Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Μπορούμε στις δύσκολες μέρες που ζούμε να αποταμιεύουμε;

Mayfair_Club
Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2017 14:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Μπορούμε στις δύσκολες μέρες που ζούμε να αποταμιεύουμε;
Γράφει η Μάγδα Ματθαίου*

Σε κάθε εποχή μπορούμε και χρειάζεται να αποταμιεύουμε. «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» είναι ένας από τους μύθους του Αισώπου, που σκοπό είχε να μας διδάξει το διαχρονικό μήνυμα της αποταμίευσης. Την πρόνοια και τη μέριμνα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που πιθανό να έρθουν.
Φαίνεται δύσκολη πρακτικά η εφαρμογή και μοιάζει με τη δίαιτα που θα ξεκινήσει μια Δευτέρα..το γυμναστήριο που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα… και πολλά άλλα που έμειναν στα λόγια.
 
Τα χρήματα δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα εργαλείο για να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας. Η αποταμίευση μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε περισσότερα και καλύτερα εργαλεία και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας. Εκεί είναι και το μυστικό! Στους στόχους που θέτουμε. Αν έχει στόχο και σκοπό η αποταμίευση μπορεί να επιτευχθεί.
Μπορούμε λοιπόν από κάθε έσοδο που έχουμε να ορίσουμε ένα ποσοστό 10% για αποταμίευση. Ξεκινώντας την καθημερινή εφαρμογή θα δούμε πόσο γρήγορα λειτουργεί. Αρχίζουμε από το γνωστό κουμπαρά που όλοι κάποια στιγμή χρησιμοποιήσαμε, με τα κέρματα μόνο σαν αρχή. Θα δούμε μετά από 12 μήνες πόσο εύκολα θα συγκεντρωθεί ένα ποσό. Βασική προϋπόθεση να μην ανοίξουμε νωρίτερα τον κουμπαρά!
 
Συνετά νοικοκυριά και επαγγελματίες που φρόντιζαν να αποταμιεύουν είναι σε θέση να επενδύσουν ή να αξιοποιήσουν ευκαιρίες. Αποταμίευση κάνουν συνήθως οι άνθρωποι με πειθαρχία κι αυτοέλεγχο. Σίγουρα δεν κάνουν όσοι έχουν σε πρώτη προτεραιότητα την επίδειξη και τη σπατάλη.
Λόγοι και δικαιολογίες για να μην αποταμιεύουμε υπάρχουν πολλοί, με σημαντικότερο στις μέρες μας το μειωμένο εισόδημα. Φαίνεται όμως ότι το μεγαλύτερο εισόδημα συνήθως δημιουργεί μεγαλύτερα έξοδα κατά το γνωστό « Όσα περισσότερα έχουμε, τόσα περισσότερα ξοδεύουμε».
 
Στην πραγματικότητα η αποταμίευση δεν αφορά το εισόδημα που πλεονάζει, αλλά τη σωστή διαχείριση του εισοδήματος. Το πρόβλημα όπως φαίνεται τελικά, δεν είναι οι πόροι που έχουμε αλλά ο τρόπος που τους αναλώνουμε και τα σημεία που τους διοχετεύουμε.
Παρατηρείται ότι άνθρωποι που θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να αποταμιεύσουν χρήματα, καταφέρνουν να πληρώνουν τις δόσεις για να αποκτήσουν το καταναλωτικό αγαθό που επιθυμούν. Τελικά θα μπορούσαν ίσως να αποταμιεύουν;
Υπάρχουν επίσης άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που δεν αποταμιεύουν χρήματα, αλλά πληρώνουν με μηνιαία δόση τα ασφάλιστρα ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας προκειμένου να καλύψουν το κόστος μιας νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό για την αποκατάσταση της υγείας τους. Οι τελευταίοι παρότι δεν αποταμιεύουν χρήματα, στην πραγματικότητα κάνουν αποταμίευση, διότι με αυτό τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να απαλλάξουν τον εαυτό τους από πολύ μεγάλα έξοδα.
Όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό έστω βήμα, με κατεύθυνση προς την αποταμίευση. Αν καταφέρουμε να το επαναλαμβάνουμε με συνέπεια, τότε θα απολαύσουμε και τα οφέλη της.

* Η Μάγδα Ματθαίου είναι Πιστοποιημένος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής επιπέδου Δ΄ από την ΤτΕ της Εταιρίας Δικλίς Μεσίτες Ασφαλίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος