Στο «χορό» των καταλήψεων σχολεία της Λακωνίας! (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club

«Λουκέτο» από μαθητές σε 1ο ΓΕΛ Σπάρτης και στα ΕΠΑΛ Σπάρτης - Μολάων - Ζητούν βελτίωση συνθηκών μάθησης και λειτουργικών προβλημάτων

Τρίτη, 31 Οκτώβριος 2017 16:59 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο «χορό» των καταλήψεων σχολεία της Λακωνίας! (ΦΩΤΟ)

«Κύμα» καταλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα (30/10) σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους μαθητές να  διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών μάθησης.

 Όπως ανακοίνωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Μαθητών, ήδη βρίσκονται σε κατάληψη δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα (από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη), ενώ οι μαθητές κάνουν λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στον επόμενο μήνα.

Στη Λακωνία, υπό κατάληψη τελούν το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Σπάρτης (από τη Δευτέρα 30/10) και από σήμερα Τρίτη (31/10) το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης και το Επαγγελματικό Λύκειο Μολάων. Ο «Λακωνικός Τύπος» βρέθηκε στα δύο σχολεία της Σπάρτης που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με τους μαθητές να έχουν «οχυρωθεί», αποκλείοντας τις εισόδους με κάδους απορριμμάτων, θρανία, κορδέλες κλπ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις καταλήψεις μέχρι… τελικής πτώσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», από την Τετάρτη (1/11) στο «χορό» των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και άλλες σχολικές μονάδες της Σπάρτης και της υπόλοιπης Λακωνίας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, μάλιστα, μαθητές έχουν προχωρήσει και σε πορείες διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, η κατάργηση ειδικοτήτων στα επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι μαθητές έχουν σειρά αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, όπως η θέρμανση, η γραφική ύλη, τα φωτοτυπικά και τα λοιπά. Λόγω των λειτουργικών προβλημάτων στα σχολεία πολλοί μαθητικοί σύλλογοι έχουν σύμμαχό τους στις κινητοποιήσεις και συλλόγους γονέων.

Ειδικότερα, το πλαίσιο διεκδικήσεων που εξέδωσε το Συντονιστικό των Μαθητών έχει ως εξής:
-  Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα/τομέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας μαθητής στο δρόμο.
-  Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).   
-  Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.   
-  Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.  
-  Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να μην πληρώνουμε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.     
-  Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
-  Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.     
- Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.   
- Τώρα έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές μας. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.     
- Δωρεάν είσοδος των μαθητών στα ΜΜΜ, σε κινηματογράφους και θέατρα.
-  Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
-  Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Φωτο ΕΠΑΛ Μολάων: Μιχ. Καρούνης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος