Δημοψήφισμα για τις πεζοδρομήσεις στη Σπάρτη ζητεί ο Αλεξάκος

Mayfair_Club

Προτείνει ακόμα λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας και «πολιτιστικής διαδρομής» - Επιστολή στον πρόεδρο του ΔΣ Σπ. Μοιράγια

Τετάρτη, 27 Δεκέμβριος 2017 13:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημοψήφισμα για τις πεζοδρομήσεις στη Σπάρτη ζητεί ο Αλεξάκος

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών για άμεση λύση στο εκκρεμές πρόβλημα της πεζοδρόμησης ή μη, καθώς και τον περιορισμό της σχεδιαζόμενης πεζοδρόμησης από την παρούσα Δημοτική Αρχή Ευ. Βαλιώτη, προτείνει η δημοτική παράταξη «Ελπίδα». Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, την Πέμπτη 21/12 κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης, Χρήστο Αλεξάκο, προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρο Μοιράγια, σχετικό αίτημα για συζήτηση του παραπάνω θέματος στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, στην ίδια επιστολή, η «Ελπίδα» ζητεί λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την εξασφάλιση της ασφαλούς και δωρεάν μετακίνησης μαθητών, σπουδαστών, δημοτών, επισκεπτών και τουριστών στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και λειτουργία «πολιτιστικής διαδρομής» προς τους αρχαιολογικούς χώρους κλπ.  

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ι. Επειδή ως Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση να δώσουμε τη βέλτιστη λύση στο εκκρεμές πρόβλημα της πεζοδρόμησης ή μη -και σε κάποια έκταση-του κέντρου της πόλης μας,

ΙΙ. Επειδή το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, προδήλως και ατυχώς, έχει διχάσει τους συμπολίτες μας και έχει προκαλέσει, ευλόγως, σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των εμπόρων και επαγγελματιών συμπολιτών μας, ιδίως για την έκταση της μελετώμενης πεζοδρόμησης,

ΙΙΙ. Επειδή, το ζήτημα της πραγματοποίησης ή όχι της πεζοδρόμησης είναι προδήλως σοβαρό για την καλύτερη λειτουργία της πόλης μας και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδη κατάσταση νομίζω πως, τη λύση στο πρόβλημα αυτό πρέπει να τη δώσει η Λαϊκή Ετυμηγορία, γιαυτό

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Α) Να αποφασίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο την διεξαγωγή, εντός του προσεχούς εξαμήνου, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με συμμετοχή όμως, μόνο των δημοτών της Δημοτικής Ενότητας Σπαρτιατών.

Β) Όμως θεωρώ απαραίτητο, προ πάσης αποφάσεως, να αποφασίσουμε τον περιορισμό της πεζοδρόμησης, στην απολύτως αναγκαία έκταση, συμβουλευόμενοι προς τούτο γνωστούς συμπολίτες μας Αρχιτέκτονες-Μηχανικούς-Πολεοδόμους για να διασκεδαστούν, κατά το δυνατόν και οι εν πολλοίς εύλογες, αντιδράσεις των εμπόρων και επαγγελματιών της πόλης μας, η έλλογη υποστήριξη των οποίων αποτελεί αυτονόητο καθήκον όλων μας-ιδίως κατά την περίοδο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει ολόκληρη την κοινωνίας μας.

Γ) Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Επειδή είναι παγκοίνως γνωστό το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την προώθηση ορθών λύσεων στα ζέοντα προβλήματα της πόλης μας και επειδή η οποιαδήποτε διχοστασία μεταξύ των απλών συμπολιτών  μας και των εμποροεπαγγελματιών της πόλης μας, πρέπει να λυθεί άμεσα, σωστά και δημοκρατικά, σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, να προτάξετε το θέμα αυτό, του ακριβούς προσδιορισμού του πεζο-δρομητέου χώρου στο κέντρο της Σπάρτης και, αμέσως μετά, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασισθεί η διεξαγωγή ή όχι του κατ΄ εμέ, απολύτως αναγκαίου Δημοψηφίσματος.

Δ) Ακόμη, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου και την ακόλουθη, απολύτως αναγκαία πρότασή μου, για τη σύσταση και λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για την εξασφάλιση της ασφαλούς και δωρεάν μετακίνησης των μαθητών, σπουδαστών, Σπαρτιατών, επισκεπτών και τουριστών της πόλης μας κατά μήκος των δυο (2) λεωφόρων -Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Λυκούργου-της πόλης μας. Καθ΄ όλη τη διαδρομή των δυο (2) λεωφόρων, θα προσδιοριστούν στεγασμένες στάσεις απέχουσες κατά 120 έως 140 μέτρα απ΄ αλλήλων. Η διάρκεια αναμονής του Λεωφορείου θα είναι πεντάλεπτη στην Αφετηρία και στο Τέρμα και δίλεπτη σε κάθε ενδιάμεση στάση, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν όρθιοι επιβάτες, άλλως το όχημα θα συνεχίζει αμέσως την κανονική πορεία του. Το εγχείρημα επιβάλλεται μετά την πιλοτική εφαρμογή του, να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλες λεωφόρους, δρόμους κλπ.

Ε) Η λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας θα αρχίζει μισή ώρα πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων και θα τελειώνει με τη λήξη της 8-ωρης εργασίας του οδηγού. Για την εξυπηρέτηση της δημοτικής συγκοινωνίας δεν χρειάζεται να προσληφθεί οδηγός, διότι υπάρχουν ήδη διορισμένοι τέτοιοι κατάλληλοι οδηγοί. Για την εξυπηρέτηση της δημοτικής αυτής συγκοινωνίας αρκεί μόνον η αγορά ενός –μεσαίου μεγέθους- επιβατηγού λεωφορείου καθώς και τα ανάλογα καύσιμα. Ειδικότερα, το λεωφορείο πρέπει να έχει μικρό μήκος αλλά να είναι διώροφο. Επίσης, να έχει τόσο μήκος ώστε να περιλαμβάνει επτά (7) διπλές σειρές ανά όροφο.

Η καθιέρωση και λειτουργία της προτεινόμενης δημοτικής δωρεάν συγκοινωνίας, θα εξυπηρετήσει άμεσα και επαρκώς, όλους τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες μας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς της πόλης μας.

ΣΤ) Προτείνω και τη δοκιμαστική λειτουργία (με ένα μόνον αρχικά λεωφορείο) μιας «πολιτιστικής γραμμής» που θα μεταφέρει τουρίστες, με αφετηρία το χώρο του υπό ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου της πόλης μας ή στο υφιστάμενο μέχρι να περατωθεί το νέο, περιήγησης όλων των αρχαιολογικών χώρων της Σπάρτης-Μυστρά-Αμυκλών κλπ και τερματισμό στο χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Στο λεωφορείο της «πολιτιστικής αυτής διαδρομής» θα λειτουργεί τρίγλωσση (Αγγλικά-Γαλλικά-Γερμανικά) ακουστική διερμηνεία με περιεχόμενο την πλήρη ξενάγηση όλων των τουριστών μας στους Αρχαιολογικούς χώρους που τους μεταφέρει το δημοτικό λεωφορείο, πλαισιωμένη από κατάλληλη Ελληνική λόγια και κλασσική μουσική. Το μόνον που απαιτείται είναι η αγορά του λεωφορείου διότι ο δήμος μας διαθέτει έμμισθο οδηγό για την οδήγηση του και υπηρεσίες για τη συντήρησή του.

Τέλος, Κύριε Πρόεδρε σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι αποδέχομαι μεν, προκαταβολικά, οποιαδήποτε –και σίγουρα υπάρχουν πολλές- διαφορετική πρόταση, όμως είμαι ανένδοτος και δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι οι Σπαρτιάτες θα στερηθούν τόσο της δυνατότητας να εκφράσουν τη γνώμη τους όσο και της δυνατότητας να μετακινηθούν δωρεάν.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και σας παρακαλώ να «υιοθετήσετε» τις ανωτέρω προτάσεις μου.

Μετά τιμής,
Χρήστος Αλεξάκος
Δημοτικός Σύμβουλος»

 
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος