Δύο μαθήτριες σχολείων της Σπάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Mayfair_Club

Στο πλαίσιο της ημερίδας «Euroscola 2017»

Πέμπτη, 21 Δεκέμβριος 2017 14:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύο μαθήτριες σχολείων της Σπάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «EUROSCOLA 2017» στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή είκοσι τεσσάρων μαθητών και μαθητριών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, κ. Κωσταρέλου Παναγιώτα, του Γενικού Λυκείου Λεβιδίου, κ. Λυμπερόπουλος Χρήστος, του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας και κ. Πέππα Σταυρούλα, του Γενικού Λυκείου Νεμέας.

Στην ημερίδα Euroscola συμμετείχαν και δύο μαθήτριες σχολείων της Σπάρτης. Πρόκειται για τις: Παρασκευή Μανώλη από το 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης και Μαρία-Ήλια Φωτοπούλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες Λυκείων από τα 28 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται Ευρωβουλευτές για μια μέρα. Με αυτό  τον τρόπο τους δίνεται η ευκαιρία να ξεναγηθούν στους  χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ενημερωθούν για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέρος στις προγραμματισμένες εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με άλλους 450 περίπου συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των ερωτημάτων που έθεσαν, εξέφρασαν  τις ανησυχίες  τους για το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανεμήθηκαν σε έξι ομάδες εργασίας, καθεμία εκ των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό της για ένα από τα παρακάτω θέματα:
- Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη
- Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Ελευθερία  έκφρασης και προστασία των δικαιωμάτων  του πολίτη
- Ευρωπαϊκή πολιτική και ανάπτυξη
- Το μέλλον της Ευρώπης
- Απασχόληση των νέων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας, επέδειξαν ζήλο και έθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις στους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, απέκτησαν εμπειρία στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν.    

Tην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε εκ μέρους όλων των μαθητών και των μαθητριών, ο μαθητής Θεόδωρος Μαγκλάρας από το 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, καθώς και στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των  πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η παρουσία της ομάδας της Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν προβληματισμούς και έθεσαν καίρια ερωτήματα. Η μαθήτρια Αγγελική Βασιλοπούλου του 5ου ΓΕ.Λ Καλαμάτας παρουσίασε το θέμα της ομάδας της, που αφορούσε το Περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ιωάννα Ξύδη, του ΓΕΛ Λεβιδίου απάντησε σε ερωτήσεις συνομήλικων της σχετικά με το θέμα της ομάδας εργασίας της, «Το μέλλον της Ευρώπης». Ο Θεόδωρος Μαγκλάρας εκπροσωπώντας την ομάδα του μίλησε για το μείζον θέμα της μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων  που ταλανίζει τις μεσογειακές κυρίως χώρες και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί η ομαλή ένταξή τους. Επίσης, η μαθήτρια Μαρία Τσαπραλή από το 2ο ΓΕΛ Άργους, κατάφερε να περάσει στους τελικούς του Eurogame.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος