Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών των φυσικών επιστημών στο Γεράκι (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club

Στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών των φυσικών επιστημών στο Γεράκι (ΦΩΤΟ)

Η 4η επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες στον νομό Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Πουλημενάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Γερακίου, στοχεύοντας στην εκπαιδευτική αξιοποίηση του Ιστορικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών «Π. Πουλίτσας» και την ανάδειξη των «πειραματικών θησαυρών» του.

Εκπαιδευτικοί από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λακωνίας, παρακάμπτοντας κωλύματα μετακίνησης και με ιδιαίτερη προσπάθεια διευθετώντας τα όρια που θέτουν οι αυξημένες διδακτικές τους υποχρεώσεις, συμμετείχαν στη συνάντηση, με ενδιαφέρον και παλμό.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα της διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Γερακίουκας Δήμητρας Παυλάκου, οι εισηγήτριες εκπαιδευτικοί Ανθή Σαράντη και Ελένη Παλούμπα, αναφέρθηκαν σε θέματα αξίας, ασφάλειας και εκπαιδευτικής λειτουργίας του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών καθώς και στην ίδρυση και πορεία του Ιστορικού Εργαστηρίου του σχολείου.Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, υλοποιήθηκαν εργαστηριακές ασκήσεις Φυσικής για τις ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις, τη διατήρηση της ορμής, τη μελέτη της ευθύγραμμης κίνησης κ.ά., με τη χρήση επιστημονικών οργάνων και πειραματικών διατάξεων τόσο του σύγχρονου όσο και του Ιστορικού Εργαστηρίου.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο Φυσικών Επιστημών κ. Κων/νο Τρίκολα, με την υποστήριξη του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Αντώνιου Χριστοφοράκου και της διευθύντριας του Λυκείου κ. Δήμητρας Παυλάκου και την ενεργό συμμετοχή της  υπεύθυνης του Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου Γερακίου, κ. Ανθής Σαράντη.

Σχετικά με το Ι.Ε.Φ.Ε.
«Π. Πουλίτσας»
Το εργαστήριο δημιουργήθηκε το 1976 στο νεόκτιστο τότε διδακτήριο, χάρη σε μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφορά του  Νικολάου Ηλ. Πουλίτσα στη μνήμη του αδελφού του Παναγιώτη Ηλ. Πουλίτσα, ακαδημαϊκού, διακεκριμένου λόγιου και πολιτικού, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και προσωρινού πρωθυπουργού της Ελλάδας (http://bit.ly/2iydfer). Τα επιστημονικά όργανα προορίζονταν για την εργαστηριακή διδασκαλία των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Τεχνολογίας.Παρόμοιες συλλογές οργάνων και διατάξεων διέθεταν την εποχή εκείνη μόνο ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα!

Τον Μάρτιο του 2016, σε μια σεμνή εκδήλωση, ονομάστηκε επίσημα η αίθουσα «Ιστορικό Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Παναγιώτης Πουλίτσας», ως εκπλήρωση της επιθυμίας τουδωρητή. Στην εκδήλωση παρών και τιμώμενος ήταν ο Δάσκαλος Φυσικής κ.Ιωάννης Γάτσιος, ο οποίος, διορισμένος στο Γεράκι το 1976, σχεδίασε και εξόπλισε το Ιστορικό Εργαστήριο αξιοποιώντας την προσφορά  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεδομένου ότι το ανακαινισμένο ιστορικό εργαστήριο βρίσκεται στη διπλανή αίθουσα εκείνης του σύγχρονου εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Πουλημενάκειου Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει «εν ριπή οφθαλμού» την εξέλιξη της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών μέσα από τα αξιόλογα εποπτικά μέσα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του προσελκύεται έντονα από τη διαδραστικότητα, αφού τα  επιστημονικά όργανα του Ιστορικού Εργαστηρίου περνούν πολύ εύκολα από τις προθήκες στο ευμέγεθες κεντρικό τραπέζι και καθίστανται ανεκτίμητα διδακτικά εργαλεία!

Η επίσκεψη στο γραφικό Γεράκι, και στον ξεχωριστό αυτόν χώρο του Ιστορικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών «Παν. Πουλίτσας», είναι μια ιδιαίτερη μορφωτική εμπειρία, με διεπιστημονικό ενδιαφέρον, για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, μαθητές κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και κάθε ενδιαφερόμενο!


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος