Εκδηλώσεις Δ. Σπάρτης και ΚΚΕ για τους 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι

Την Κυριακή 26/11

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017 16:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκδηλώσεις Δ. Σπάρτης και ΚΚΕ για τους 118 εκτελεσθέντες στο Μονοδένδρι

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης, διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για  τους 118 εκτελεσθέντες  από τα  γερμανικά  στρατεύματα κατοχής,  το Νοέμβριο του 1943.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
- Ώρα 17.00: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο προς τιμήν των 118 πεσόντων αγωνιστών στο πάρκο «Οσίου Νίκωνος» στη Σπάρτη
- Ώρα 18:00 - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος»: Μετά τους χαιρετισμούς των  επισήμων θα ακολουθήσει  ομιλία από την βυζαντινολόγο κ. Ασπασία Λούβη-Κίζη, με θέμα «Μονοδένδρι 2017: Μετά τη σιωπή της δεύτερης γενιάς η ιστορία γράφεται ακόμη».

Η αυλαία θα πέσει με τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης, που θα «ταξιδέψει» το κοινό με τραγούδια στα χρόνια της αντίστασης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Δ. Σπάρτης αναφέρει τα εξής: «Είναι μία εκδήλωση «τιμής και μνήμης» για τους  118 πατριώτες, που οι Γερμανοί κατακτητές εξόντωσαν στο “Μονοδένδρι” το Νοέμβριο του 1943.
118 πατριώτες που αποτελούσαν τον ανθό της λακωνικής αντιστασιακής κοινωνίας και  πλήρωσαν με κόστος την ίδια τους τη ζωή, την πίστη τους, στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τα ιδανικά της πατρίδας μας.

Δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία των πατριωτών, να διαφυλάξουμε τα ιδανικά των προγόνων μας και να τιμούμε τη μνήμη τους».

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: «Τύπος και Λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής κα της Αντίστασης 1941-1944». Η έκθεση αποτελεί «τμήμα» του έργου ζωής του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ Γιώργου Δολιανίτη, που φιλότιμα συνέλεξε 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ Λακωνίας
για 118 και Οκτωβριανή Επανάσταση
Οι οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συγγενείς των θυμάτων, διοργανώνουν την Κυριακή 26/11 και ώρα 11 το μεσημέρι στον τόπο της θυσίας στο Μονοδένδρι Λακωνίας, εκδήλωση τιμής για τους 118 πατριώτες, αντιστασιακούς ΕΑΜίτες – κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26-11-1943. Στη συνέχεια θα μεταβούν στην Κοκκινόλουτσα, για να τιμήσουν άλλους 45 ήρωες που, επίσης, εκτελέστηκαν την ίδια περίοδο από τους κατακτητές.

Επίσης, η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στη Σπάρτη, την Τρίτη 28 Νοέμβρη στο ξενοδοχείο “Sparta Inn” στις 7:00 μμ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση – αφιέρωμα για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής Οικοδόμησης και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti