Εικόνες καταστροφής από τη θεομηνία στο Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ώρα μηδέν στη Γλυκόβρυση που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα - Περιουσίες και το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς χάθηκαν σε λίγες ώρες

Δευτέρα, 20 Νοέμβριος 2017 16:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εικόνες καταστροφής από τη θεομηνία στο Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Βάναυσα επλήγη ο παραγωγικός ιστός του Δ. Ευρώτα από τις βροχοπτώσεις και την έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών. Η καταστροφή σε παραγωγή και υποδομές  εκτείνεται στο σύνολο -σχεδόν- των περιοχών του Δήμου, ωστόσο οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Γλυκόβρυσης.

Οι πολίτες σε απόγνωση προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν, ζητώντας βοήθεια για να επουλώσουν τις πληγές τους. Νοικοκυριά αλλά και ολόκληρη η παραγωγή ελιάς, εσπεριδοειδών και κηπευτικών καταστράφηκε ολοσχερώς. Κάτοικοι ζητούν αυτά που δικαιούνται -τα αυτονόητα- και τίποτα παραπάνω.

Τις ημέρες της κακοκαιρίας, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς ατόμων από οχήματα, αντλήσεις υδάτων από υπόγεια, κοπές δέντρων και διασώσεις ζώων.

Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ευρώτα βρέθηκε την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ. Ο κ. Αραχωβίτης επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη και την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη.  Ο Γιάννης Γρυπιώτης εξέφρασε την «ελπίδα να μην ξαναδούμε ανάλογες στιγμές», ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά για «επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν». Στις πληγείσες περιοχές μετέβη και ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος είχε επαφές με φορείς και κατοίκους.Ζ

Προβλήματα και
στον υπόλοιπο νομό
Όμως, η θεομηνία έπληξε και άλλες περιοχές της Λακωνίας, όπως σε τμήματα των Δήμων Αν. και Δυτικής Μάνης, του Δ. Σπάρτης (κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Αγ. Αναργύρων) και του Δ. Μονεμβασίας. Μάλιστα, την Πέμπτη 16/11 το βράδυ μετά την χαλαζόπτωση στα Βελανίδια Βατίκων, τα καιρικά φαινόμενα κορυφώθηκαν με ισχυρή βροχόπτωση η οποία μετέτρεψε τον εσωτερικό κεντρικό δρόμο του οικισμού σε χείμαρρο. Ο καταρράκτης του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτός της Σκάλας και του Καμινακίου, «κατέβασαν» τόνους ορμητικού νερού και φερτών υλικών, ωστόσο ευτυχές δεν υπήρξε απειλή για ανθρώπινες ζωές.

Με πληροφορίες από velanidia-baladis.blogspot.gr

Στο πλευρό των πληγέντων
ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Λακωνίας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του, στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν για άλλη μια χρονιά, αυτήν την φορά από τις χαλαζοπτώσεις την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στον Δήμο Ευρώτα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Καλούμε τον ΕΛΓΑ, να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα των γρήγορων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί, τόσο στη φυτική-ζωική παραγωγή αλλά και στο φυτικό-ζωικό κεφάλαιο.

Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συντελεί και αυτός με την σειρά στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Έναν ΕΛΓΑ, που χρυσοπληρώνουν οι αγρότες με προκαταβολική είσπραξη.  

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της Λακωνίας, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο μέσα από αυτήν, μπορούμε  για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.
- Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.
- Πάγωμα των κατασχέσεων.
- Να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.
- Να προχωρήσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα τα έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές».

Ερώτηση Δαβάκη και Γεωργιάδη
σε εφτά υπουργούς

Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη την οποία συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατετέθη σήμερα στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών, την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Τις απογευματινές ώρες της 16.11.2017, πυκνές βροχοπτώσεις και έντονη χαλαζόπτωση έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Ευρώτα του Νομού Λακωνίας, με αποτέλεσμα η Γλυκόβρυση, ο Αγ. Ιωάννης, η Μακρυνάρα, η Απιδιά, η Στεφανιά, οι Κροκεές, ο Αγ. Δημήτριος Ζάρακος, οι Γούβες, το Γεράκι και η Καλλιθέα να υποστούν τεράστιες καταστροφές (επισυνάπτονται φωτογραφίες).

Οι ζημιές εντοπίζονται σε υποδομές (οδικό και αγροτικό δίκτυο), σε οικίες, σε καλλιέργειες, στο αρδευτικό δίκτυο, σε γεωτρήσεις, σε θερμοκήπια, καθώς και σε επιχειρήσεις.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Δήμος Ευρώτα πλήττεται από ακραίο καιρικό φαινόμενο, με τους πολίτες που δοκιμάζονται να περιμένουν από την Πολιτεία αυτή τη φορά να ενεργήσει άμεσα και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την στήριξη τους, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα παρελθόντων ετών με καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των δικαιούχων.
Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, άμεσα όμως πρέπει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προωθηθεί η έκδοση της ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, χωρίς την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών της Ανατολικής Μάνης.

Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ευρώτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρώτες και άμεσες ανάγκες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές, ώστε να επανέλθει όσο τον δυνατόν συντομότερα η κανονικότητα στην περιοχή αλλά και να ληφθούν προληπτικά μέτρα γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα.
Επίσης, για την ανακούφιση των κατοίκων που έχουν πληγεί από το καιρικό φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως: το πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για εύλογο χρονικό διάστημα, η απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών στον ΕΛΓΑ, η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, διευκολύνσεις για τις οφειλές στα Τραπεζικά Ιδρύματα, η αναστολή πλειστηριασμών και χαμηλότοκα δάνεια, η δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Τεράστιο όμως είναι το πλήγμα στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών και στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Μάλιστα είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για τους ελαιοκαλλιεργητές που ανέμεναν να αποκαταστήσουν την περυσινή απώλεια από τον δάκο και την ακαρπία που έπληξε ολόκληρο το Νομό, ενώ ολοσχερής είναι και η ζημιά στα εσπεριδοειδή. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να δρομολογηθούν και οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τις ζημιές σε φυτικό και πάγιο κεφάλαιο.
Οι αγρότες αυτή τη φορά περιμένουν οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στο ύψος των απωλειών τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα αυξημένα ασφάλιστρα που καταβάλλουν χρόνια τώρα υποχρεωτικά στον ΕΛΓΑ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Θα ενισχυθεί ο Δήμος Ευρώτα με έκτακτη επιχορήγηση;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την επίσπευση στην καταβολή των αποζημιώσεων σε οικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες;
3. Θα αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που προβλέπονται για όσους πλήττονται από θεομηνία (οι διατάξεις του Ν.Δ/τος 57/73 και της αρ.Π2/οικ.2673/01, ΦΕΚ1185/11-9-01 τ.Β ΚΥΑ ) από το πλεόνασμα;
4. Θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών στο πάγωμα και σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις των οφειλών, σε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων τόσο σε οφειλές προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες όσο και σε επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες και τις επιχειρήσεις και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015;
5. Θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής της καταβολής των δόσεων όλων των δανείων, δηλαδή των επιχειρηματικών, καταναλωτικών και αγροτικών, για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν καθώς και για ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής ;
6. Πρόκειται να δοθεί αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, μείωση του καταβαλλόμενου ποσού και ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών;
7. Ποια τα ακριβή ποσά ανά κατηγορία έργου που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για αντιπλημμυρικά και ανασχετικά έργα στην πληγείσα περιοχή και ποια η εξέλιξη αυτών;
8. Θα προβλέψει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός από τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ;
9. Θα ενισχυθεί επιτέλους το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα στις εκτιμήσεις των πληγεισών περιοχών της εποπτείας του;
10. Θα απαλλάξει ο αρμόδιος Υπουργός τους πληγέντες αγρότες της περιοχής από την υποχρέωση για εύλογο χρονικό διάστημα της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αθανάσιος Π. Δαβάκης  Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.                  
Σπυρίδων–Άδωνις Γεωργιάδης - Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., Αντιπρόεδρος Ν.Δ.»

Ερώτηση βουλευτών
του ΚΚΕ στη Βουλή
Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην Πελοπόννησο στους Νομούς Αργολίδας,  Κορινθίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, αναφέρουν τα εξής:

«Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση την Τετάρτη 8/11/2017 στις περιοχές Φίχτια, Κουτσοπόδι, Σχινοχώρι, Χούνι, Αεροδρόμιο, Παναρήτι, Νέο Ηραίο, Μοναστηράκι στην Αργολίδα, στις περιοχές Κλένια, Αθικία, Χιλιομιδίου και Σχοίνου στην Κορινθία, στις περιοχές Φιλιατρά, Ανδρούσα, τα χωριά γύρω από τη Μεσσήνη, την Τραγάνα και την Ελαία στη Μεσσηνία. Επίσης στις 16/11/2017 επλήγησαν οι περιοχές Ήρια στην Αργολίδα και Γεράκι, Βλαχιώτη, Βρονταμάς, Κροκεές, Έλος, Μακρινάρα, Βασιλάκιο  του Δ. Ευρώτα στην Λακωνία.

Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και μανταρί-νια) και κηπευτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και  του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, την στιγμή που βρισκόταν στη συγκομιδή της σοδιάς τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.
– Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Διαμάντω Μανωλάκου»

Φωτο: Τ. Κούρος, velanidia-baladis.blogspot.gr
Video: Τ. Κούρος

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti