Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο «Sparta Gourmet» της οικογένειας Βαλιώτη στη Σπάρτη! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Mayfair_Club

Μια υπερσύγχρονη μονάδα που φέρνει θέσεις εργασίας και ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο

Δευτέρα, 13 Νοέμβριος 2017 00:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο «Sparta Gourmet» της οικογένειας Βαλιώτη στη Σπάρτη! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με την τελετή εγκαινίων, που έλαβε χώρα την Κυριακή (12/11), ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του, το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής ελιάς και ελαιολάδου της εταιρείας "Sparta Gourmet" στη Σπάρτη, που αποτελεί μια μεγαλόπνοη επένδυση της οικογένειας Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη. Η νέα μονάδα, ένα πραγματικό «κόσμημα» για τη Λακωνία -και όχι μόνο-, λειτουργεί στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Ηλιοφρούτ», στο 9ο χιλιόμετρο της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου.

Μετά από πολύμηνες εργασίες στον χώρο, οι ομογενείς επενδυτές και μεγάλοι ευεργέτες του τόπου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύνολο υπερσύγχρονων υποδομών, ικανών να προσδώσουν στα κύρια προϊόντα της λακωνικής γης -ελιά και ελαιόλαδο- την κατάλληλη προώθηση στην αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η νέα μονάδα ανοίγει δεκάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης σε ντόπιους συνανθρώπους μας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Ι. Βαρβιτσιώτης, οι Λάκωνες βουλευτές Στ. Αραχωβίτης και Αθ. Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, ο διοικητής του ΚΕΕΜ Ταξίαρχος Ιορδ. Χατζηνικολάου, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης Ζαχ. Αγρανιώτης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην νομάρχης Κ. Φούρκας και πλήθος κόσμου από τη Σπάρτη και άλλες περιοχές της Λακωνίας. Προς το τέλος της εκδήλωσης στο χώρο αφίχθη και σύσσωμη η ομάδα της ΑΕ Σπάρτη, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Νικόλαρο, ύστερα από τη νίκη κόντρα στον Απόλλωνα Λάρισας (2-0).

Στο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο και εκπληκτικό εργοστάσιο… Τα μάτια του Ευστάθιου Βαλιώτη πέταγαν “φωτιές” από μικρή ηλικία, όταν τον γνώρισα… Το μήνυμα που δίνει ο Βαλιώτης είναι ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να κατάγεται από μεγάλο “τζάκι” ούτε να έχει σπουδάσει. Μπορεί κάποιος από ένα μικρό χωριό, με ήθος, εργατικότητα, πίστη στο Θεό και στις ικανότητές του να πετύχει πολλά…»

Ο ιδρυτής της μονάδας και ευεργέτης της Λακωνίας, Ευστάθιος Βαλιώτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν δημιούργησα το εργοστάσιο για να κάνω λεφτά, ούτε βέβαια για να χάσω… Θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος από το Θεό γιατί ό,τι κάνω πετυχαίνει… Ο τόπος διαθέτει τα καλύτερα ελαιόλαδα. Με σωστή οργάνωση θα φεύγει το λάδι στο εξωτερικό και θα κερδίζουν οι ντόπιοι… Την τελευταία δεκαετία στη Λακωνία καλλιεργήθηκαν 150.000 ελαιόδεντρα… Η παραγωγή του νομού είναι 100.000 τόνοι ελαιολάδου το χρόνο. Μπορούμε να αυξήσουμε αυτή την παραγωγή στους 200.000 τόνους. Αυτό θα σημάνει κέρδος 300.000 ευρώ το χρόνο για τον τόπο… Θέλουμε το προϊόν να φτάσει σε αγορές που μέχρι τώρα δεν έφτανε… Στόχος σε μία τριετία να απορροφήσουμε το 25-30% της παραγωγής στη Λακωνία… Δεν θα νοθέψουμε ποτέ το προϊόν και το όνομά μας, όπως έχουν κάνει άλλοι στις ΗΠΑ».

Και ο κ. Βαλιώτης συνέχισε, λέγοντας «Δεν υποχώρησα πριν από δέκα χρόνια όταν είχα πει στην ίδρυση του ΤΕΙ: «Μπράβο παλικάρια, με ξεγελάσατε…» και πρόσθεσε:  Υποτιμήσαμε τη δομή της κοινωνίας ενώ χρειάζονται όλα τα επαγγέλματα. Στόχος είναι να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να δημιουργήσουν… Αν δεν μείνουν στον τόπο τους οι νέοι, θα απομείνουμε μόνο γέροι και ξένοι… Αν θέλετε ο τόπος να πάει μπροστά, μην απορρίπτετε νέες ιδέες. Ο Έλληνας έχει διάθεση για δουλειά, αρκεί να του δείξουν τι και πώς να το κάνει…»

Η σύζυγος του ιδρυτή, Σταματική Βαλιώτη, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την λακωνική παραγωγική διαδικασία, στηρίζοντας την εθνική οικονομία… Δεν είναι αποκλειστικός στόχος το κέρδος, αλλά η δημιουργία μιας επιχείρησης με πνεύμα συνεργασίας που θα δίνει στο Λάκωνα παραγωγό μια ακόμα ευκαιρία να διαθέσει το προϊόν του με ευνοϊκούς όρους… Είναι ένα έργο προσφοράς στον τόπο για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, κυρίως για τους νέους…»

Ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης τόνισε: «Να έχει τύχη το νέο εργοστάσιο. Το ελληνικό και λακωνικό ελαιόλαδο δεν έχει την τύχη που του αξίζει. Την υπεραξία του προϊόντος δεν πρέπει να την παίρνουν εκείνοι που πλουτίζουν αθέμιτα… Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή…»

Ο βουλευτής Αθ. Δαβάκης υπογράμμισε: «Η ομιλία του Ευστ. Βαλιώτη μου θύμισε την ομιλία του ιδίου πριν από δέκα χρόνια στα εγκαίνια του ΤΕΙ. Νόμιζα τότε ότι θα ρίξει “μαύρη πέτρα” πίσω του αλλά δεν το έκανε. Αυτό που αντικρίζουμε σήμερα σημαίνει ότι, αυτός ο Έλληνας, αυτός ο ευεργέτης, επιμένει… Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο Βαλιώτης. Δίνει παράδειγμα πως μπορεί να πετύχει κάποιος φεύγοντας από την Ελλάδα…»

Σε χαιρετισμό που απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα ελαιοκομικά προϊόντα αποκτούν διεθνή χαρακτηριστικά και αποτυπώνει το όραμα της οικογένειας Βαλιώτη. Η νέα μονάδα δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας…»

Ο δήμαρχος Σπάρτης Ευ. Βαλιώτης -και ανιψιός του Ευστ. Βαλιώτη- απευθυνόμενος στον ιδρυτή ανέφερε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί πάνω από όλα αγαπάτε τον τόπο. Το “Ηλιοφρούτ” το μετατρέψατε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα και θα αποδώσει οικονομικά στον τόπο και στην οικογένειά σας. Θα προσφέρει υπεραξία και θέσεις εργασίας… Σε 20 χρόνια η Λακωνία θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τώρα…»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος, απευθυνόμενος στον Ευστ. Βαλιώτη τόνισε: «Σήμερα σάς γνωρίζουμε ως έναν φιλόπατρι επιχειρηματία, που προσφέρει υπεραξία στο “χρυσάφι” της Λακωνίας, που είναι οι ελιές και το ελαιόλαδο».

Ο υπεύθυνος του τομέα τροφίμων της εταιρείας Alfa Laval, Κώστας Αξαρίδης, παρατήρησε ότι «Το λάδι είναι το 3ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας… Η μονάδα διαθέτει υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά… Με την επεξεργασία που θα γίνεται, το λάδι δεν θα χάνει τις πολύτιμες φαινόλες, ενώ θα ελαχιστοποιείται η οξείδωση… Δεν υπάρχουν πλαστικά μέρη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου… Ο αυτοματισμός καταγράφει τα πάντα στην οθόνη και είναι εύκολη η διαχείριση της παραγωγής…»

Ο δικηγόρος και ιδιοκτήτης της “Sparta Gourmet”, Ιωάννης Μπάρδης, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η ανάδειξη του λακωνικού ελαιολάδου μέσα από τον θεμιτό ανταγωνισμό».

Ο κ. Μπάρδης παρουσίασε τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της νέας μονάδας:
-7.700 τ.μ. στεγασμένου χώρου και 2.000 τ.μ. εξωτερικών χώρων.
-Δύο γραμμές επεξεργασίας-τυποποίησης-συσκευασίας ελιάς με δυνατότητα παραγωγής 20 τόνων ανά βάρδια.
-Αποθηκευτικοί χώροι 4.000 τόνων ελαιολάδου, που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
-Στόχος η εξαγωγή ενός κοντέινερ/ημέρα.
-Διαχείριση δεξαμενών ελαιολάδου-ελιάς μέσω εφαρμογής internet από απομακρυσμένα σημεία σε όλο τον κόσμο.

Η εφημερίδα «ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των εγκαινίων του εργοστασίου, συγχαίρει την οικογένεια Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη, για την επιλογή τους να συνδράμουν, με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου, στην οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας και εύχεται: «Το λακωνικό ελαιόλαδο να έχει μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία, για να αποκτήσει, επί τέλους, τη θέση που του αξίζει στην αγορά, μέσα από το νέο εργοστάσιο των υψηλά ποιοτικών τεχνολογικών προδιαγραφών συσκευασίας και προώθησης».


Φωτο: Τ. Κούρος, Χρ. Χιώτη, Χρ. Πετρούλιας

Video: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος