«Στρώνεται» ο δρόμος για την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου

Mayfair_Club

Θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα

Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 15:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στρώνεται» ο δρόμος για την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου

«Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, οι υπολογισμοί και τα στοιχεία ωστόσο τεκμηριώνουν με ρεαλισμό ότι η περιφερειακή τράπεζα τύπου Sparkasse μπορεί να λειτουργήσει επιτυχημένα στην Πελοπόννησο» ήταν η κοινή διαπίστωση κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χανς Γιοαχίμ Φούχτελ, του διευθύνοντος συμβούλου του  Ιδρύματος των Sparkassen κ. Niclaus Bergmann και του υψηλόβαθμου στελέχους του Ιδρύματος των Sparkassen για την Ευρώπη κ. Harald Felzen, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση σε νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λείπει από τη χώρα μας, τη στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει θετική εικόνα αποδοχής του νέου αυτού μοντέλου».

«Η επιτυχία δημιουργίας της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα είναι 100% ελληνική, σύμφωνα με το μοντέλο των Sparkassen, θα αποτελέσει την καλή πρακτική για τη χώρα που θα υιοθετήσουν και οι άλλες περιφέρειες. Όλοι οι περιφερειάρχες αναμένουν την εξέλιξη του εγχειρήματος της Πελοποννήσου» σημείωσε ακόμη ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η δημιουργία αξιόπιστου φορέα χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία της χώρας. Σχεδιάζουμε κάτι καινούργιο για τη χώρα, το οποίο γρήγορα θα αποκτήσει υπεραξία».

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φούχτελ από την πλευρά του, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσπάθεια φτάνει σε αίσιο τέλος. Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου δήλωσε ότι «η επιτυχία σας αυτή θα έχει δημιουργήσει κάτι πολύ σημαντικό. Το μοντέλο αυτό μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της Πελοποννήσου και της χώρας, τόσο  από το εσωτερικό της, όσο και με την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είμαι βέβαιος ότι μετά το ξεκίνημα της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο θα υπάρξει αλματώδης ανάπτυξή τους στην Ελλάδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. NiclausBergmann από την πλευρά του σημείωσε ότι «χωρίς βιώσιμες τράπεζες δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υπερδιόγκωση των συστημικών τραπεζών, μέσω των συγχωνεύσεων, μπορεί να εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους, δεν βοήθησε ωστόσο την πραγματική οικονομία, αφού έχουν αποτραβηχτεί από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αφού εξήρε τη δυναμική της Πελοποννήσου, ο κ. Bergmann χαρακτήρισε τον κ. Τατούλη έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος πρωτοστατεί στη χώρα για τη δημιουργία περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και διαθέτει όλα τα συστατικά επιτυχίας. «Μια τέτοια συνεργασία μας έλειπε πριν από τρία – τέσσερα χρόνια, όταν είχαμε κάνει την πρώτη προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Bergmann, από κοινού με τον κ. Felzen, υποστήριξαν επίσης ότι η τράπεζα πιλότος στην Πελοπόννησο θα αποτελέσει το πρότυπο των περιφερειακών τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. «Ο στόχος μας δεν είναι βραχυπρόθεσμος. Οραματιζόμαστε τη βιωσιμότητα των περιφερειακών ταμιευτηρίων για τις επόμενες γενιές. Το μοντέλο των Sparkassen στη Γερμανία υπάρχει με επιτυχία εδώ και 200 χρόνια».

Σημείωσαν ακόμη ότι η περιφερειακή αυτή τράπεζα δεν θα έχει στόχο τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, αλλά θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και θα επανεπενδύει τα κεφάλαιά της στην τοπική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τη στήριξή του στο εγχείρημα της Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης ο έπαρχος του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer, ο οποίος επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο έπαρχος του Calw κ. Helmut Riegger θα συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής, κινητοποιώντας παράλληλα και άλλους περιφερειάρχες και δημάρχους της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τους τεχνικούς συνεργάτες τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και του Ιδρύματος των Sparkassen, στοιχεία βιωσιμότητας του έργου αυτού, η δυναμική και οι προοπτικές της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου, αλλά και οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της χώρας για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.    

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης o πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης – Βυρτεμβέργης κ. Roger Kehle, η ομοσπονδιακή βουλευτής της Γερμανίας κ. Renata Alt και οι σύμβουλοι του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κκ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και Δημήτριος Κοκκίνης.

Επαφές με διευθυντικό στέλεχος
της Τράπεζας της Ελλάδος
Εξάλλου, ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συνάντηση εργασίας του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των στελεχών του ιδρύματος των Sparkassen με τη διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου και το επιτελείο της, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέστη σαφές ότι το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, τόσο Ελληνικό, όσο και Ευρωπαϊκό, καλύπτει απόλυτα τη δημιουργία της περιφερειακής αυτής τράπεζας στο πρότυπο της Sparkassen.

Αποφασίστηκε επίσης η στενή τεχνική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα της Sparkassen, ώστε να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες κατάρτισης και υποβολής της αίτησης άδειας ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος