Το σπουδαίο έργο στον Πανάγιο Τάφο «έφτασε» ως τη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο το επίτευγμα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου - Δηλώσεις της επικεφαλής του έργου καθηγήτριας Αντ. Μοροπούλου στον "Λακωνικό Τύπο"

Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2018 18:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το σπουδαίο έργο στον Πανάγιο Τάφο «έφτασε» ως τη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (23/4) η παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του σπουδαιότερου ναού της χριστιανοσύνης, του Παναγίου Τάφου. Βασική   εισηγήτρια και κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου, η οποία ήταν η επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που ανέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς και η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου.

Η κ. Α. Μοροπούλου  παρουσίασε όλες τις πτυχές του θέματος, το οποίο δεν ήταν απλώς ένα ζήτημα τεχνικής αντιμετώπισης, αν σκεφθεί κανείς ότι μόνον για να δοθεί η άδεια επέμβασης, χρειάστηκε να συμφωνήσουν οι προκαθήμενοι των τριών χριστιανικών κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου. Η επιτυχία αυτή έρχεται μετά από 200 χρόνια και αναθέτει την εργασία και την προστασία του Παναγίου Τάφου στους Έλληνες επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μεγάλη αναγνώριση για την εργασία του ΕΜΠ και ένδειξη μεγάλης εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που στελέχωσαν την ομάδα της κ. Μοροπούλου.

Αρχικά, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, εμφανώς συγκινημένη, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της με τη Λακωνία, αφού ο αείμνηστος σύζυγός της, Ιωάννης Φούρκας, καταγόταν από την περιοχή. Στη συνέχεια, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο την μελέτη και την υλοποίηση του έργου, που έγινε με απόλυτο σεβασμό στην επισκεψιμότητα του μνημείου και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ολοκληρώνοντας μίλησε για τον Πανάγιο Τάφο, ως ζωντανό μνημείο του Χριστιανισμού, που αγγίζει τις ψυχές όσων το επισκέπτονται.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, η κ. Μοροπούλου και όλοι οι συνεργάτες της είναι πραγματικά ευλογημένοι, διότι τους δόθηκε στην ζωή τους η ευκαιρία να εργαστούν στα άδυτα του μεγαλύτερου θρησκευτικού μνημείου της ανθρωπότητας και να αναλάβουν την διάσωσή του.

Η ιστορία του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου χρονολογείται από το 326 μΧ:
- Αποκάλυψη και ανάδειξη ταφικού μνημείου την περίοδο του Μέγα Κωνσταντίνου (326 μ.Χ.)
- Καταστροφή από τους Πέρσες (614 μ.Χ.) και ανοικοδόμηση από τον Πατριάρχη Μόδεστο
- Καταστροφή των Αγίων Προσκυνημάτων από τον χαλίφη Hakem bi-Amr-Illah το 1009 μ.Χ. Ανοικοδόμηση από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΧ Μονομάχο ή/και Μιχαήλ Παμφλάγο (μέσα 11ου αιώνα)
- Αναστηλωτική επέμβαση των Σταυροφόρων, ενσωματώνοντας όλα τα Προσκυνήματα κάτω από ένα οικοδόμημα (1099)
- Αναστήλωση του Bonifacio da Ragusa το (1555)
- Αναστήλωση από τον Κάλφα Κομνηνό (1809-10), μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1808

Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ομάδα της κ. Α. Μοροπούλου υπήρξε πρωτοβουλία και κατέστη υλοποιήσιμο υπό τη διοίκηση της Μακαριώτητάς του, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου ΙΙΙ, ο οποίος, προσκάλεσε την Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου (Μάρτιος 2015) και υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση της μελέτης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης, Ενίσχυσης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με την κοινή συναίνεση των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων

Η κοινή συμφωνία και το Status Quo εξουσιοδότησε τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, σε διαρκή συνεργασία με τους προκαθήμενους των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων, των φυλάκων του Παναγίου Τάφου, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο ΙΙΙ, τον Κουστωδό της Αγίας Γης του Τάγματος των Φραγκισκανών, Pierbattista Pizzaballa (έως Μάιο 2016), σημερινό Λατίνο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, και Fransesco Patton (από Ιούνιο 2016), καθώς και τον Αρμένιο Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα, κ.κ. Nourhan Manougian, να συντονίζει όλες τις επιστημονικές, τεχνικές και διαχειριστικές δομές του έργου.
Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκε  τον Μάρτιο του 2017. Το συνολικό κόστος του τεράστιου αυτού έργου έφθασε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο προβλήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το National Geographic Society και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ήταν παρόντα και βοήθησαν στην διάχυση στον κόσμο, κρίσιμων σταδίων του έργου, και συγκεκριμένα των κρίσιμων χρονικών σταθμών που ήταν:
- Ιούλιος 2016:: Αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση ορθομαρμαρώσεων
- Οκτώβριος 2016: Άρση της ταφικής πλάκας
- Δεκέμβριος 2016: Ανάταση κολωνών, ομογενοποίηση  δομικών στρωμάτων και στερέωσης του Ιερού Βράχου μέσω της έγχυσης συμβατών ενεμάτων
- Φεβρουάριος 2017: Απομάκρυνση σιδηρού κλωβού
- Μάρτιος 2017: Ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου
  Όπως τόνισε η κ. Μοροπούλου: «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΥ «ΜΙΛΑΕΙ» ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ»

Την εκδήλωση συντόνισε εκ των συνδιοργανωτών, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου, ενώ  χαιρετισμό απηύθυναν -εκ μέρους  της  Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του  Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου- ο πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, καθηγητής κ. Μάριος Παπαλουκάς και η καθηγήτρια της Νοσηλευτικής κ. Μαρία Τσιρώνη. Τέλος, εκ μέρους του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μίλησε ο κ. Θεόδωρος Βερούτης.

Δείτε τι είπαν στον "Λακωνικό Τύπο" για το έργο αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος και η καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

lakonikos.gr diakopes

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος