Επισφράγισε το «ναι» στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή το ΔΣ Σπάρτης

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Βαλιώτης: «Έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από πέρυσι» - Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις πολιτών που ζητούσαν αναστολή εφαρμογής του μέτρου

Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 15:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επισφράγισε το «ναι» στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή το ΔΣ Σπάρτης

Απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης το αίτημα πολιτών της Σπάρτης για αναστολή εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής προσχολικής ηλικίας από την ηλικία των 4 ετών στον Δ. Σπάρτης.

Σε μια κατάμεστη -από γονείς και εκπαιδευτικούς- αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, τη Δευτέρα 14/5, το συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της  γνωμοδοτικής επιτροπής για άμεση εφαρμογή (σσ από την επόμενη σχολική χρονιά) του μέτρου υποχρεωτικής φοίτησης νηπίων ηλικίας 4 ετών σε νηπιαγωγεία.

Σε μια συνεδρίαση, που ξεπέρασε σε διάρκεια τις πέντε ώρες, κατά τις οποίες ακούστηκαν δεκάδες απόψεις, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων για την εφαρμογή του μέτρου από το προσεχές σχολικό έτος. Εκείνοι που διαφωνούν να κάνουν λόγο για βεβιασμένη διαδικασία χωρίς να έχει δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα για διαβούλευση, καθώς και οργάνωση-συγκρότηση των εκπαιδευτικών τμημάτων, με συνέπεια -όπως τονίζουν- να ελλοχεύει κίνδυνος για αποτυχία του προγράμματος. Επίσης, όπως υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Πολυχρονάκος από το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Πολυχρονάκου, η διάταξη του Υπουργείου Παιδείας αποκλείει τη δυνατότητα εγγραφών (την επόμενη σχολική χρονιά) σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2014. «Δεν δίνει δικαίωμα επιλογής στους πολίτες για εγγραφή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Το Υπουργείο μεθόδευσε έτσι τη διαδικασία, ώστε να μην πάρουμε τη σχετική άδεια» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονάκος.

Εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής του Δ. Σπάρτης, ο αντιδήμαρχος Σπάρτης, κ. Χρήστος Πλειώτας τόνισε ότι η άποψη που εξέφρασε η επιτροπή υπέρ της εφαρμογής του μέτρου «είναι απλά γνωμοδοτική και όχι εκτελεστική. Την τελική απόφαση λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας».

Υπέρ της δίχρονης-δημόσιας προσχολικής εκπαίδευσης τάχθηκε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «όλα τα παιδιά, από τη βρεφονηπιακή αγωγή, έχουν το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία, χωρίς voucher και τροφεία. Ήμασταν από τους λίγους δήμους της χώρας που καταργήσαμε τα τροφεία και λειτουργούμε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς». Συνέχισε, λέγοντας «ναι στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από πέρυσι το μέτρο».

Ωστόσο, ο δήμαρχος Σπάρτης έθεσε όρο για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδιασμού την εξασφάλιση κτιριακών υποδομών, τη στήριξη νηπιαγωγείων που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων. Τέλος, ο κ. Βαλιώτης χαρακτήρισε «σωστή την γνωμοδότηση της επιτροπής του Δ. Σπάρτης».

Υπενθυμίζεται ότι έως και την Παρασκευή 18 Μαΐου έχουν προθεσμία οι γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους  στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Λακωνίας, για το σχολικό έτος 2018-19, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας.

Δείτε τι λέει για το θέμα της υποχρεωτικής προσχολική αγωγής ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Πέτρος Νταλιάνης

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος