Εγκαινίασε έκθεση έργων τέχνης στη Σπάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club

«Η ελιά συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή» - Τι είπε για τη Λακωνία, την ελαιοπαραγωγή του νομού και την προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας για την ευημερία του τόπου -  ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 15:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινίασε έκθεση έργων τέχνης στη Σπάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ)

Την έκθεση με θέμα «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» που στεγάζεται στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, εγκαινίασε το Σάββατο (17/2), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της χώρας, που έφτασε στο μουσείο στις 12 το μεσημέρι, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ελιά και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς της για την Ελλάδα. Μάλιστα, συνεχάρη το δήμαρχο Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτη και τους προκατόχους του, για το γεγονός ότι «δεχτήκατε να φιλοξενήσετε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη φυσική του γη, τη Λακωνία».

«Δεν υπάρχει άλλο δέντρο που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά, που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι έχει σημασία για τον πολιτισμό και τους συμβολισμούς, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. «Διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, διότι δεν είναι μόνο για να τον προβάλλουμε, δεν είναι μόνο για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, αλλά είναι πρώτον, για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και δεύτερον, για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, δηλαδή να διδασκόμαστε για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες».

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι «στόχος της σημαντικής συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ' εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του» και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Μάλιστα, ανέφερε ότι, «επειδή η τεράστια σημασία της έκθεσης επιβάλλει την διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών, αποφασίσθηκε -και ορθώς- στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του "Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018", να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση».

Ειδικότερα, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου Εθνικού μας Μουσείου, θα ταξιδέψουν, μετά την Σπάρτη, σε δύο ακόμη μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και συγκεκριμένα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, όπου πρωταγωνιστούν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, όπου προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού».

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «τα σαράντα αρχαία αντικείμενα της έκθεσης, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσ' από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο». Επίσης, σημείωσε ότι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην σημασία και στην αποστολή του Μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, από τον Δήμο Σπάρτης. Το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. 'Ανοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002 και λειτουργεί, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος, για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του».

Με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στην Σπάρτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην καρδιά της λακωνικής γης, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της πατρίδας μας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, ταξιδεύοντάς μας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής».

Ο δήμαρχος  Σπάρτης, Ευάγγελος Βαλιώτης, ευχαρίστησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την παρουσία της έκθεσης «Οι αμέτρητές όψεις του Ωραίου» στην πόλη μας και τόνισε ότι «η Σπάρτη μια από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου με σπουδαία ιστορία και πολιτισμό έρχεται να σταθεί αντάξια και να στηρίξει προσπάθειες όπως η σημερινή που εμπλουτίζουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

Το «παρών», μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση έδωσαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές Στ. Αραχωβίτης, Θ. Δαβάκης και Λ. Γρηγοράκος, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδ. Τζανετέα, ο πρόεδρος του ΔΣ Σπάρτης, Σπ. Μοιράγιας, ο διοικητής του ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος Ιορδ. Χατζηνικολάου, ο διευθυντής Αστυνομίας Λακωνίας, Ηλ. Αξιοτόπουλος, οι πρώην υπουργοί Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Όλγα Κεφαλογιάννη και η πρώην βουλευτής Φ. Πατριανάκου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: Χρ. Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος