Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών στη Λακωνία με «επίκεντρο» τους σεισμούς

Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 17:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών στη Λακωνία με «επίκεντρο» τους σεισμούς

Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η ενημερωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν φυσικές επιστήμες στον νομό Λακωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, με θέμα «Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο 2018: Δράση για την ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα σε μαθητές και επιστήμονες».

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Μενέλαος Σωτηρίου, πρόεδρος της «ScienceView» (της ελληνικής ένωσης επικοινωνιολόγων, συγγραφέων και δημοσιογράφων επιστήμης, www.scienceview.gr), οριοθέτησε και περιέγραψε λεπτομερώς μια δράση καινοτόμα και διδακτικά επωφελή για τα σχολεία και τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ελληνικό μαθητικό κοινοβούλιο της Επιστήμης παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής μαθητών/τριών σε έναν χώρο ζωντανό και ζωτικό, όπου η Επιστήμη συνδέεται με την καθημερινή ζωή με τον πιο αρμονικό τρόπο.

Με κεντρικό θέμα «Σεισμοί» και θεματικές ενότητες: 1. Εκπαίδευση, 2. Πρόληψη και 3. Αντιμετώπιση, ομάδες μαθητών ελληνικών σχολείων θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε μία 3ήμερη εκδήλωση, τον Μάρτιο του 2018, στην Αθήνα. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με επιστήμονες, εξειδικευμένους σε κάθε μια από τις τρεις θεματικές ενότητες και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, με σκοπό να τις καταγράψουν στην τελικήολοκληρωμένη αναφοράτους.

Στη συνέχεια θα επιλεγούν έξι μαθητές – δυο για κάθε θεματική περιοχή – για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο Επιστήμης στο πλαίσιο του EuroscienceOpenForum – ESOF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2018. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Στην ενημερωτική συνάντηση ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε τετραμελής ομάδα μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου Σπάρτης, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Παναγιώτη Κουντούρη. Οι μαθητές παρουσίασαν μια προσεκτικά δομημένη ερευνητική εργασία τους, με θεματικό άξονα το φαινόμενο των σεισμών, κυρίως στον Ελλαδικό χώρο. Ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Λακωνίας-Μεσσηνίας κ. Κωνσταντίνος Τρίκολας, ως γεωλόγος με εξειδίκευση στη γεωφυσική, έδωσε ιδιαίτερο τόνο στη συνάντηση, τόσο με την εισήγησή του, όσο και με τις στοχευμένες επιστημονικές του παρεμβάσεις. Τέλος, από την υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας  κ. Ελένη Παλούμπα, παρουσιάστηκαν εφαρμοσμένες πρωτότυπες διδακτικές πρακτικές, δράσεις, προγράμματα και διακρίσεις εκπαιδευτικών και σχολείων της Λακωνίας με θεματολογία σχετική με το φαινόμενο των σεισμών, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα της ένταξης της αντισεισμικής εκπαίδευσης και προστασίας στην καθημερινή σχολική πρακτική, σε συνδυασμό με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Γερακίου κ. Δήμητρα Παυλάκου, ο υποδιευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης κ. Σωτήρης Μουρτζίκος, και εκπαιδευτικοί σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λακωνίας -κυρίως διδάσκοντες φυσικές επιστήμες- με μεράκι και όραμα για ένα σχολείο ανοιχτών οριζόντων που θα διδάσκει μαθητές πολύπλευρα καλλιεργημένους και -από κάθε άποψη-  μορφωμένους.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti