«Εμφύλιος» στο Ανθοχώρι Ξηροκαμπίου για τη μετονομασία σε «Κατσουλέϊκα»

Mayfair_Club

Η θέση του ΔΣ Σπάρτης

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 14:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Εμφύλιος» στο Ανθοχώρι Ξηροκαμπίου για τη μετονομασία σε «Κατσουλέϊκα»

Διχογνωμία επικρατεί στο Ανθοχώρι Ξηροκαμπίου, μετά από πρόταση για μετονομασία του οικισμού σε «Κατσουλέϊκα». Το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροκαμπίου ψήφισε υπέρ της μετονομασίας, ωστόσο η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού (σε ποσοστό 82%) επιθυμεί τη διατήρηση της τρέχουσας ονομασίας.

Το θέμα συζητήθηκε και στο ΔΣ Σπάρτης της Τετάρτης (13/12), όπου ο δικηγόρος κ. Πετράκος τόνισε ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι δεν θέλουν την μετονομασία», εκθέτοντας σχετικά  επιχειρήματα, ενώ και ο κ. Δ. Λιντζέρης, από την πλευρά των κατοίκων, τόνισε ότι «μία μόνο  οικογένεια ζητεί την αλλαγή της ονομασίας. Το όνομα “Ανθοχώρι” χαρακτηρίζει την ιστορικότητα της περιοχής και συμβολίζει την ταυτότητα των κατοίκων από τη δεκαετία του 1950. Αν αλλάξει η βούληση του 82% των κατοίκων, θα επέλθει διχασμός στο χωριό».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατσουλάκος που προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του  οικισμού, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για μετονομασία, αλλά για επαναφορά της αρχικής ονομασίας του οικισμού που ήταν Κατσουλέϊκα, που είχε δώσει ο αξιωματικός του Στρατού Κατσουλάκος, κατά το 19ο αιώνα».

Το ΔΣ Σπάρτης, με ψήφους 10-9, γνωμοδότησε υπέρ της μετονομασίας του Ανθοχωρίου σε Κατσουλέϊκά, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει Επιτροπή Επιστημόνων που θα αποφανθεί σχετικά, ύστερα από την εξέταση των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης. «Η απόφασή μας είναι γνωμοδοτική και μόνο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο οικισμός και οι κάτοικοι θα παραμείνουν στην περιοχή…» τόνισε ο δήμαρχος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ, Σπ. Μοιράγιας, δεν έκρυψε την ενόχλησή του, υπογραμμίζοντας προς τους κατοίκους ότι «δεν είδα κανείς από εσάς να συζητά τρία χρόνια για την ανάπτυξη του Ξηροκαμπίου, παρά μόνο εάν θα ονομάζεται Ανθοχώρι ή Κατσουλέϊκα».

Ανακοίνωση κατοίκων: «Το χωριό μας
έχει όνομα, λέγεται Ανθοχώρι»
Με την ευκαιρία της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (13/12) της ενδεχόμενης μετονομασίας του οικισμού Ανθοχωρίου Ξηροκαμπίου, κάτοικοι του Ανθοχωρίου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση-διαμαρτυρία για τη μετονομασία του Ανθοχωρίου σε Κατσουλέικα:

«Εμείς, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι σημερινοί κάτοικοι του οικισμού Ανθοχωρίου της τοπικής κοινότητας Ξηροκαμπίου του δήμου Σπάρτης και οι καταγόμενοι από τον οικισμό Ανθοχώρι, το οποίο αποτελείται σήμερα από 32 κατοικίες.

Εμείς που είμαστε δημότες του εν λόγω δήμου ή καταγόμενοι και διατηρούντες την πατρική μας κατοικία, πληρώνουμε δημοτικά τέλη και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι του δήμου.

Εμείς που αγαπάμε το χωριό μας και μεταλαμπαδεύουμε αυτή την αγάπη στα παιδιά μας.
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ξηροκαμπίου να εισηγηθεί τη μετονομασία του χωριού μας.

Η απόφαση αυτή είναι:
Άκρως αντιδημοκρατική και αυθαίρετη, αφού είναι διαμετρικά αντίθετη με τη βούληση των κατοίκων, όπως κατηγορηματικά και με συντριπτική πλειοψηφία διατυπώθηκε στη λαϊκή συνέλευση την 16/10/2016. Προς ενίσχυση αυτού ακολουθούν 60 υπογραφές που εκφράζουν το σύνολο των οικογενειών του χωριού, πλην τριών.

Ανερμάτιστη. Οι ονομασίες των χωριών έχουν ιδιαίτερο βάρος, εκφράζουν κύριο στοιχείο της ταυτότητας των κατοίκων, τα οποία έχουν δηλωθεί στις υπηρεσίες του κράτους αλλά και άλλων χωρών με τις οποίες σχετίζονται οι καταγόμενοι από το χωριό μας. Δεν είναι δυνατόν να μετονομάζονται με βάση συγκυριακούς συσχετισμούς στα δημοτικά όργανα ούτε να εξυπηρετούν προσωπικές συνεργασίες, συμπάθειες ή φιλίες. Είναι ακόμα ιδιωφελής, αφού κάνει δεκτή την πρόταση ενός μόνο κατοίκου του χωριού, του κ. Κατσουλάκου, ο οποίος θέλει να δώσει στο χωριό το όνομά του, μετονομάζοντάς το σε Κατσουλέικα.

Ανιστόρητη, αφού έρχεται να συμμερισθεί την άποψη του κ. Κατσουλάκου, η οποία το πρώτον διατυπώθηκε πολλά χρόνια μετά την ονοματοδότηση του χωριού, που έγινε το 1955. Κανένα προηγούμενο όργανο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έλαβε την ευθύνη να λάβει τέτοια απόφαση ενάντια στην επιθυμία του συνόλου σχεδόν των κατοίκων του χωριού. Ανιστόρητη ακόμα, διότι ο Δημήτριος Κατσουλάκος (αξιωματικός του πρώτου ελληνικού στρατού κατά τον κ. Θ. Κατσουλάκο, δεν αναφέρεται ο βαθμός ούτε υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία γι’ αυτό) αναγορεύεται σε ήρωα της ελληνικής επανάστασης εφάμιλλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Μάλιστα δε, του πρέπει μεγαλύτερη τιμή αφού εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει χωριό στη χώρα μας που φέρει το όνομα των μεγάλων πρωταγωνιστών της ελευθερίας του έθνους.

Διχαστική και κοντόφθαλμη. Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου προκαλεί μεγάλη αντίθεση και έριδες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων έναντι αυτών που μεθοδεύουν τη μετονομασία του χωριού τους. Δημιουργεί δίκαιη αγανάκτηση, αφού αυθαίρετα επιχειρείται η αλλαγή της ονομασίας του χωριού των ίδιων και των παιδιών τους.

Αντιαισθητική, αφού το εύηχο όνομα Ανθοχώρι, που ταιριάζει με τις γεμάτες από πολύχρωμα λουλούδια αυλές των σπιτιών και της γύρω φύσης, προτείνεται να αντικατασταθεί από το, όχι εξίσου εύηχο και καλαίσθητο, όνομα Κατσουλέικα (στην ντοπιολαλιά κατσούλα λέγεται η γάτα).

Η εν λόγω απόφαση αιρετού οργάνου εν μέσω της σοβούσας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθίσταται τραγική, αφού θα έπρεπε κυρίως να ασχολείται με ζητήματα και δράσεις που θα απάλυναν τις συνέπειες της κρίσης στους δημότες. Σε άλλες εποχές, θα μπορούσε αβίαστα να χαρακτηριστεί ως κωμική και παρακμιακή.

Για όλους αυτούς τους λόγους το τοπικό συμβούλιο έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα και να συνταχθεί, όπως έχει υποχρέωση και οφείλει, με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, να απορρίψει την απόφαση 20/9-6-2017 της Τοπικής Κοινότητας Ξηροκαμπίου. Κανείς δε δικαιούται να μας αλλάξει ταυτότητα.

Ο μεγάλος Έλληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης γράφει: “… τόπος δεν είναι κάποιο σύνολο γης, φυτών και σπιτιών, είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη» και η ψυχή των κατοίκων του χωριού σας φωνάζει: “το χωριό μας έχει όνομα, λέγεται Ανθοχώρι”.

(ΥΠΆΡΧΟΥΝ 60 ονόματα και οι υπογραφές τους)».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος