«Σεισμική δόνηση» χτύπησε το 5ο Δημοτικό Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Σάββατο, 21 Οκτώβριος 2017 10:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σεισμική δόνηση» χτύπησε το 5ο Δημοτικό Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, λίγο μετά την 5η διδακτική ώρα, σεισμική δόνηση αρκετών ρίχτερ χτύπησε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης. Μαθητές και μαθήτριες, μετά την οδηγία των εκπαιδευτικών τους: «Παιδιά καλυφθείτε – Σεισμός!», μπήκαν κάτω από τα θρανία τους για να προστατευθούν, κρατώντας με το χέρι τους το πόδι του θρανίου και παρέμειναν εκεί προστατευμένα για όσο χρονικό διάστημα διήρκεσε ο σεισμός. Μετά το τέλος της σεισμικής δραστηριότητας, τα παιδιά με ψυχραιμία και ανά τμήμα ετοιμάστηκαν για την εκκένωση του διώροφου κτιρίου, χωρίς να τρέχουν, αλλά κινούμενα γρήγορα. Οι εκπαιδευτικοί, αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν παρέμεινε στην αίθουσα κανένας μαθητής, πήραν τα μαθητικά φύλλα ελέγχου και την κατάσταση με τα στοιχεία των γονέων των μαθητών –προκειμένου να γίνει η καταμέτρησή τους στο χώρο καταφυγής- επισημαίνοντας στα παιδιά τις οδούς διαφυγής και τις εξόδους και κινήθηκαν όλοι μαζί προς το χώρο συγκέντρωσης που είναι το γήπεδο καλαθοσφαίρισης στον αύλειο σχολικό χώρο, αφού φυσικά ακολούθησαν πορεία μακράν του κτιρίου για την αποφυγή τραυματισμού από πτώση αντικειμένων.

Οι μαθητές που έτυχε εκείνη τη στιγμή του σεισμού να βρίσκονται στην τουαλέτα ή σε κάποιο διάδρομο του σχολείου, τήρησαν την οδηγία: «Μένω στο χώρο που βρίσκομαι, σκύβω, καλύπτομαι, κρατιέμαι». Οι εντεταλμένοι εκπαιδευτικοί έτρεξαν για να κλείσουν τους κεντρικούς διακόπτες ηλεκτροδότησης, τον καυστήρα θέρμανσης και την παροχή νερού, ενώ οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής ήταν έτοιμοι με το φαρμακευτικό υλικό για την παροχή Πρώτων Βοηθειών σε πιθανούς τραυματίες. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση όλου του σχολείου, άρχισε από τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς η αναζήτηση μαθητών που δεν είχαν προσέλθει στο χώρο καταφυγής, σπεύδοντας για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό τους βάσει των κατόψεων του κτιρίου. Παράλληλα, η ομάδα πυρασφάλειας του σχολείου  βρισκόταν σε επιφυλακή για την κατάσβεση μικροεστιών πυρκαγιάς.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν το προβλεπόμενο σενάριο στα πλαίσια της διοργάνωσης άσκησης ετοιμότητος για σεισμό –ή άλλο ακραίο συμβάν- αλλά και της επικαιροποίησης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης της σχολικής μονάδος.

Μετά το τέλος της άσκησης, ο διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, τόνισε ότι «η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεπώς απαιτείται η ανάπτυξη αντι-σεισμικής συνείδησης και κουλτούρας, με διαρκή ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «οι ασκήσεις ετοιμότητας σαν κι αυτή δίνουν τη δυνατότητα για εκπαίδευση και απόκτηση της ενδεδειγμένης αντι-σεισμικής στάσης και συμπεριφοράς μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και για βελτίωση των ανάλογων δεξιοτήτων τους».

Στη συνέχεια, στα πλαίσια αξιολόγησης της άσκησης ετοιμότητος, συνεχάρη τον υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Κωνσταντίνο Μουρούτσο, για τον συντονισμό των ενεργειών ασφαλούς εκκένωση του κτιρίου, τους εκπαιδευτικούς για την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου, τη λεπτομερή γνώση των καθηκόντων τους σε κάθε στάδιο εφαρμογής του και τη μέριμνά τους για τον περιορισμό και την παραμονή των μαθητών στο χώρο καταφυγής. Τέλος, συνεχάρη μαθητές και μαθήτριες για την ωριμότητα που επέδειξαν στα πλαίσια εφαρμογής της εν λόγω άσκησης.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος