«Σημαντικό βήμα για τη χώρα και την Πελοπόννησο η ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού»

Mayfair_Club

Δηλώσεις Π. Τατούλη

Τετάρτη, 27 Δεκέμβριος 2017 15:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Σημαντικό βήμα για τη χώρα και την Πελοπόννησο η ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού»

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαιρετίζει με ικανοποίηση την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων και τη σύσταση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Χαρακτηριστικά, είναι όσα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί τη θεμελιώδη απαρχή για να συνταχθεί η χώρα με τις σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές της αεροδιαστημικής επιστήμης. Είναι το εργαλείο που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να αξιοποιήσει το τεχνολογικό μέρισμα που της αναλογεί σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τη στρατηγική της θέση.  

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς αυτή την κατεύθυνση από το 2013 είναι γνωστές (μικροδορυφόροι, προγράμματα αεροδιαστημικής σε ΑΕΙ, projectδιαστημικής πύλης Καλαμάτας, διεθνή συνέδρια, συνεργασίες με διεθνή ινστιτούτα).

Εξαρχής αναδείξαμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας και με πολλαπλές παρεμβάσεις μας διεκδικήσαμε την εγκατάσταση του νέου φορέα στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, προσφέροντας για το σκοπό αυτό την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή» τονίζει ο κ. Τατούλης και προσθέτει:

«Με επιμονή, συνέπεια και αποφασιστικότητα υπηρετήσαμε αυτό το στόχο, ο οποίος ευοδώθηκε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς. Την πολιτική μας αυτή πρωτοβουλία υποστήριξε μόνο ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έδρα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού στην Καλαμάτα.

Θετική ήταν επίσης η πρόταση για σύσταση Βόρειας και Νότιας Διοίκησης με εξειδικευμένη θεματολογία στην κάθε μία. Στη μεν Βόρεια η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και της διεθνούς διασύνδεσης, στη δε Νότια, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της αγροτικής οικονομίας και άμυνας, αλλά και το κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας που πρόκειται να ιδρύσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία.  

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιλαμβανόμενη τα εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ανάπτυξης του τομέα της αεροδιαστημικής στη χώρα και ιδίως την πλεονεκτική στρατηγική θέση της Πελοποννήσου, θα συνεχίσει τις συνεργασίες της με τα αρμόδια Υπουργείο και διεθνείς φορείς, αλλά και τις πολιτικές της πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Το όραμα στην πολιτική για να ευοδωθεί απαιτεί πίστη, γνώση, αποφασιστικότητα και συνεπή σκληρή δουλειά. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση του πολιτικού μας αυτού οράματος».

Τέλος, ο περιφερειάρχης υπογραμμίζει: «Όλοι αυτοί που περιγελούσαν την πρωτοβουλία αυτή, γιατί πολύ απλά δεν τη γνώριζαν και δεν μπορούσαν να την καταλάβουν, έχουν ευθύνη να σταματήσουν να λαϊκίζουν και, έστω και τώρα, να διαβάσουν για να ενημερωθούν. Θα πρέπει επιτέλους να διαπιστώσουν την ανεπάρκειά τους και να πάψουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον αντικατοπτρισμό του κόσμου. Είναι η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα».


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος