Κάψαλα Κυπαρισσίου: Εκεί που ο χρόνος σταμάτησε έναν αιώνα πριν (ΦΩΤΟ)

Mayfair_Club
Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 13:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάψαλα Κυπαρισσίου: Εκεί που ο χρόνος σταμάτησε έναν αιώνα πριν (ΦΩΤΟ)

Πριν από το 1800 μια ομάδα φυγάδων από τη Μάνη,  βρήκε τόπο δύσβατο, απάτητο  και καλά κρυμμένο, βόρεια του Κυπαρισσίου Λακωνίας,  σε  ένα λόγγο του  Πάρνωνα, δυο τρία χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα του Μυρτώου Πελάγους.  

Το πλεονέκτημα του τόπου είναι η εγγύτητά του στη θάλασσα και η  απομόνωσή του, που  δεν προδιάθετε κανέναν να τον ψάξει. Η ομάδα εγκαταστάθηκε εκεί, άρχισε να κτίζει πέτρινα καλύβια, στέρνες, στάνες  και  σιγά -σιγά τα πρώτα σπίτια. Στα περίπου 15 σπίτια του χωριού -όλα ορθογώνια παραλληλόγραμμα περίπου 40 τ.μ. το καθένα-  γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και απόκτησαν παιδιά  έξι-επτά  γενιές  Μαυρομιχαλαίων. Μέχρι το 1965 ζούσαν μόνιμα εκεί πάνω από εκατό άνθρωποι. Το τηλεφωνείο του χωριού σίγησε τη δεκαετία του 1980, όταν έφυγε και ο τελευταίος μόνιμος φρουρός του χωριού.

Με οδηγό τον Θεοδόση Μαυρομιχάλη, είχα επισκεφθεί το εγκαταλειμμένο χωριό πριν 15 χρόνια. Έφτασα με  δυσκολία μέχρι τα όρια  Λακωνίας–Αρκαδίας και αγανάκτησα που μια ρεματιά πριν το Φωκιανό, έκλεινε τα σύνορα.

Σήμερα ο καινούργιος δρόμος Κυπαρισσίου –Φωκιανού,   που  ολοκλήρωσε η  Περιφέρεια Πελοποννήσου, ένωσε  την ανατολική Πελοπόννησο, ακριβώς  εκεί που ήταν κομμένη στα δυο και περνάει ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Μια διαδρομή απίστευτου φυσικού κάλλους, ξεκινά από το Κυπαρίσσι και -ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό- φτάνει στο Φωκιανό . Ο δρόμος άνοιξε δρόμους  και για τα Κάψαλα.  Οι Μαυρομιχαλαίοι επισκεύασαν την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το αλώνι του  χωριού,  από το οποίο αγναντεύεις  όλο τον  Αργοσαρωνικό και επισκεύασαν ακόμα πολλά από τα σπίτια. Το χωριό σήμερα είναι πνιγμένο σε μια απρόσμενη βλάστηση  από πανύψηλες ελιές, χαρουπιές και σφεντάμια. Εκεί στο προαύλιο της Εκκλησίας και μετά τη λειτουργία, ο Θεοδόσης Μαυρομιχάλης και η οικογένειά του, κάθε χρόνο προσκαλούν και δεξιώνονται συγχωριανούς, συγγενείς και  φίλους από το Κυπαρίσσι, τις Σπέτσες και από όλα τα γύρω χωριά της Λακωνίας και της  Αρκαδίας. Τα Κάψαλα, χάρη στην αγάπη και την προσφορά της οικογένειας του Θεοδόση Μαυρομιχάλη  και όλων των  Μαυρομιχαλαίων του Κυπαρισσίου,  άρχισαν να ξαναζούν και να αναδεικνύονται σε τόπο συνάντησης και μνήμης.

Μαντώ Μπελεγρή

Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση της 2ας Ιουνίου, στην οποία παρευρέθηκαν οι ιερείς  Κυπαρισσίου, Πηγαδιού Αρκαδίας και Σπετσών, ο βουλευτής  Θ. Δαβάκης, η  εντετ. σύμβουλος  Πολιτισμού –Τουρισμού  Μ. Μπελεγρή, οι αντιδήμαρχοι Μονεμβασίας, Κ. Μαυρομιχάλης και Π. Τραϊφόρος, οι τοπικοί πρόεδροι της ΔΕ του Ζάρακα και ο διοικητής του Α.Τ. Μολάων  Π. Γιάννου.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος