Σύμβουλος Υπ. Εργασίας από Σπάρτη: «Νέα πολιτική για κάλυψη πραγματικών αναγκών στέγασης»

Mayfair_Club

Προϋπόθεση η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος είπε σε συνένευξη ο Μ. Μουζάλας

Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 17:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σύμβουλος Υπ. Εργασίας από Σπάρτη: «Νέα πολιτική για κάλυψη πραγματικών αναγκών στέγασης»

Χρήσιμες διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις δανείων από κεφάλαια του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας έδωσε ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, κ. Μάριος Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου που πρααχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη, την Τετάρτη 21/3.

Παρουσία του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Πανάγου Φραγκή, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους ο τέως ΟΕΚ και το παλαιό πολιτικό σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξη και άσκηση μίας νέας στεγαστικής πολιτικής κάλυψης των πραγματικών αναγκών στέγης», ενώ πρόσθεσε ότι  «η πρόσφατη απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση δανείων από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ επιλύει ένα πρόβλημα που έρχεται ήδη από το 1970, διαιωνίζεται έως σήμερα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες».

Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά στοιχεία της αδυναμίας πληρωμής και της συνεχούς όξυνσης του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, είναι:
- Το 73% των δανειοληπτών είναι μη ενήμεροι (ληξιπρόθεσμες οφειλές).
- Το σύνολο του χρέους ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
- Οι επιβληθέντες τόκοι υπερημερίας ξεπερνούν το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.
- Ο ΟΑΕΔ την περίοδο 2016 -2017 εισέπραξε 54 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 46 εκατ. ευρώ.
  Ο Μ. Μουζάλας τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης απαλλάσσει περίπου 47.000 δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση, ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά 50% έως και 70%».
  Η Υπουργική Απόφαση επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Τα βασικότερα σημεία των ρυθμίσεων είναι:
- Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000 ευρώ ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους (περίπου 47.000).
- Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμός των τυχών καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο.
- Επαναπροσδιορισμός του ύψους του δανείου με ελάφρυνσή του κατά 15% για όλους τους δανειολήπτες.
- Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10% για τις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.λπ.) και κατά 20% για τους πολύτεκνους.
- Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής.
- Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής.
- Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής.

Επιπλέον, ο σύμβουλος του γγ του Υπουργείου Εργασίας επεσήμανε ότι «η Υπουργική Απόφαση αφορά αποκλειστικά δάνεια από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν τις εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ. Το σύνολο των μέτρων που έως σήμερα έχουν παρθεί εξασφαλίζουν συνολικά σε 120.000 οικογένειες την απόκτηση της κατοικίας τους με όρους αξιοπρέπειας και ανάλογους της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης.

Από την άποψη αυτή οι Υπουργικές Αποφάσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική παρέμβαση που έγινε έως σήμερα στη χώρα. Οι Υπουργικές Αποφάσεις αποκαθιστούν τις έννοιες της κοινωνικής παροχής και αλληλεγγύης στη θέση μίας πολιτικής κερδοσκοπίας και πελατειακών σχέσεων που ασκήθηκε στο παρελθόν σε βάρος των εργαζομένων.

Σήμερα το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ συλλέγουν από τις τράπεζες (ο τ. ΟΕΚ δεν παρέδωσε αρχεία στον ΟΑΕΔ) και επεξεργάζονται στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου διερευνώντας τη δυνατότητα λήψης μέτρων ανακούφισης και αυτής της ομάδας δανειοληπτών (ξεπερνούν τους 60.000).

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης. Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους ο τ. ΟΕΚ και το παλαιό πολιτικό σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξη και άσκηση μίας νέας στεγαστικής πολιτικής κάλυψης των πραγματικών αναγκών στέγης».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε: «Δεν ξεχνάμε τους χιλιάδες τους εργαζομένους που έως και σήμερα δεν έχουν λάβει κάποιου είδους στεγαστική συνδρομή. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο εργάζεται για τη χάραξη και άσκηση μιας πραγματικά νέας πολιτικής στέγης με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, την κάλυψη πραγματικών και όχι πελατειακών αναγκών, την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους. Τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί αποτελούν απόδειξη και δείγμα αυτής της νέας πολιτικής».

Με στοιχεία από άρθρο του κ. Μουζάλα στο left.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος