Αραχωβίτης για συντάξεις: «Όσο κι αν θέλει το “μαύρο μέτωπο”, πάμε καλύτερα…»

Mayfair_Club
Τρίτη, 22 Μάιος 2018 08:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης για συντάξεις: «Όσο κι αν θέλει το “μαύρο μέτωπο”, πάμε καλύτερα…»

Απάντηση σε εκείνος που τον κατηγορούν για ψευδείς δηλώσεις αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, έδωσε ο βουλευτής Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον Fly fm. Αναλυτικά, τόνισε:

«Όσο και να θέλει το λεγόμενο “μαύρο μέτωπο” να παρουσιάσει μια ζοφερή πραγματικότητα, πάμε βήμα-βήμα καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι όλα είναι τέλεια.

Εκδόθηκε πρόσφατα μια ανακοίνωση από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, με την οποία με κατηγορούν για ασύστολα ψεύδη, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάτι τέτοιο από το ίδιο το κείμενο των συντακτών. Εγώ δεν είπα τίποτα παραπάνω από το ότι περικοπές στις κύριες συντάξεις δεν έγιναν, ότι η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες στις κύριες συντάξεις αυξήθηκε από το 4% στο 6% και ότι μειώθηκε η επικουρική βεβαίως, χωρίς ωστόσο, να ακολουθηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Διατυπώσεις που επαναλαμβάνουν και οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους. Επομένως που είναι το ψέμα;

Με τον επανυπολογισμό, με το νόμο Κατρούγκαλου, έχουμε όντως μια κατηγορία που θα υποστεί μειώσεις. Όμως, μια μεγάλη μερίδα δεν θα επηρεαστεί καθόλου, όπως είναι όλες οι αγροτικές συντάξεις, καθώς και μια άλλη μερίδα που θα δει αύξηση στις συντάξεις της. Όσοι ανήκουν σε εκείνους που θα δουν μείωση, μιλάμε για ποσοστό από 1% έως και 18% το μέγιστο, στην κύρια και την επικουρική μαζί, όχι χωριστά. Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από αυτά τα θέματα στον κόσμο.

Βγήκε πριν λίγες μέρες η αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, που προβλέπει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2060. Πράγμα που σημαίνει ότι έγινε γερό «νοικοκύρεμα» στο κράτος, σταμάτησε η κατασπατάληση και η σπέκουλα που γινόταν στα ασφαλιστικά ταμεία, εξοικονομώντας 1, 5 δισεκατομμύριο πάνω από το στόχο.

Τιμώ τους κόπους και τους αγώνες των συνταξιούχων, αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω μάς δίνουν πλέον τη δυνατότητα να ξαναδούμε το νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο η ανακοίνωση του Σωματείου καλεί να καταργήσουμε συλλήβδην και κάποια από τα αρνητικά του, μετά τον Αύγουστο, να τα επανεξετάσουμε.

Σημαίνει επίσης όμως ότι η σημερινή νέα γενιά μπορεί να ελπίζει ότι θα πάρει σύνταξη, κάτι που δύσκολα θα γινόταν αν συνεχίζαμε με τον φαύλο κύκλο των περικοπών και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως συνέβαινε μέχρι το 2014. Όταν μιλάμε επομένως για κατάργηση συλλήβδην του νόμου Κατρούγκαλου, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Αντιθέτως, είμαι ο πρώτος που έχει υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητη η αναθώρηση των προβληματικών του σημείων».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος