Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο λαμβάνει ο Δ. Ευρώτα

Mayfair_Club
Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018 15:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο λαμβάνει ο Δ. Ευρώτα

Συνεδρίασε την Τρίτη 3 Απριλίου  στη Σκάλα,  το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ευρώτα, υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Δήμου Βέρδου, με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ, δημοτικοί σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων, ο υποδιοικητής της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ο διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β’ τάξης Δήμου Ευρώτα, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ευρώτα, ο δασάρχης Γυθείου, εκπρόσωπος του δασαρχείου Μολάων, ο εκπρόσωπος των Εθελοντών Πυροσβεστών του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β’ τάξης Δήμου Ευρώτα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ευρώτα, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας, ετοιμότητας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Επισημάνθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών τόσο σε προληπτικές ενέργειες (αποψίλωση – καθαρισμός ιδιοκτησιών, κοπή κλαδιών που εξέχουν σε δρόμους κλπ) όσο και στην άμεση κινητοποίηση  στην έναρξη ενός συμβάντος.  

Λήψη προληπτικών μέτρων
του Δ. Ευρώτα για την αντιπυρική περίοδο

Απαγόρευση χρήσης φωτιάς κατά την αντιπυρική περίοδο
Ο Δ. Ευρώτα υπενθυμίζει ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους ανοιχτούς χώρους, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς. Η απαγόρευση ισχύει τόσο για τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις εκτός οικισμών, όσο και για τα οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους εντός ορίων οικισμών, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις (1/2018, 9/2000, 9Α/2005, 4/2012).

Επιπρόσθετα, μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συνεκτιμούν τους κλιματολογικούς παράγοντες (π.χ. ύπαρξη ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, πριν προβούν σε ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού που συνηθίζεται αυτή την εποχή.

Καθαρισμός οικοπεδικών
και λοιπών ακάλυπτων χώρων
Ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους,  για την υποχρέωσή τους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων αυτών (αποψίλωση και απομάκρυνση βλάστησης, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της), καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. (το αργότερο έως 15-05-2018).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προβαίνει στον καθαρισμό των χώρων και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (άρθρο 94 παρ. 1 περίπτ. 26 του Ν. 3852/2010, Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012 και άρθρο 19 του Κανονισμού καθαριότητας του Δήμου - 428/2016 (ΑΔΑ: 7ΝΟ1ΩΡΛ-ΒΩΡ) απόφαση Δ.Σ).

Κοπή κλαδιών παρόδιων ιδιοκτησιών
που εξέχουν στο οδικό δίκτυο
Καλούνται οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων (οικόπεδα και αγροτεμάχια) να προβούν άμεσα στην κοπή κλαδιών δέντρων ή θάμνων που εξέχουν στο οδικό δίκτυο, γιατί παρεμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, τις εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου και γενικότερα για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσον αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο, ο Δήμος θα προβαίνει στις ενέργειες και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το άρθρο 8 του κανονισμού καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (αρ. 428/2016 (ΑΔΑ: 7ΝΟ1ΩΡΛ-ΒΩΡ) απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου). Για το αγροτικό οδικό δίκτυο, αρμόδια είναι τα κατά τόπους δασαρχεία (αρ. 1/2008 αγρονομική διάταξη 1691Β/2008)

Ο Δ. Ευρώτα για τη συνεργασία και τη συμμόρφωση όλων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος