερικά πήγαν  στον Άγιο Νίκωνα και κάποια άλλα στην περιοχή των Γυμνασίων. Το θέμα είναι φοβερά επικίνδυνο. Σίγουρα πρέπει να προστατέψουμε και τα σκυλιά αλλά πρέπει να προστατέψουμε και τα παιδιά μας και τις πόλεις μας», τόνισε ο κ. Βαλιώτης.

Επιπλέον, είπε ότι «εγώ προσωπικά θα κάνω μια παρέμβαση στον κ. Εισαγγελέα και θα του εξηγήσω αυτά τα προβλήματα, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γεγονός των ελάχιστων υιοθεσιών που έχουν γίνει κατά τη θητεία μας, όταν η νομοθεσία προβλέπει άλλα πράγματα. Παρ’ όλο που έχουμε βγάλει αφίσες και ανακοινώσεις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Αυτοί οι ευαίσθητοι φιλόζωοι που τους ενδιαφέρει όλο αυτό το ζήτημα, έχουν κάνει μόνο έντεκα υιοθεσίες (βάσει στοιχείων)».

Αν για ένα διάστημα δεν υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας αδέσποτων, ο κ. Βαλιώτης τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μια άλλη φόρμουλα ή να γίνει εξαγωγή ή να πάμε στη διαδικασία ευθανασίας που προβλέπεται στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύεται. Ευθανασία γίνεται σε σκυλιά τα οποία έχουν πρόβλημα υγείας και αποφασίζεται από ειδική επιτροπή».
 
Πάντως, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σπάρτης για τη φιλοξενία 180 σκύλων στο νέο κτηνιατρείο, η μελέτη προβλέπει ότι θα απαιτηθεί ένα υπέρογκο ποσό που ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. «Τα προγράμματα θα τα διεκδικήσουμε, αλλά ότι και να είναι τα προγράμματα, τα προγράμματα είναι χρήματα τα οποία είναι των πολιτών. Πρέπει να εξετάσουμε μια άλλη πολιτική με τη διαχείριση των ζώων» τόνισε ο κ. Βαλιώτης.

Ο ίδιος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ιδιώτη-κτηνίατρο Μιχάλη Μαντά, ο οποίος «παρέχει πολύ παραπάνω φροντίδες από αυτά που παίρνει, είναι από τους λίγους που είναι μέρα -νύχτα για να προστατεύει αυτή την προσπάθεια, διαχρονικά».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στ. Αργειτάκος ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος είναι πάρα πολύ σοβαρό και ταυτοχρόνως πάρα πολύ δύσκολο... Πράγματι, πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία… Δεν λύνεται ποτέ αυτό το πράγμα. Οπότε εμείς συμφωνούμε προς τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».  

Ο Π. Κουμουνδούρος από την «ΑΝΑΣΑ» τόνισε: «Συμφωνώ ότι το πρόβλημα είναι και δύσκολο και θα μεγαλώνει και θα διογκώνεται όσο δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μέτρα ή να πάρουμε κάποιες στοιχειώδης λύσεις. Δεν διαφωνώ, θα πρέπει να γίνει το καταφύγιο… Θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατάσταση και στα χωριά είναι περίπου η ίδια…» Ο ίδιος πρότεινε τη χρηματοδότηση ενός δημοτικού κτηνιατρείου, «όπου θα μπορούμε να στηρίξουμε και την κτηνοτροφία του δήμου, τη δημόσια υγεία από κάποιες επιβλαβείς ασθένειες και παράλληλα να διαχειριστούμε και τα αδέσποτε σκυλιά. Σε αυτόν τον τομέα της διαχείρισης των ζώων θα μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις κοινωνικής οικονομίας, για συμπολίτες που θέλουν να ασχοληθούν και μπορούν να στήσουν κοινωνικούς συνεταιρισμούς για τη διαχείριση των αδέσποτων».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Καρμοίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κύριε δήμαρχε είπατε ότι οι υιοθεσίες που έγιναν σε σκυλιά ήταν πάρα πολύ λίγες στο καταφύγιο. Βεβαίως είναι πάρα πολύ λίγες αφού το κακό παράδειγμα το δώσαμε εμείς με πρότασή σας στο δημοτικό συμβούλιο. Είχατε πει ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πρέπει να υιοθετήσει ένα σκυλί. Κάτι τέτοιο δεν το κάναμε...»

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ευστρ. Κοκκορός επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή και υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται εμβόλια στα παιδιά πολλών γονέων, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Ο Δ. Σπάρτης θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια τέτοια δράση… Θα πρέπει να αναζητήσουμε και να ζητήσουμε και αλλαγές του νόμου για τα αδέσποτα, προκειμένου το κόστος να περιοριστεί και τα προβλήματα να μειωθούν».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Αλ. Βουνάσης τόνισε: «Ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια να συζητάμε για τα σκυλιά, αν θυμάμαι καλά το νούμερο ήταν γύρω στα 140 με 150.  Βαδίζουμε τροχάδην στα 400-450 και πάμε για χιλιάδα. Τι μέτρα δραστικά παίρνει και ο δήμος απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και πως μπορούμε τελικά να μειώσουμε αυτό το νούμερο; Γιατί μετά από ένα χρόνο θα πάμε στα επτακόσια. Τα ποσά πλέον είναι δυσβάσταχτα για το δήμο…» Η πρόταση του κ. Βουνάση είναι «η κάθε τοπική κοινότητα να αναλάβει τη συντήρηση δύο-τριών σκυλιών», καθώς να υπάρξει και βοήθεια από φιλοζωικές οργανώσεις.

Κριτική στους ανεύθυνους ιδιοκτήτες ζώων άσκησε ο αντιδήμαρχος, Χρ. Πλειώτας, τονίζοντας ότι «πάσχουμε σε νοοτροπία, παιδεία, σε νομοθεσία κεντρική και σε κεντρικές πολιτικές. Πολλές φορές αγοράζουμε το ζώο γιατί είναι… μόδα, το χρησιμοποιούμε σαν αντικείμενο και αφού το βαρεθούμε -όντας ανεύθυνοι- το αφήνουμε και μετά έρχεται ο δήμος να μαζέψει το αδέσποτο. Δεν φταίει το ζώο, αλλά φταίνε όλοι αυτοί οι ανεύθυνοι που παίρνουν τα ζώα και τα αφήνουν, αφού τα χρησιμοποίησαν σαν αντικείμενα…»

22385314 10212904944192500 2142390543 n

Αργυρόπουλος: «15 χρόνια
μπροστά ο Δ. Σπάρτης»
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Αργυρόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, ίσως από τα σοβαρότερα κοινωνικά θέματα που αυτή τη στιγμή τυραννά το Δήμο Σπάρτης, ο οποίος έγινε και πανελλήνια γνωστός. Φυσικά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική… Ευθέως σας λέω ότι μπορούμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο Δήμο Σπάρτης για αυτό που έχει κάνει, χωρίς να είναι τέλειο. Ο Δήμος Σπάρτης είναι τουλάχιστον 15 χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδας. Θα ήθελα να πάμε όλοι μαζί σε κάποια άλλη περιοχή να δούμε τι κάνουν με τα σκυλιά… Λύση σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί. Ο νόμος είναι απαράδεκτος…»

Όπως είπε ο κ. Αργυρόπουλος, υπάρχουν δύο ομάδες φιλόζωων. «Η μία ομάδα φιλόζωων, η οποία βάζει το μανδύα του λύκου και λέει είμαι φιλόζωος και κάνει μικροπολιτική και η δεύτερη ομάδα που την αποτελούν οι πραγματικοί φιλόζωοι, οι οποίοι έχουν βοηθήσει το δήμο και την ταμάλα χωρίς να φαίνονται. Αυτοί είναι πραγματικοί φιλόζωοι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μου κάνει και εμένα τρομερή εντύπωση όλα αυτά τα τρία χρόνια που ασχολούμαι ότι παραμένουν σκυλιά στο καταφύγιο και κανένας δεν θέλει να τα υιοθετήσει. Η δημοτική αρχή παρέλαβε 149 σκυλιά μέσα στο καταφύγιο, σχεδόν σε μεγάλη ηλικία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι τότε δεν υπήρχαν κουτάβια…»

Σε όσους ασκούν κριτική για τις συνθήκες φιλοξενίας των ζώων, ο κ. Αργυρόπουλος απάντησε: «Δεν θα δεχθώ να μου πει κάποιος ότι στο χώρο αυτό -τον κατά τα λεγόμενα απαράδεκτο- γίνεται κάποιο έγκλημα ή κακή διαχείριση. Γίνεται η εφικτή διαχείριση. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Γίναμε παγκοσμίως ρεζίλι -κατά κάποιους- με τις ανοιχτές επιστολές που εστάλησαν σε υπουργούς και στον πρωθυπουργό για το καταφύγιο-διαχείριση αδέσποτων ζώων. Τους πείραξε και κάνουν μικρολαϊκή  πολιτική, για το γεγονός ότι τα σκυλιά φιλοξενούνται σε κάδους σκουπιδιών. Εγώ χαίρομαι να φιλοξενούνται τα σκυλιά σε πρώην κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι είναι διορθωμένοι με πανάκριβα υλικά. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή στα σπίτια των περισσοτέρων, τα έχουν αλλού δηλαδή (σσ τα ζώα);»

Ο ίδιος εξαπέλυσε βολές και κατά μερίδας φιλόζωων: «Όταν παρακαλέσαμε εγγράφως φιλοζώους να έρθουν να πάρουν τα σκυλιά αυτά και να τα κάνουν έστω μία βόλτα, σε διάστημα 1,5 έτους δεν έχει έρθει κανένας. Αρνούνται να έρθουν στο καταφύγιο γιατί η καφενόβια αντίληψη είναι θα επανακαταλάβουμε το καταφύγιο. Μετά, απορούμε γιατί τα σκυλιά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, γιατί δαγκώνουν παντελόνια και θα δαγκώνουν παντελόνια και γιατί κάποιος φοβάται να περάσει από το μουσείο».

Καταλήγοντας, ο Στ. Αργυρόπουλος υπογράμμισε: «Έχουμε έναν άθλιο νόμο που μας υπαγορεύσει να αφήσουμε υποχρεωτικά τα ζώα έξω. Εγώ προσωπικά και η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα έχει -όσο το δυνατόν- σε έγκλειστο χώρο και κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να διαβιούν, όπως στα σπίτια μας. Αρνούμαι δηλαδή να δεχθώ το ότι είμαστε εγκληματίες εμείς και κάποιοι άλλοι είναι τα αγγελάκια. Αυτό να τελειώνει μια και για πάντα για το Δήμο Σπάρτης…»

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα: Την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση έκτασης-ακινήτου (γήπεδο) επιφάνειας 16.222,62 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού Αφυσσού Δ. Σπάρτης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης προτείνεται να είναι τα σαράντα έτη.

22407633 10212904944592510 394119116 n


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like
στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος