Αραχωβίτης: «Πότε θα μπει μια τάξη στον όρμο Βατίκων;»

Ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας ζητεί ο Λάκωνας βουλευτής

Παρασκευή, 01 Ιούνιος 2018 14:16 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αραχωβίτης: «Πότε θα μπει μια τάξη στον όρμο Βατίκων;»

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή, με θέμα  «Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Νεάπολης», κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με ακόμα τέσσερις βουλευτές.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Όρμος Βατίκων Λακωνίας αποτελεί μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και πολύπλευρου ενδιαφέροντος, εναλίου, τουριστικού, αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού. Η περιοχή γειτνιάζει με περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο ΝATURA αλλά και με την μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βυθισμένη πολιτεία “Παυλοπέτρι”. Επίσης, στην περιοχή αναπτύσσονται τα περίφημα και οικολογικώς σημαντικά υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, τα οποία απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ασφαλές φυσικό αγκυροβόλιο, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο τα πλοία όταν στην περιοχή ανοιχτά του Κάβο Μαλέα επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, από το 1989 στον όρμο των Βατίκων έχει αναπτυχθεί δραστηριότητα εφοδιασμού εμπορικών σκαφών με τρόφιμα, αναλώσιμα και ανταλλακτικά. Τα σχεδόν 30 αυτά χρόνια έχει οργανωθεί ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από αρκετές επιχειρήσεις και απασχολεί πολλούς εργαζόμενους.

Ωστόσο, ελλείψει Ειδικού Κανονισμού Λιμένα στο Λιμάνι της Νεάπολης, η όλη διαδικασία διέπεται από τον Γενικό Κανονισμό, με ευθύνη του Λιμενάρχη. Το γεγονός αυτό έχει πολλές φορές δημιουργήσει προβλήματα και προστριβές μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Και τούτο, διότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με έντονη τουριστική κίνηση.

Κατά τη θερινή περίοδο μάλιστα, που η περιοχή της Νεάπολης και της Ελαφονήσου σφύζουν από επισκέπτες, οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή για να απολαύσουν την καθαρή θάλασσα και τις ήσυχες παραλίες καθώς και τους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, η εικόνα ποντοπόρων σκαφών τεράστιας χωρητικότητας να ελλιμενίζονται εντός του όρμου, δεν συνάδει με τις προδιαγραφές της επιλογής τους. Κατά την εκτίμηση των τοπικών παραγόντων και επιστημονικών φορέων, ο όρμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως λιμένας καταφυγής μικρών σκαφών σε περίπτωση πολύ ακραίων καιρικών συνθηκών, και όχι για μεγάλα ποντοπόρα πλοία.

Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει καταγγελίες για πραγματοποίηση εργασιών οι οποίες δεν προβλέπονται από τον Γ.Κ.Λ χωρίς έγκριση Λιμενάρχη. Επίσης, έχουν καταγραφεί  καταγγελίες για  ταυτόχρονη είσοδο πολλών σκαφών ενώ ακόμα, έχει καταγγελθεί η παραμονή σκάφους για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν των 3 ημερών που προβλέπεται.

Κοντολογίς, μεταφέρεται μια εικόνα η οποία στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί, ή δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται στην πανέμορφη περιοχή του όρμου της Νεάπολης.
- Επειδή ολόκληρη η περιοχή είναι προστατευμένη περιοχή Φυσικού Κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Natura,
- Επειδή το βασικό προϊόν βιοπορισμού των κατοίκων της περιοχής Νεάπολης και Ελαφονήσου είναι το τουριστικό και πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο,
- Επειδή, εκτός από το φυσικό περιβάλλον, στον όρμο, στην θέση αγκυροβολίας βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η βυθισμένη πολιτεία η οποία προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού,
- Επειδή εκτός των άλλων, ο όρμος φημίζεται για την ποιότητα και την ποικιλία των αλιευμάτων του,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επικρατήσει η ομαλότητα και να μπει μια τάξη στον όρμο της Νεάπολης;
2. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του υπό διαμόρφωση ΕΚΛ;
3. Μέσα στον ΕΚΛ προτίθεται να απαγορεύσει την αγκυροβολία για εφοδιασμό εμπορικών σκαφών κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο εφοδιασμός μπορεί να γίνει χωρίς να είναι απαραίτητη η είσοδος εντός του όρμου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αραχωβίτης Σταύρος
Γεννιά Γεωργία
Κασιμάτη Νίνα
Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα
Σταματάκη Ελένη


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti